O fostă studentă de top și reprezentantă a României la concursul de frumusețe din Mexic 2022 candidează din scaunul cu rotile la Iași

marți, 21 mai 2024, 03:00
5 MIN
 O fostă studentă de top și reprezentantă a României la concursul de frumusețe din Mexic 2022 candidează din scaunul cu rotile la Iași

,,Forța Dreptei”, formațiunea fostului premier Ludovic Orban, a trimis pentru Consiliul Local Iaşi un reprezentant care ar putea deveni vocea persoanelor cu deficienţe locomotorii, a bătrânilor cu mobilitate redusă, și nu numai.

Alivia Petrea este biolog, consilier de mediu, profesor designer de interior, și o persoană care se confruntă zilnic cu obstacolele existente într-un oraş neaccesibilizat corespunzător.

A fost născută perfect sănătoasă

În ciuda faptului că folosește un scaun rulant pentru a se deplasa, asta nu a împiedicat-o pe tânără să exceleze din punct de vedere educaţional. Alivia a absolvit printre primii specializarea ,,Biologie” din cadrul Facultăţii de Agronomie, USV Iaşi, a absolvit un master în Consiliere de Mediu la Facultatea de Biologie din cadrul UAIC Iași şi un master în Genetică Moleculară, iar în prezent îşi finalizează studiile cu masterul profesional ,,Laborator Medical”.

,,Deși am dobândit această condiție în urmă cu puțini ani, născută fiind perfect sănătoasă, eu am continuat să trăiesc o viață obișnuită cu studii universitare, muncă, călătorii, proiecte și implicare socială. Continui să mă implic în viața civică locală și în proiecte internaționale. Cred că cel mai prețios lucru pe care îl dețin este mintea mea, în care investesc constant educându-mă în diverse domenii. Apoi, ambiția și seriozitatea, prim intermediul acestor trăsături vreau să îmi folosesc ideile, cunoștințele, în folosul comunității în care trăiesc și mă dezvolt alături de 400. 000 de concetățeni ale căror nevoi, lipsuri, cât și oportunități de dezvoltare le cunosc”, a declarat aceasta pentru ,,Ziarul de Iași”.

Planuri privind dezvoltarea orașului 

În Consiliul Local Iaşi, așa cum a povestit Alivia, s-ar asigura că drepturile persoanelor cu nevoi speciale sunt respectate, că administraţia locală va face investiţiile necesare pentru a scoate aceste persoane din captivitatea propriilor locuinţe. Mai mult, că lucrările de accesibilizare a spaţiului public respectă normativul.

,,Am decis să mă alătur acestei echipe fără a avea experiență politică , dar cu multe realizări pe plan profesional, educațional, și cu spirit civic. Am constat ca lașul are nevoie să fie reprezenat și de către persoane cu dizabilități locomotorii,  care sunt implicate constant în societate, și care doresc o schimbare. Iașul este un oraș cu suficiente resurse financiare, dar cu o infrastructură   neaccesibil uzată pentru multe categorii de persoane, cum ar fi părinții care își plimbă copiii în carucioare, persoanele cu dizabilitati locomotorii, de vedere sau auz, bătrânii care au un grad mare de risc de accidentare din cauza  bordurilor foarte înalte, scările fără mână curentă…nu mai discutăm despre farmacii ori instituțiile neaccesibilizate în care se încalcă regulamentele și standardele europene”, a menționat tânăra.

Așadar, dacă ai deficienţe locomotorii ori dacă ești femeie, nu înseamnă că nu eşti apt să urmezi studii universitare, să munceşti ori să contribui în mod direct la bunul mers al societăţii, spune ea. ,

,Nu vreau sa fac politică, ci să dezvolt, să votez soluții pentru un oraș mai prietenos cu toate categoriile de persoane. Scopul meu este incluziunea socială prin accesibilizare. Mă interesează să mă implic în bunul mers al vieții în Iași și ridicarea condițiilor de trai a locuitorilor orașului în care conviețuiesc de 9 ani. Cred că putem  rezolva multe împreună, cu o echipă competentă, formată din persoane exigente, foarte bine educate și care sunt profesioniste în domeniile lor de activitate. De când sunt în politică am observat că  am fost tratată cu respect si egalitate de  colegii mei, chiar dacă am o dizabiliate. De asemenea, numărul femeilor în echipa  «Iași de 10» vă poate garanta că nu este loc de misoginie, ci de competență”, a subliniat Alivia.

Alivia consideră că fiecare verigă din lanțul trofic al orașului trebuie să fie respectată și să respecte ordinea.

,Infrastructura trebuie îmbunătățită considerabil. De asemenea, aspectul general al orașului, îmbunătățirea transportului alternativ, mai multe zone naturale unde părinții să se poată juca cu cei mici în aer liber și siguranță, condiții mai bune în școli și licee, alimentarea minților copiilor cu activități culturale și educative, implicarea proactivă în activitățile de reciclare selectivă și conservare a biodiversității  locale și endemice,  prevenția în sănătate și condiții mai bune în spitale, încurajarea  asociațiilor care încearcă să se implice activ în societate cu finanțare pentru proiecte pentru copii și bătrâni”, a susținut tânăra.

Miss Weelchair World, Mexic 2022

Alivia a transmis și un mesaj femeilor care din diverse motive nu au curaj să îndrăznească.

,,Femeilor care au dorință de implicare, în politică sau alt domeniu, le recomand să înceapă cu încredere. Există loc pentru fiecare. Diversitatea înseamnă unitate și evoluție pe toate planurile. Credeți în voi și alegeți cu înțelepciune și dreptate, dragi femei! In Iași trebuie schimbate multe lucruri, dar prima dată trebuie să ne schimbăm pe noi înșine pornind de la atitudine mai inclusivă, determinare în a face fiecare lucru cu simț de răspundere și pricepere. Fiecare meserie își are rostule ei și toate sunt interconectate”, a adăugat aceasta.

În urmă cu doi ani, Alivia Petrea a reprezentat România la concursul mondial de frumuseţe Miss Weelchair World, organizat în acel an în Mexic. A mers neînsoţită, călătorind în România cu trenul neaccesibilizat pentru persoanele în scaun rulant, apoi a schimbat mai multe zboruri în Madrid, Ciudad De Mexico şi Tijuana.

,,Am participat în 2022 la concursul mondial de frumusețe Miss Wheelchair World, care a avut loc în Mexic și  e dedicat femeilor utilizatoare de scaun rulant care militează pentru drepturile omului. Am avut rezultate deosebite, devenind asfel prima femeie care a reprezentat țara la acest concurs. M-am bucurat că pe lista de femei Miss a fost si Miss Wheelchair România și sper că vor mai fi și altele după mine care să continue cu mult curaj. Și înainte de acest eveniment, cât și după, m-am implicat ca activistă si voluntar în diferite proiecte  locale, ca ambasadoare în proiecte europene de tip Erasmus pe diferite teme, cum ar fi  ecologia, sportul, arta, care a  dovedit că se poate să reușești indiferent de condiția fizică sau stadiul în care te afli și că educația prin incluziune este și trebuie să fie accesibilă tuturor persoanelor”, a spus Alivia.

În prezent, din dorința de a aduce și la noi acest concept care deja există în țările europene, aceasta se ocupă de organizarea primului concurs de ,,Miss Wheelchair România”.

,,Îmi doresc ca lumea sa înțeleagă necesitatea incluziunii și a unui standard de viață crescut pentru toate categoriile de persoane. Îmi doresc ca oamenii să mă susțină în acest proces ca să îi pot ajuta și eu contribuind activ în societate”, a conchis Alivia.

,,Forța Dreptei” se laudă la Iași cu cei mai mulți șefi de promoție și olimpici pe lista candidaților pentru Consiliul Local, opt la număr.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii