Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O fotografie în care pare să fie prinţesa Latifa, despre care nu se mai ştie nimic de câteva luni, a fost postată pe Instagram

GALERIE
Latifa
  • Latifa
- +

O fotografie postată săptămâna aceasta pe două conturi publice de Instagram pare să o arate pe prinţesa Latifa, fiica emirului din Dubai, care nu a mai fost văzută de câteva luni, anunţă BBC.

La mijlocul lunii februarie, BBC Panorama a difuzat un material video, în care prinţesa afirma că este ţinută ostatică şi că se teme pentru viaţa ei. BBC notează, sâmbătă, că un prieten al prinţesei a confirmat că Latifa este în fotografia postată.

David Haigh, cofondator al campaniei Free Latifa, a declarat: "Confirmăm că au existat mai multe evoluţii potenţial semnificative şi pozitive în campanie. Nu intenţionăm să comentăm mai departe în această etapă, o declaraţie suplimentară va fi emisă la momentul potrivit".

În fotografie pare să fie prinţesa Latifa într-un centru comercial din Dubai, Mall of the Emirates (MoE), alături de alte două femei. Prietenii Latifei au declarat pentru BBC că le recunosc pe ambele femei şi că Latifa este o amică a lor.

Fotografia a fost postată pe Instagram, care nu include metadate ce ar arăta data şi ora, precum şi locul în care a fost făcută. În imagine se poate vedea un cinematograf care promovează filmul Demon Slayer: Mugen Train, care a fost lansat în Emiratele Arabe Unite la 13 mai 2021.

Fotografia a fost postată pe Instagram joi pe conturile celorlalte femei din imagine, una dintre ele adăugând comentariul: "Seara minunată la MoE cu prietenii”. Nici o femeie nu a răspuns la cererea BBC de comenta cu privire la starea Latifa sau de a oferi informaţii despre momentul în care a fost făcută fotografia.

"Presupunând că fotografia este autentică, ea dovedeşte că Latifa este în viaţă, dar nu ştim nimic despre condiţiile de reţinere sau libertatea ei", a declarat Kenneth Roth de la Human Rights Watch pentru BBC. În februarie, familia regală din Dubai a anunţat că prinţesa Latifa primeşte "îngrijiri acasă”, după ce BBC a obţinut filmuleţe în care aceasta acuza faptul că este ţinută ostatică încă din 2018, când a încercat să fugă din ţară. În filmuleţele înregistrate în secret, prinţesa a spus că se teme pentru viaţa ei.

Filmările au determinat apeluri globale pentru o investigaţie ONU. Agenţia ONU pentru drepturile omului a cerut Emiratelor Arabe Unite să furnizeze dovezi că prinţesa este încă în viaţă. Ea afirma atunci că este ţinută ”ostatică” şi că se teme pentru viaţa sa. ”Sunt într-o vilă. Sunt ţinută ostatică, iar această vilă a fost transformată în închisoare”, declara prinţesa, în vârstă de 35 de ani, în această înregistrare video cu telefonul mobil, în toaletă, pentru că”este singura încăpere cu uşă pe care o pot încuia”.

”Toate ferestrele au fost închise (...). Sunt cinci poliţişti afară şi două poliţiste înăuntru”, susţinea fiica lui Mohammed bin Rashid al-Maktoum. În 2018, Latifa al-Maktoum anunţa într-o înregistrare video difuzată pe YouTube că vrea să fugă din ţară.

Abia reţinându-şi lacrimile, ea spunea că a fost ”torturată” şi ”încarcerată timp de trei ani” de către tatăl său, în urma unei prime tentative de evadare, pe când era doar o adolescentă, în 2002. Această înregistrare video a fost publicată după eşecul tentativei de a evada, la bordul unui velier, imobilizat de către Marina indiană.

Potrivit BBC, ea spunea în înregistrările sale video că a fost drogată pe velier şi că s-a trezit abia după ce s-a întors în Dubai, unde este reţinută. Guvernul din Dubai a rupt tăcerea în acest caz rocambolesc la 17 aprilie 2018 şi a confirmat că prinţesa a fost ”adusă” familiei sale şi că este ”bine”.

În martie 2020, justiţia britanică a stabilit că emirul Dubaiului a comandat răpirea a două dintre fiicele sale, Latifa şi Shamsa. La vârsta de 18 ani, Shamsa a încercat să fugă de tatăl său, în 2000, pe când se afla într-o vacanţă în Anglia.

Potrivit versiunii Latifei, tânăra a fost găsită la două luni după ce a fugit, a fost ”drogată”, adusă la Dubai şi ”închisă”. Justiţia britanică s-a pronunţat în cadrul unei proceduri între emirul Dubaiului şi prinţesa Haya. Devenită, în 2004, a şasea soţie a suveranului emiratului, Haya a creat senzaţie în 2019 după ce a fugit la Londra împreună cu cele două fiice ale cuplului.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri