Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O fotografie neautorizată cu cadavrul lui Ben Laden, descoperită la un fost membru al US Navy SEAL

GALERIE
ben Laden
  • ben Laden
- +

Un fost membru al trupelor operaționale speciale americane Navy SEAL a păstrat pe un calculator, fără să aibă o autorizare în acest sens, o fotografie cu cadavrul lui Osama Ben Laden, liderul rețelei teroriste Al Qaida, a relatat marți un site de informații american. 

Descoperirea s-a produs după ce Matthew Bissonnette, care a declarat că l-a ucis pe liderul rețelei Al Qaida în cursul raidului împotriva casei acestuia din Pakistan în mai 2011, a predat anchetatorilor o copie după hard disk-ul calculatorului său.

Autoritățile îl anchetează pe fostul militar din trupele de elită ale Navy SEAL pentru că acesta ar fi dezvăluit informații clasificate în cartea sa 'No Easy Day' în care relatează raidul împotriva lui Ben Laden. Bissonnette și-a semnat cartea cu pseudonimul Mark Owen.

Matthew Bissonnette a predat anchetatorilor hard disk-ul în urma unui acord care îi permite să nu fie urmărit penal pentru informațiile clasificate divulgate în cartea sa, potrivit mărturiei a două surse care au avut acces la acest acord și citate de site-ul The Intercept.

În acest hard disk, anchetatorii au găsit fotografia cadavrului lui Ben Laden și documente detaliind activitatea de consultant a lui Bissonnette, pe când făcea parte din Team 6, cunoscută și sub numele de DevGru sau "Naval Special Warfare Development Group", care a luat cu asalt casa liderului Al Qaida din Abbottabad (Pakistan) în 2 mai 2011.

Guvernul american nu a difuzat niciodată imagini ale cadavrului lui Ben Laden și a afirmat întotdeauna că acesta a fost aruncat în mare la puțin timp după moartea sa. Președintele american Barack Obama nu dorea de fapt să prezinte 'trofeul' victoriei sale și își motivase decizia prin rațiuni de securitate națională.

Robert Luskin, avocatul lui Matthew Bissonnette, a precizat pentru The Intercept că clientul său a făcut deja obiectul unei anchete pe care Departamentul Justiției a închis-o.

El a afirmat totodată că a negociat în 2014, în numele fostului membru al forțelor de elită US Navy SEAL, un acord potrivit căruia acesta se angaja să verse la guvern o parte din încasările în valoare de milioane de dolari pe care i le-a adus publicarea cărții. El nu a făcut totuși comentarii despre fotografia lui Ben Laden și nici despre faptul că o altă anchetă ar putea fi în curs.

Alte elemente care figurează pe hard disk-ul calculatorului lui Bissonnette nu fac parte din acordul de neurmărire penală încheiat cu autoritățile: anchetatorii au început să se intereseze de contractele de afaceri încheiate de fostul militar și să verifice dacă el nu s-a servit cumva de conexiunile sale la Navy SEAL pentru încheierea unor contracte cu societăți care se ocupă de furnizarea de echipamente militare, mai notează The Intercept. 

Un alt membru al Us Navy SEAL, Robert O'Neill, a susținut la rândul său că ar fi fost cel care l-a împușcat pe Ben Laden în cursul raidului efectuat de Team 6. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri