Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sa punem măcar o intrebare după moartea doamnei Cimpoi

O gravidă moare la spital de la o infecţie banală. Două întrebări fără răspuns!

GALERIE
bianca cimpoi2
  • bianca cimpoi2
- +

Prima întrebare: ce analize i s-au făcut femeii, de vineri, când s-a prezentat la primul medic, până marţi, când a decedat la Iaşi? A doua întrebare: pentru ce diagnostic a primit tratament la Roman gravida? Stabilirea unui diagnostic este extrem de importantă, deoarece, de exemplu, administrarea de corticosteroizi în cazul unei infecţii nedepistate nu este recomandată

Moartea prematură a Biancăi Cimpoi, gravida care a decedat după ce a fost plimbată prin patru spitale pentru stabilirea unui diagnostic, ridică semne de întrebare. Informaţiile contradictorii pe care le oferă reprezentanţii spitalelor din Roman şi din Iaşi în care pacienta a fost îngrijită în ultimele două zile de viaţă conturează tot mai clar ideea că tânăra a murit cu zile. Pe de o parte, medicii nu se pun de acord asupra stării pacientei în momentul în care gravida a ajuns la Iaşi: dacă reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Neamţ susţin că au predat pacienta în stare stabilă, conducerea Maternităţii „Elena Doamna” punctează că gravida era semiconştientă, mai degrabă în comă decât conştientă. Pe de altă parte opiniile specialiştilor romaşcani şi ieşeni nu converg către ideea de infecţie. Dacă reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie şi cei ai Spitalului de Boli Infecţioase susţin că tânăra a ajuns la Iaşi cu o infecţie severă, în septicemie, cei ai Spitalului Municipal din Roman nu aduc în discuţie o astfel de afectare a organelor, ci arată către o durere de cap persistentă.

Bianca Cimpoi, o tânără de 27 de ani însărcinată în 21 de săptămâni, aflată la prima sarcină, a murit marţi seara la Spitalul de Boli Infecţioase după ce a fost plimbată prin patru spitale pentru aflarea unui diagnostic. Anterior, pacienta se prezentase vineri la medicul specialist care urmărea sarcina şi care i-a prescris un tratament pe care să-l urmeze acasă. Luni, pacienta a fost internată la Spitalul Municipal Roman, iar de acolo a fost transferată, marţi, cu un echipaj cu medic de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ către Maternitatea „Elena Doamna”, apoi către Spitalul de Neurochirurgie şi apoi către Infecţioase. Potrivit conducerii spitalului din Roman, acolo unde pacienta a fost internată mai bine de 24 de ore, de luni dimineaţa până marţi după-amiaza, Bianca a plecat în stare stabilă către Iaşi. „Precizez că pacienta a plecat de la noi conştientă, cu stare generală bună, cu un scor Glasgow 13-14 din 15, afebrilă. Ce s-a întâmplat pe durata transportului, de ce a decompensat, nu ştim”, a arătat dr. Maria Andrici, managerul Spitalului Municipal din Roman. Afirmaţia medicului este susţinută şi de reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Neamţ care susţin că bolnava a ajuns la Iaşi în stare stabilă. „Pacienta a fost preluată uşor confuzională de la Spitalul Municipal din Roman. Pe durata transportului nu a pus nicio problemă, dar cu cinci minute înainte să ajungă la spital a devenit agitată. A fost preluată cu un scor Glasgow 13-14 din 15 posibil şi a fost predată la maternitate cu un scor Glasgow de 10 din cauza acelui moment de agitaţie. Funcţiile vitale erau normale în momentul predării pacientei”, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” Mihaela Olaru, asistent-şef la SAJ Neamţ.

Declaraţia asistentei medicale nu este susţinută de directoarea Maternităţii „Elena Doamna”, dr. Cristina Dobre, cea care ne-a precizat că bolnava a fost preluată de pe echipajul de ambulanţă în stare gravă, mai mult inconştientă decât conştientă. „Pacienta a stat în maternitate aproximativ o oră. Când a ajuns la noi starea bolnavei era deteriorată, pacienta era semicomatoasă, avea un scor Glasgow de 5-6. S-a decis intubarea ei de către medicul de pe ATI, i s-a pus sondă urinară şi i s-a făcut o ecografie la care s-a observat că starea pacientei nu era determinată de o problemă cu sarcina. Fătul era bine, nu prezenta risc vital”, a menţionat dr. Cristina Dobre, adăugând că joi a transmis raportul pe „cazul Cimpoi” către Direcţia de Sănătate Publică Iaşi. Ulterior consultului de la maternitate, pacienta a fost dirijată către Spitalul de Neurochirurgie pentru investigaţii suplimentare. În acest spital, pacientei i s-au recoltat probe de sânge şi i s-a efectuat un examen de computer tomograf. Rezultatele au arătat că pacienta avea o infecţie în organism. „Pacienta a ajuns la noi în stare foarte gravă, în comă, şi i s-au făcut în urgenţe analize şi computer tomograf. Rezultatul acestora au arătat că tânăra avea o infecţie în organism, dar că nu necesită tratament neurologic sau neurochirurgical astfel încât să rămână internată în spitalul nostru. Prin urmare, am solicitat transferul la Spitalul de Boli Infecţioase”, a arătat dr. Florin Grămadă, purtător de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

Pacienta a ajuns în ultimul spital la ora 20.25, iar o oră mai târziu medicii au consemnat decesul său. Dr. Mihnea Hurmuzache, medicul de gardă din seara în care pacienta a murit, a relatat că gravida a intrat în stop cardio-respirator îndată ce a intrat în triaj. „Am resuscitat-o timp de o oră, fără succes. Din punctul meu de vedere, să existe şanse de salvare, tânăra trebuia transferată la Iaşi măcar marţi dimineaţa, dacă nu chiar luni. Tânăra putea muri în orice alt spital din Iaşi prin care a trecut până a ajuns la noi, întrucât starea ei era deosebit de gravă. A fost o chestiune de timp până când i-au cedat organele”, a subliniat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Potrivit medicului, tânăra a murit în urma unui sepsis sever determinat de o infecţie urinară.

Infecţia însă nu a fost depistată la primele două controale pe care Bianca Cimpoi le-a făcut odată cu apariţia simptomelor care au determinat-o să apeleze la medici. Pe 5 ianuarie, pacienta a mers pentru evaluare la dr. Ana Apetrei, medic specialist obstetrică-ginecologie, în evidenţa căruia se afla cu sarcina, dar a fost trimisă la domiciliu, sub tratament. Luni, 8 ianuarie, pacienta a revenit la medic cu dureri de cap şi vărsături şi a fost internată în Spitalul Municipal Roman. „Luni i s-au făcut investigaţii şi s-a concluzionat că sarcina decurge normal, fătul este viabil. Pentru faptul că acuza durere de cap, a fost chemat neurologul, care a identificat faptul că are o rigiditate moderată la ceafă şi a recomandat un RMN care nu s-a putut face din cauza unei tije metalice pe coloana vertebrală. I s-a administrat dexametazonă (un corticosteroid - n.r.) şi astfel cefaleea s-a redus în intensitate. Pe 9 ianuarie, cefaleea era mai uşoară, dar a fost văzută de medicul infecţionist pentru că se menţinea ridigiditatea la ceafă. Pacienta nu avea febră, era conştientă şi cooperantă. Medicul curant al pacientei a făcut solicitare de transfer pentru că era un caz complicat şi s-a gândit să nu-i scape ceva şi atunci a cerut transferul”, a arătat dr. Maria Andrici, directorul Spitalului Municipal Roman. În prospectul pentru dexametazonă, producătorul atenţionează să nu fie utilizat produsul în cazul infecţiilor sistemice (cu excepţia situaţiei în care este utilizată terapia antiinfecţioasă specifică).

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri