Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O idee inedită de locuință de vacanță: casa săpată în stâncă

GALERIE
Deborah-French-1
  • Deborah-French-1
- +

Românii au făcut o adevărată pasiune pentru locațiile de vacanță din Grecia. Oriunde mergi în această țară, din nord în sud, în partea continentală sau în insule, peisajele sunt superbe: cerul aproape mereu fără nori, întinderea nesfârşită de apă, zona muntoasă, întâlnirea magică dintre munte şi mare, stâncile golaşe. 

Aproape oriunde întorci capul ai senzaţia că Dumnezeu şi-a dat mai mult silinţa când a creat aceste locuri. În Grecia, aproape la tot pasul dai de vestigii, ruine de amfiteatre sau coloane impunătoare, dovezi ale unei civilizaţii ce a influenţat istoria omenirii. 


Așa că vă propun o vacanță, măcar virtuală, în lumea specială a vechii Elade, într-o casă specială, săpată în stâncă, unde vă puteți bucura de liniște și de o priveliște absolut uluitoare. Mi-a plăcut mult acest proiect de arhitectură, ideea unei case ce se pierde în peisajul zonei. Da, e o casă care a fost făcută în acord deplin cu natura, căci interiorul ei a fost modelat de după configurația stâncilor din zonă. Designerul Deborah French a locuit o perioadă în Grecia, mai exact în Insula Mykonos și și-a pus în aplicare ideile în această locuință copleșitor de simplă, dar atât de frumoasă. Designerul Deborah French este cunoscută pentru abordarea sa ieșită din tipare și pentru locuințele luxoase pe care le decorează.  Împreună cu un arhitect local a reușit chiar să obțină aprobarea de a nu vopsi fațadele casei în alb așa cum sunt majoritatea celor de aici. Ca atare, de departe aceasta abia se zărește.


Dar să știți că numai un artist ar fi avut curajul să-și facă o locuință atât de specială. Deborah French este și sculptor, deși ea este acum cunoscută ca designer de interior. Înainte de asta însă a lucrat la celebra revistă Vogue ca și asistent al editorului de modă Polly Mellen, post ce i-a facilitat accesul către lumea fascinantă a amenajărilor interioare. A semnat ambientarea pentru showroomurile Ralph Lauren și interioarele hotelurilor deținute de Ian Schrager. Și da, aici în Grecia și-a cunoscut soțul, Vangelis Tsangaris, împreună locuind ani de zile în această superbă locuință.


Pe acest loc, unde se află acum casa, a existat înainte, n-o să vă vină să credeți, o gospodărie țărănească. Practic mica capelă ortodoxă au găsit-o acolo, dar au renovat-o după ce au finalizat noua construcție. Evident că și-au dorit să păstreze spiritul tradițional grecesc atât în privința arhitecturii, cât și a amenajării interioarelor. Și n-au stat deoparte, ci chiar au muncit cot la cot cu meșterii locali. Și ca să vedeți la ce mă refer vă ofer câteva idei de inspirație aproape de sufletul nostru. Care e secretul pentru care dormitoarele par așa de generoase? Păi uitați-vă cu atenție și veți constata că totul e finisat în alb, de la tavanul cu grinzi și până la pardoseală. Și așternuturile sunt albe, acoperite de perdelele ușoare ale baldachinelor. V-ați prins? Toate suprafețele și obiectele mari sunt albe. Apoi, totul e puțin condimentat cu lemn și accente de roșu, negru și maro.Ele se regăsesc în piesele de mobilă și cele de decor. 

Un rustic sugerat într-un mod foarte elegant, exemplul clar că se poate obține ceva deosebit cu puțin, dar autentic și de calitate. Sunt decorate într-un stil rustic grecesc, foarte rafinat, cu accente bine alese pe un fundal imaculat. Mi-au plăcut foarte mult dormitoarele acestea pentru că ele sunt amenajate în camere nu foarte mari, dar care par generoase tocmai din datorită  albului. Piatra de aici este una calcaroasă, așa că e mult mai ușor de modelat decât te-ai aștepta. Da, pe alocuri mai sunt și urme de stânci mai dure și e frumos că le-au lăsat la vedere.


Totul la interior este dat cu var, iar întreținerea e ușoară, căci de fiecare dată când se mai murdărește, se spoiește din nou. Dar ambientele, așa simple cum sunt, vă pot relaxa numai privind imaginile. Imperfecțiunile finisajelor, formele organice ale treptelor, ale încadramentelor ferestrelor și ușilor, accentele de verde de pe tâmplărie, mobila simplă, obiectele decorative din ceramică, ce să mai spun de peisajele care se întrevăd de pe terase? Și nu doar atât, dar este și pe principii naturale, eco, dacă vreți. 


Pereții modelați din lut, pardoseliile cu piatră, mobila din lemn, accesorii și corpuri de iluminat din rocă, totul pare un stil rustic futurist. Astea sunt pentru visători interioare de vis, unde simți că ești parte din natură, unde tot ce e tradițional se potrivește perfect. Așa că vă las să vă bucurați de imagini. Și, poate, să vă inspire și pe dumneavoastră!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri