O idee proastă care moare prea târziu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

O idee proastă care moare prea târziu

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Dacă ţările mari şi bogate vor să proiecteze Europa cu mai multe viteze, ar trebui să elimine bănuielile că ar vrea să-i excludă pe estici din nucleul cooperării comunitare.

Astăzi au loc alegeri legislative în Olanda, o consultare ce ar suscită un interes justificat în ţara noastră. După cum se ştie, guvernul de la Haga este cel care a preluat în mod deschis, acum şase ani, o ştafetă pe care alte guverne şi-o transmiteau pe căi mai degrabă neoficiale: opoziţia faţă de admiterea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen.

Aşadar, spre deosebire de cabinetele de la Berlin şi Paris, care îşi exprimaseră opoziţia în termeni moderaţi, guvernul condus de Mark Rutte a ales refuzul explicit. A trecut mult timp de atunci, cuprinzând atât un interval în care domnul Rutte avea nevoie de sprijinul parlamentar al Partidului Libertăţii, condus de Geert Wilders, cât şi o perioadă îndelungată în care acesta din urmă s-a aflat în opoziţie.

Acum, dacă formaţiunea domnului Rutte - Partidul Poporului pentru Libertate şi Democraţie (VVD) - va reuşi să se menţină la putere, guvernul român îşi poate relua eforturile de accedere în spaţiul Schengen, probabil începând cu graniţele maritime şi aeriene, iar ulterior cu cele terestre. Desigur, trebuie să ne asigurăm că între timp nu s-au răzgândit alţi parteneri - spre exemplu, nu ar fi exclus ca Franţa să ne lase să aşteptăm până după prezidenţiale sau Germania până după legislativele din toamnă. Dar problema-cheie rămâne Olanda.

Toate sondajele de opinie sugerează că VVD va forma viitorul guvern, într-o coaliţie largă, dominată de formaţiuni de centru-dreapta. Va conta, însă, dacă acest partid va reuşi să se claseze pe primul loc: în acest caz, domnul Rutte va avea o mai mare libertate de mişcare în ceea ce priveşte admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, cât şi în perspectiva deblocării procesului de ratificare a acordului de asociere UE-Ucraina, respins de alegătorii olandezi anul trecut, prin referendum.

Dacă, însă, domnul Wilders va obţine majoritatea relativă, el va avea dreptul să încerce formarea guvernului. În mod aproape cert, va eşua, dar temele sale anti-migraţie vor cotropi dezbaterea politică olandeză timp de mai multe săptămâni, în prelungirea unei campanii electorale şi aşa foarte tensionate. Mandatul îi va reveni, până la urmă, tot domnului Rutte, dar marja sa de manevră va fi mai mică, iar discuţia despre România ar putea fi, din nou, amânată.

Nu încape îndoială că marele pericol ar fi, pentru România şi Bulgaria, amânarea deciziei şi plasarea ei în contextul mai larg al „vitezelor multiple”, „cercurilor concentrice” sau al altor metafore menite să descrie funcţionarea Uniunii. Dincolo de speculaţiile despre avantajele de a nu fi parte din spaţiul Schengen în timpul crizei migranţilor, guvernul de la Bucureşti este dator să promoveze cu energie eliminarea acestei discriminări înainte de asumarea unei noi strategii de integrare europeană.

Summitul de la Roma nu va putea fi - şi nu va trebui tulburat cu revendicări de acest gen, pentru că şi aşa există destui factori ce vor strica armonia. Imediat după aceea, însă, ar fi normal ca între Bucureşti şi Haga (plus alte eventuale capitale sceptice) să fie iniţiat un dialog politic substanţial. Ar fi un mare eşec al guvernului român dacă anul acesta nu obţinem măcar un termen pentru frontierele aeriene şi navale, indiferent care va fi scorul electoral de mâine.

Un nou cabinet Rutte - sau orice altă formulă care să excludă Partidul Libertăţii - va avea ocazia să se afirme ca apărător al intereselor şi prejudecăţilor electoratului olandez, pe parcursul dezbaterilor despre viitorul Europei. Intransigenţa în chestiunea Schengen nu îi va aduce nici voturi, nici vreun plus de simpatie în rândul partenerilor europeni. Dacă ţările mari şi bogate vor să proiecteze Europa cu mai multe viteze, ar trebui să elimine bănuielile că ar vrea să-i excludă pe estici din nucleul cooperării comunitare.

Avem, aşadar, un culoar destul de bun, cu condiţia să nu se întâmple nimic ieşit din comun nici astăzi, nici în zilele prezidenţialelor franceze. S-ar pune capăt unei situaţii care ar trebui să ne lase tuturor un gust amar. Nici blocajul la capitolul Schengen, nici alte tipuri de condiţionalitate nu au dat randament în cazul României sau în cel al Bulgariei. Aproape nimeni nu mai crede, la Bruxelles, la Bucureşti şi - de ce nu? - la Haga că menţinerea controalelor la graniţă este o metodă de a adânci democraţia în România, de a întări lupta anticorupţie şi aşa mai departe. A fost o idee proastă care, asemenea multor iniţiative de acest tip, va muri prea târziu. Să sperăm că votul olandezilor nu o va ţine în viaţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.