anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

O ieşeancă a apelat la instanţă pentru a deveni văduvă cu acte

GALERIE
vaduva
 • vaduva
- +

Deşi soţul i-a murit de patru ani, Serviciul de Evidenţă a Persoanelor din Podu Iloaiei îi refuză unei ieşence din Scobâlţeni calitatea de văduvă. Instituţia a refuzat să completeze certificatul de deces al bărbatului decedat în oraşul spaniol Burriana.

Aceasta, pentru că legislaţia spaniolă diferă de a noastră, iar actele se completează altfel.

V.C. era plecat de mai mulţi ani în Spania, soţia ţinând legătura cu el prin telefon. Atunci când bărbatul nu i-a mai răspuns, femeia a contactat Consulatul României din provincia Castellon.

De aici a aflat că soţul, în vârstă de 55 de ani, îi fusese găsit decedat într-o baracă abandonată, cauza morţii fiind intoxicaţia cu monoxid de carbon. Decesul a fost consemnat în registrul de Stare Civilă din Burriana, menţionându-se doar datele cunoscute.

Astfel, nu au fost menţionate datele părinţilor, starea civilă, ultimul domiciliu din România, data şi ora decesului, aspecte necunoscute de autorităţile locale. Conform legislaţiei spaniole, "dacă nu se cunoaşte ora, data şi locul decesului, se va indica limita maximă şi minimă a perioadei în care s-a produs şi primul loc cunoscut al situării cadavrului".

Ca urmare, pe certificatul de deces emis de spanioli s-a trecut ca loc al decesului "oraşul Burriana, provincia Castellon, într-un adăpost abandonat", iar ca dată a decesului, simplu, "2017".

Certificatul spaniol nu a putut fi înscris în registrele de stare civilă române, tocmai din acest motiv: nu se cunoaşte momentul exact al decesului.

Or, în funcţie de data decesului se stabileşte conform legislaţiei româneşti momentul deschiderii succesiunii, termenul de opţiune succesorală, momentul încetării căsătoriei prin deces, regimul comunităţii de bunuri şi alte drepturi. Iar fără certificat de deces românesc, nici nu se poate pune problema dezbaterii moştenirii.

Aflată într-o situaţie imposibilă, Adela C. nu a avut altă cale decât să se adreseze instanţei. Chemaţi să se pronunţe, magistraţii Judecătoriei au dat dreptate autorităţilor româneşti. Funcţionarul de stare civilă era îndreptăţit să refuze redactarea certificatului de deces. Deci, V.C. era, strict legal, viu şi bine sănătos.

Pe de altă parte, femeia făcuse tot posibilul, oferind toate detaliile de care dispunea, aşa că a făcut apel în faţa Tribunalului. Magistraţii acestei instanţe au găsit o soluţie simplă: menţionarea în certificatul de deces românesc a datei de 15 mai 2017, când Tribunalul de primă instanţă şi instrucţie nr, 5 din Villareal a emis ordinul de înhumare.

Dacă această soluţie va rămâne definitivă se va afla ulterior, pentru că Starea civilă din Podu Iloaiei a declarat recurs în faţa Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X