O ieşeancă a cerut ordin de protecţie împotriva mamei şi a fratelui
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

O ieşeancă a cerut ordin de protecţie împotriva mamei şi a fratelui

GALERIE
ordin, protectie, mama, frate
  • ordin, protectie, mama, frate
- +

O ieşeancă a cerut evacuarea mamei sale din propria locuinţă. M.H.G. a solicitat instanţei emiterea unui ordin de protecţie împotriva mamei şi fratelui său, invocând violenţele la care ar fi supusă de aceştia. În cererea sa, femeia a menţionat că cei doi ar fi încălcat ordinul de protecţie precedent de 10 ori în ultimul timp, mama sa nu-i deschide uşa, fiind nevoită să stea pe străzi de 10 zile.

Conform legii, ordinul de protecţie poate fi emis exclusiv împotriva unui membru al familiei, în situaţiile în care viaţa, integritatea fizică sau psihică, ori libertatea cuiva este pusă în pericol printr-un act de violenţă. Nu este însă obligatoriu ca violenţa să fie fizică, putând fi vorba şi de violenţe psihice, emoţionale sau psihologice, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte sau chiar presiuni economice. Au existat situaţii în care petentul cerea un ordin de protecţie împotriva unei persoane care nu era membru al familiei, inclusiv administratorul asociaţiei de proprietari, cererile fiind respinse fără a mai fi analizate. De regulă, plângerile sunt depuse de femei împotriva soţului violent. În acest caz însă, judecătorii au avut de analizat o plângere împotriva altor membri ai familiei, mama, respectiv fratele, care se încadra deci în condiţia exclusivă impusă de lege.

Magistraţii Judecătoriei au constatat însă că împotriva fratelui lui M.H.G. era emis deja un ordin de protecţie, care urmează să expire mâine, în "termenul de valabilitate" al unui ordin neputând fi emis un altul. Încălcarea ordinului de protecţie reprezintă o infracţiune, deci M.H.G. trebuia să facă o plângere penală, mai ales că ea nu prezentase motive noi faţă de cele de la primul ordin. "În ceea ce o priveşte pe mama sa, reclamanta nu a arătat în ce constau violenţele exercitate de aceasta. Prin raportare la probatoriul administrat în cauză, instanţa constată că reclamanta nu a făcut dovada existenţei acelor acte de violenţă psihică din partea pârâţilor care să reprezinte o stare reală de pericol pentru viaţa sau integritatea sa fizică sau psihică şi care să reclame remedierea urgentă a situaţiei pentru protecţia victimei", au apreciat judecătorii, care au decis respingerea cererii. Apelul depus de femeie a ajuns pe rolul Tribunalului, acesta rămânând ieri în pronunţare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.