anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

O ieșeancă a scăpat de amenda pentru lipsa rovinietei care era semnată cu „X“!

GALERIE
control-rovinieta
  • control-rovinieta
- +

Reprezentanţii CNAIR au oferit o explicaţie „Ziarului de Iaşi“ după ce o instanţă din Iaşi a anulat o amendă dată pentru lipsa rovinietei din cauza unei semnături deficitare a agentului constatator. Cei care dau aceste amenzi se plâng că au de semnat mii de procese-verbale pe zi. Doar anul trecut, peste 600.000 de amenzi ar fi fost acordate pentru lipsa rovinietei.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Infrastructură Rutieră (CNAIR, fostă CNADNR), a oferit un răspuns oficial cotidianului nostru prin care încearcă să explice motivele pentru care multe dintre procesele verbale de sancţiune privind lipsa rovinietei sunt mai degrabă mâzgălite decât semnate olograf. Explicaţiile vin după ce o ieşeancă a reuşit să scape de plata unei astfel de amenzi, demonstrând în instanţă că procesul verbal prin care a fost sancţionată nu a fost semnat corespunzător.

Reprezentanţii CNAIR spun că obligativitatea ca toate procesele verbale să fie semnate olograf datează din 2015, atunci când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a emis o decizie în acest sens. Deşi o instanţă din Iaşi a motivat o sentinţă prin care a anulat un proces-verbal emis de CNAIR din cauza unei semnături superficiale, reprezentanţii acestei instituţii susţin că nu există o prevedere legală prin care să fie stabilită o anumită formă de semnătură, respectiv câte caractere ar trebui să conţină aceasta, ce conţinut sau mărime să aibă.

„O persoană are libertatea de a-şi compune semnătura olografă după bunul-plac, cu litere de diverse dimensiuni, cu prescurtări sau cu elemente speciale. Agenţii constatatori semnează olograf procesele verbale întocmite cu ajutorul mijloacelor tehnice S.I.E.G.M.C.R.“, au precizat reprezentanţii CNAIR

Aproape 700.000 de sancţiuni în 2016

Cei de la CNAIR spun că, din cauza numărului mare de abateri, intenţionate sau nu, ale şoferilor care nu îşi plătesc rovinieta, agenţii constatatori sunt obligaţi să efectueze numeroase interogări ale bazelor de date, dar şi să semneze numeroase procese-verbale de contravenţie.

„Agenţii constatatori au obligaţia de a semna de câte două ori fiecare proces-verbal în parte, aceştia asumându-şi o semnătură simplificată. Precizăm că, doar în anul 2016, CESTRIN a întocmit un număr de 691.893 de PVCC-uri“, au mai precizat reprezentanţii instituţiei.

Din cauza unei astfel de semnături simplificate, Judecătoria Iaşi a anulat o sancţiune pe care o ieşeancă a primit-o după ce a circulat fără rovinietă. Femeia a primit acasă o sancţiune în valoare de 250 de lei după ce a circulat, în toamna anului 2015, pe un drum naţional fără a deţine rovinietă valabilă. Procesul verbal de sancţiune primit de ieşeancă avea în dreptul semnăturii agentului constatator simbolul „X“ şi, din acest motiv, femeia a decis să o conteste în instanţă. Liliana M. a invocat în plângere că procesul verbal este nul întrucât semnătura aplicată pe document este de o simplitate ce nu permite apartenenţa ei la un individ. Argumentul a fost luat în calcul de judecători, care au anulat din acest motiv amenda.

„Cu privire la acest argument, instanţa reţine caracterul întemeiat al acestuia, motivat de faptul că, potrivit DEX, prin semnătură se înţelege numele cuiva scris de propria lui mână şi de obicei într-un fel greu de imitat în partea inferioară a unui text sau document, ca o dovadă că redactarea îi aparţine sau este de acord cu ea. În prezenta cauză, agentul constatator a efectuat un grafism în dreptul rubricii destinate semnăturii, grafism care, prin simplitate, nu permite stabilirea niciunei semnificaţii sau identităţi proprii, în sensul că nu se poate stabili dacă reprezintă o cifră, o literă sau un alt simbol. Cu atât mai puţin se poate stabili pe baza acestui grafism identitatea persoanei care pretinde că l-a efectuat“, a motivat instanţa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Arheologi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.