O ieșeancă a scăpat de amenda pentru lipsa rovinietei care era semnată cu „X“!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O ieșeancă a scăpat de amenda pentru lipsa rovinietei care era semnată cu „X“!

GALERIE
control-rovinieta
  • control-rovinieta
- +

Reprezentanţii CNAIR au oferit o explicaţie „Ziarului de Iaşi“ după ce o instanţă din Iaşi a anulat o amendă dată pentru lipsa rovinietei din cauza unei semnături deficitare a agentului constatator. Cei care dau aceste amenzi se plâng că au de semnat mii de procese-verbale pe zi. Doar anul trecut, peste 600.000 de amenzi ar fi fost acordate pentru lipsa rovinietei.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Infrastructură Rutieră (CNAIR, fostă CNADNR), a oferit un răspuns oficial cotidianului nostru prin care încearcă să explice motivele pentru care multe dintre procesele verbale de sancţiune privind lipsa rovinietei sunt mai degrabă mâzgălite decât semnate olograf. Explicaţiile vin după ce o ieşeancă a reuşit să scape de plata unei astfel de amenzi, demonstrând în instanţă că procesul verbal prin care a fost sancţionată nu a fost semnat corespunzător.

Reprezentanţii CNAIR spun că obligativitatea ca toate procesele verbale să fie semnate olograf datează din 2015, atunci când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a emis o decizie în acest sens. Deşi o instanţă din Iaşi a motivat o sentinţă prin care a anulat un proces-verbal emis de CNAIR din cauza unei semnături superficiale, reprezentanţii acestei instituţii susţin că nu există o prevedere legală prin care să fie stabilită o anumită formă de semnătură, respectiv câte caractere ar trebui să conţină aceasta, ce conţinut sau mărime să aibă.

„O persoană are libertatea de a-şi compune semnătura olografă după bunul-plac, cu litere de diverse dimensiuni, cu prescurtări sau cu elemente speciale. Agenţii constatatori semnează olograf procesele verbale întocmite cu ajutorul mijloacelor tehnice S.I.E.G.M.C.R.“, au precizat reprezentanţii CNAIR

Aproape 700.000 de sancţiuni în 2016

Cei de la CNAIR spun că, din cauza numărului mare de abateri, intenţionate sau nu, ale şoferilor care nu îşi plătesc rovinieta, agenţii constatatori sunt obligaţi să efectueze numeroase interogări ale bazelor de date, dar şi să semneze numeroase procese-verbale de contravenţie.

„Agenţii constatatori au obligaţia de a semna de câte două ori fiecare proces-verbal în parte, aceştia asumându-şi o semnătură simplificată. Precizăm că, doar în anul 2016, CESTRIN a întocmit un număr de 691.893 de PVCC-uri“, au mai precizat reprezentanţii instituţiei.

Din cauza unei astfel de semnături simplificate, Judecătoria Iaşi a anulat o sancţiune pe care o ieşeancă a primit-o după ce a circulat fără rovinietă. Femeia a primit acasă o sancţiune în valoare de 250 de lei după ce a circulat, în toamna anului 2015, pe un drum naţional fără a deţine rovinietă valabilă. Procesul verbal de sancţiune primit de ieşeancă avea în dreptul semnăturii agentului constatator simbolul „X“ şi, din acest motiv, femeia a decis să o conteste în instanţă. Liliana M. a invocat în plângere că procesul verbal este nul întrucât semnătura aplicată pe document este de o simplitate ce nu permite apartenenţa ei la un individ. Argumentul a fost luat în calcul de judecători, care au anulat din acest motiv amenda.

„Cu privire la acest argument, instanţa reţine caracterul întemeiat al acestuia, motivat de faptul că, potrivit DEX, prin semnătură se înţelege numele cuiva scris de propria lui mână şi de obicei într-un fel greu de imitat în partea inferioară a unui text sau document, ca o dovadă că redactarea îi aparţine sau este de acord cu ea. În prezenta cauză, agentul constatator a efectuat un grafism în dreptul rubricii destinate semnăturii, grafism care, prin simplitate, nu permite stabilirea niciunei semnificaţii sau identităţi proprii, în sensul că nu se poate stabili dacă reprezintă o cifră, o literă sau un alt simbol. Cu atât mai puţin se poate stabili pe baza acestui grafism identitatea persoanei care pretinde că l-a efectuat“, a motivat instanţa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.