O ieșeancă s-a trezit cu un potop de amenzi pe cap după ce și-a vândut mașina. Ce pățești dacă îți vinzi autovehiculul pe zdelcă?

marți, 13 mai 2025, 02:50
3 MIN
 O ieșeancă s-a trezit cu un potop de amenzi pe cap după ce și-a vândut mașina. Ce pățești dacă îți vinzi autovehiculul pe zdelcă?

După ce și-a vândut mașina, pe adresa unei ieșence au început să curgă procese-verbale de amendă și adrese de la diverse instituții. Problema ei era una aproape clasică și pe care statul nu a reușit până acum să o rezolve. În continuare, singura soluție este instanța.

Modificarea s-a făcut doar la Finanțele Locale

În octombrie 2021, Maria T. i-a vândut lui Florin B. un autoturism Fiat 500 fabricat în 2008. Două luni mai târziu, contractul a fost înregistrat la Primărie, autoturismul fiind scos din evidențe de pe numele Mariei T. Ștergerea automobilului din evidențele Direcției Economice și Finanțe Publice Locale nu avea însă alt efect decât faptul că fosta proprietară nu mai era obligată la plata impozitului pe mijloacele de transport.

Pentru Poliție și alte instituții, tot ea era proprietara mașinii, până în momentul în care noul proprietar o înmatricula pe numele său. Ca urmare, pe adresa Mariei T. au început să vină procese-verbale de contravenții rutiere încheiate pe numele său, dar și adrese de la Poliția Sectorului 1 București prin care era somată, sub amenințarea amenzii, să dea explicații referitoare la situația autoturismului. În cele din urmă, femeia s-a adresat instanței, în calitate de pârâți fiind chemați în judecată noul proprietar al Fiatului și Serviciul Public Comunitar de Înmatriculări (SPCRPCÎV).

Mașina a fost revândut

Doar instituția subordonată Prefecturii și-a prezentat punctul de vedere în instanță. Conform legii, în termen de 30 de zile de la cumpărarea vehiculului, noul proprietar este obligat să solicite transcrierea transmiterii dreptului de proprietate. SPCRPCÎV urma să facă radierea de pe numele Mariei T., dar numai la solicitarea lui Florin B.

Magistrații Judecătoriei au fost de acord cu reprezentanții SPCRPCÎV că inițiativa radierii ar fi trebuit să aparțină lui Florin B., dar au subliniat că este necesară clarificarea situației juridice a automobilului, tocmai pentru a se realiza concordanța dintre evidențele oficiale și transmiterea dreptului de proprietate. Oricum, situația Fiatului era complicată de faptul că nici Florin B. nu mai era proprietar, acesta vânzând mașina mai departe.

Penalități de până la 1.000 de lei pe zi de întârziere

Judecătorii au admis parțial cererea femeii, obligându-l pe Florin B. să efectueze formalitățile necesare pentru a radia automobilul de pe numele fostei proprietare și a-l înmatricula pe numele său.

Dacă acesta tot nu se va conforma în termen de 30 de zile, instanța va putea să-l oblige la plata unor penalități cuprinse între 100 și 1.000 de lei pe zi de întârziere și o va putea împuternici pe Maria T. să se substituie lui Florin B. în efectuarea demersurilor de radiere a autoturismului. Sentința Judecătoriei nu este definitivă. Ea a fost contestată de Florin B., dosarul intrând pe rolul Tribunalului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii