anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O ieşeancă se plânge că a fost „executată“ de Fisc fără să fie notificată în prealabil

GALERIE
anaf
  • anaf
- +

„Problema este că amenda nu mi-a fost comunicată niciodată de DRDP sau ANAF din 2012 şi până zilele trecute“, arată Maria C.

Ieşeanca Maria C. a povestit pentru „Ziarul de Iaşi“ că s-a trezit recent cu poprire pe cont pentru o amendă din 2012, când a fost surprinsă conducând maşina fără rovinietă. Lucrurile sunt destul de complicate, întrucât ea susţine că nu a primit acasă niciodată, în aceşti ani, înştiinţare de plată - nici de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), respectiv Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, şi nici de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) Iaşi. Mai mult de atât, crede că factorii poştali de la Compania Naţională (CN) Poşta Română, care au primit spre distribuire la domiciliul contribuabililor ieşeni plicul care conţineau fie decizia, fie somaţia ori poprirea, nu i le-au comunicat de fapt.

Ea susţine că, dacă ar fi ştiut de existenţa amenzii, cu siguranţă ar fi plătit-o atunci, mai ales că este vorba de 250 lei. „ANAF Iaşi a scos de la naftalină, după 8 ani de rătăcire, dosare, sute de plicuri cu instituirea popririlor pe conturi pentru nişte amenzi prescrise, datorate lipsei rovinietei în anul 2012! (...) Nu sunt doar eu în situaţia asta, vă asigur că sunt zeci de persoane. Problema este că amenda nu mi-a fost comunicată niciodată de DRDP sau ANAF din 2012 şi până zilele trecute. Funcţionarii de la ANAF Iaşi umblă la aceşti bani ignorând inclusiv realizarea comunicării legale cu cetăţeanul contribuabil“, a explicat Maria C. jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi“.

Precizăm că i-am protejat identitatea pentru a o feri de eventuale repercusiuni. Contactat telefonic, Paul Ciobanu, directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Iaşi, ne-a precizat că instituţia pe care o conduce trimite somaţie pentru fiecare persoană care figurează în baza lor de date cu datorii. „ANAF trimite tuturor datornicilor înştiinţări de plată, prin poştă sau online. Nu sunt sute de persoane, ci doar 10 care au avut poprire pentru amenzi de roviniete neplătite“, a arătat Paul Ciobanu.

Conform art. 230 din Codul de Procedură Fiscală, executarea silită începe prin emiterea somaţiei de plată, iar termenul de plată al unei sume comunicate prin somaţie este de 15 zile de la comunicare. Dar de ce totuşi nu a intrat femeia în posesia somaţiei de la Fisc? „Partea şi mai haioasă este că factorii poştali nu le-au comunicat niciodată destinatarilor. Ei au preferat doar să le avizeze neregulamentar şi mai apoi să le reavizeze, tot în orb, şi să le facă retur direct la Centrul de plicuire naţională de la Vâlcea, centru utilizat de ANAF pentru gestiunea corespondenţei la nivel naţional“, a opinat femeia.

Ea şi-a întrebat factorul poştal de ce a procedat aşa, iar respectivul i-a răspuns că a fost interesat să ducă, în această perioadă, doar banii de pensii acasă la cetăţeni. „Sutele de plicuri de la ANAF repartizate lui pentru comunicare la destinatari le-a lăsat chiar de la început sub masa de la Oficiul de la Gară, motivând pe ele fie «avizat», fie scriind argumente inventate, de genul «adresant necunoscut» sau «lipsă domiciliu». Între timp el şi-a dat demisia. La fel au procedat şi colegii lui, de exemplu la OP 4 au fost peste 150 de plicuri ANAF rătăcite în martie 2020“, a mai spus Maria C. reporterilor noştri.

Ne-a informat că a făcut reclamaţie la Poşta Română, prin care a sesizat neprimirea avizului/ reavizului pentru trimiterea ANAF, ceea ce ar fi condus la neridicarea acesteia şi, implicit, înapoierea ei. „Menţionăm că cercetarea reclamaţiei este, încă, în curs de desfăşurare şi se încadrează în timpul legal prin care compania are obligaţia să o soluţioneze“, au transmis pentru „Ziarul de Iaşi“ reprezentanţii CN Poşta Română.

Aceştia au precizat că nu este semnalată nicio situaţie de trimitere pierdută din gestiunea Oficiului adus în discuţie de ieşeancă. „Menţionăm că la nivelul companiei există o evidenţă strictă pentru toate trimiterile intrate în circuitul poştal, de la prezentare şi până la înapoierea confirmării de primire sau a trimiterii retur către ANAF“, se mai arată în răspunsul primit de la Poşta Română la solicitarea „Ziarului de Iaşi“.

Ieşeanca mai susţine că pe site-ul ANAF Iaşi au fost încărcate la începutul lunii martie a.c. peste 4.000 de somaţii şi titluri executorii, „pentru care nici nu au aşteptat să se comunice corespondenţa prin poştă, fiind încărcate pe site chiar din ziua emiterii“. „Asta pentru a executa conturile ieşenilor, lăsându-i în plină criză sanitară fără bani“, este de părere Maria C.

Reamintim faptul că statul are la dispoziţie un termen de 5 ani pentru a stabili creanţele fiscale şi tot atât pentru a executa silit contribuabilul care nu-şi plăteşte dările la stat: fie că este vorba despre amenzi, impozite, penalităţi etc. Însă, dacă între timp persoana este notificată în scris să plătească amenda - o dată sau de mai multe ori -, termenul de prescripţie de 5 ani se va calcula de la data ultimei notificări şi nu de la data aplicării amenzii. Ceea ce înseamnă că termenul de prescripţie poate fi, practic, prelungit peste cel iniţial.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.