O ieşeancă se plânge că a fost „executată“ de Fisc fără să fie notificată în prealabil
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

O ieşeancă se plânge că a fost „executată“ de Fisc fără să fie notificată în prealabil

GALERIE
anaf
  • anaf
- +

„Problema este că amenda nu mi-a fost comunicată niciodată de DRDP sau ANAF din 2012 şi până zilele trecute“, arată Maria C.

Ieşeanca Maria C. a povestit pentru „Ziarul de Iaşi“ că s-a trezit recent cu poprire pe cont pentru o amendă din 2012, când a fost surprinsă conducând maşina fără rovinietă. Lucrurile sunt destul de complicate, întrucât ea susţine că nu a primit acasă niciodată, în aceşti ani, înştiinţare de plată - nici de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), respectiv Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, şi nici de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) Iaşi. Mai mult de atât, crede că factorii poştali de la Compania Naţională (CN) Poşta Română, care au primit spre distribuire la domiciliul contribuabililor ieşeni plicul care conţineau fie decizia, fie somaţia ori poprirea, nu i le-au comunicat de fapt.

Ea susţine că, dacă ar fi ştiut de existenţa amenzii, cu siguranţă ar fi plătit-o atunci, mai ales că este vorba de 250 lei. „ANAF Iaşi a scos de la naftalină, după 8 ani de rătăcire, dosare, sute de plicuri cu instituirea popririlor pe conturi pentru nişte amenzi prescrise, datorate lipsei rovinietei în anul 2012! (...) Nu sunt doar eu în situaţia asta, vă asigur că sunt zeci de persoane. Problema este că amenda nu mi-a fost comunicată niciodată de DRDP sau ANAF din 2012 şi până zilele trecute. Funcţionarii de la ANAF Iaşi umblă la aceşti bani ignorând inclusiv realizarea comunicării legale cu cetăţeanul contribuabil“, a explicat Maria C. jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi“.

Precizăm că i-am protejat identitatea pentru a o feri de eventuale repercusiuni. Contactat telefonic, Paul Ciobanu, directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Iaşi, ne-a precizat că instituţia pe care o conduce trimite somaţie pentru fiecare persoană care figurează în baza lor de date cu datorii. „ANAF trimite tuturor datornicilor înştiinţări de plată, prin poştă sau online. Nu sunt sute de persoane, ci doar 10 care au avut poprire pentru amenzi de roviniete neplătite“, a arătat Paul Ciobanu.

Conform art. 230 din Codul de Procedură Fiscală, executarea silită începe prin emiterea somaţiei de plată, iar termenul de plată al unei sume comunicate prin somaţie este de 15 zile de la comunicare. Dar de ce totuşi nu a intrat femeia în posesia somaţiei de la Fisc? „Partea şi mai haioasă este că factorii poştali nu le-au comunicat niciodată destinatarilor. Ei au preferat doar să le avizeze neregulamentar şi mai apoi să le reavizeze, tot în orb, şi să le facă retur direct la Centrul de plicuire naţională de la Vâlcea, centru utilizat de ANAF pentru gestiunea corespondenţei la nivel naţional“, a opinat femeia.

Ea şi-a întrebat factorul poştal de ce a procedat aşa, iar respectivul i-a răspuns că a fost interesat să ducă, în această perioadă, doar banii de pensii acasă la cetăţeni. „Sutele de plicuri de la ANAF repartizate lui pentru comunicare la destinatari le-a lăsat chiar de la început sub masa de la Oficiul de la Gară, motivând pe ele fie «avizat», fie scriind argumente inventate, de genul «adresant necunoscut» sau «lipsă domiciliu». Între timp el şi-a dat demisia. La fel au procedat şi colegii lui, de exemplu la OP 4 au fost peste 150 de plicuri ANAF rătăcite în martie 2020“, a mai spus Maria C. reporterilor noştri.

Ne-a informat că a făcut reclamaţie la Poşta Română, prin care a sesizat neprimirea avizului/ reavizului pentru trimiterea ANAF, ceea ce ar fi condus la neridicarea acesteia şi, implicit, înapoierea ei. „Menţionăm că cercetarea reclamaţiei este, încă, în curs de desfăşurare şi se încadrează în timpul legal prin care compania are obligaţia să o soluţioneze“, au transmis pentru „Ziarul de Iaşi“ reprezentanţii CN Poşta Română.

Aceştia au precizat că nu este semnalată nicio situaţie de trimitere pierdută din gestiunea Oficiului adus în discuţie de ieşeancă. „Menţionăm că la nivelul companiei există o evidenţă strictă pentru toate trimiterile intrate în circuitul poştal, de la prezentare şi până la înapoierea confirmării de primire sau a trimiterii retur către ANAF“, se mai arată în răspunsul primit de la Poşta Română la solicitarea „Ziarului de Iaşi“.

Ieşeanca mai susţine că pe site-ul ANAF Iaşi au fost încărcate la începutul lunii martie a.c. peste 4.000 de somaţii şi titluri executorii, „pentru care nici nu au aşteptat să se comunice corespondenţa prin poştă, fiind încărcate pe site chiar din ziua emiterii“. „Asta pentru a executa conturile ieşenilor, lăsându-i în plină criză sanitară fără bani“, este de părere Maria C.

Reamintim faptul că statul are la dispoziţie un termen de 5 ani pentru a stabili creanţele fiscale şi tot atât pentru a executa silit contribuabilul care nu-şi plăteşte dările la stat: fie că este vorba despre amenzi, impozite, penalităţi etc. Însă, dacă între timp persoana este notificată în scris să plătească amenda - o dată sau de mai multe ori -, termenul de prescripţie de 5 ani se va calcula de la data ultimei notificări şi nu de la data aplicării amenzii. Ceea ce înseamnă că termenul de prescripţie poate fi, practic, prelungit peste cel iniţial.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.