anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

O interfață neuronală ajută la restabilirea mișcării în cazul pacienților cu AVC

GALERIE
Interfață-creier-computer
 • Interfață-creier-computer
- +

Cercetătorii de la Institutul de Știință și Tehnologie Skoltech (Skolkovo), din Moscova, au conceput o metodă nouă de reabilitare a picioarelor după o accidentare sau un AVC, care utilizează o interfață creier-calculator și stimularea electrică a coloanei vertebrale. Sistemul a fost prezentat la a patra Conferință Internațională de Neurotehnologii și Neurointerfețe.

Soluția încorporează realitatea virtuală și permite pacienților paralizați să-și recapete controlul asupra membrelor inferioare și să stăpânească mișcările naturale prin restabilirea conexiunii dintre mișcare și intenție.

„Pacienții care au suferit un AVC și, într-o oarecare măsură, cei care au suferit traumatisme ale măduvei spinării trebuie să treacă frecvent prin procesul de reabilitare în încercarea de a reconecta intenția creierului de a mișca membrul afectat și mișcarea musculară reală”, explică autorul principal al studiului, Ivan Ninenko, cercetător la Skoltech.

Echipa a proiectat un sistem de antrenament format dintr-o cască de realitate virtuală,  care determină pacientul să inițieze o mișcare a piciorului către un obiectiv virtual și creează iluzia unei mișcări independente, o interfață neuronală care înregistrează intenția pacientului de a se mișca, un robot care mișcă de fapt piciorul într-un mod natural datorită unui software propriu și stimularea electrică transcutanată a măduvei spinării, care amplifică semnalul de la creier.

Interfața neuronală folosită de cercetători este un dispozitiv disponibil în prezent, format dintr-o cască cu electrozi care preiau activitatea electrică a creierului. În schimb, partea de software a fost îmbunătățită de oamenii de știință ruși, care au modificat protocolul responsabil pentru identificarea intenției pentru o anumită mișcare.

Robotul este echipat cu senzori extrem de preciși și este capabil să ghideze piciorul pacientului în direcția corespunzătoare scopului pe care îl alege în realitatea virtuală. Echipa a scris un software special care îi permite robotului să imite mișcările naturale ale membrelor, reproducând traiectoria pe care ar urma-o piciorul unei persoane sănătoase.

Ochelarii VR afișează mai multe ținte spre care un pacient încearcă să își miște piciorul. Odată ce mișcarea intenționată a fost citită din creier prin interfața creier-calculator și robotul efectuează mișcarea, pacientul își poate vedea membrul mișcându-se în realitatea virtuală. Acest lucru face ca mișcarea să fie percepută ca fiind inițiată și controlată de creier.

În cele din urmă, ultima componentă a sistemului este stimularea electrică neinvazivă a măduvei spinării prin electrozi lipiți pe spatele pacientului. Ideea din spatele acestei abordări este aceea că neuronii ar putea primi așa-numitele semnale subprag din creier, care nu sunt suficient de puternice pentru a duce la activarea mușchilor. Stimularea electrică externă permite depășirea acestei bariere și duce la formarea de conexiuni neuronale fiabile care în cele din urmă vor funcționa fără acest suport artificial.

Vânzările de roboți medicali au crescut în 2021 cu până la 23%, conform Federației Internaționale de Robotică. Un total de 14.823 de roboți medicali au fost vânduți în întreaga lume, majoritatea roboți chirurgicali și roboți pentru reabilitare.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.