O întrebare cheie pentru o problemă cheie: Vor beneficia România și românii de sumele puse la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență?! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial

O întrebare cheie pentru o problemă cheie: Vor beneficia România și românii de sumele puse la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență?! (P)

GALERIE
vasile toma psd iasi
  • vasile toma psd iasi
- +

Peste două zile, Consiliul de Afaceri Economice și Financiare va aproba Planul Național de Redresare și Reziliență al României. Moment de la care Ministerul de Finanțe poate solicita Comisiei Europene avansul de 13% din suma alocată României: 3,9 miliarde euro.

Aceștia sunt singurii bani pe care România îi primește automat din suma totală de 29,2 miliarde euro. După data de 28 octombrie, România trebuie să îndeplinească obiectivele de etapă asumate în fața Comisiei Europene, de a căror îndeplinire depinde finanțarea ulterioară. 

Până la momentul primului audit al C.E., țara noastră trebuie să îndeplinească 65 de ținte, dintre care 20 până pe data de 31 decembrie 2021! Adică în două luni. Vorbim de ținte ce vizează reforme importante ce implică și angrenează muncă serioasă, competență, responsabilitate, dialog social, transparență, consultare. Acțiuni fundamentale pentru prezentul și viitorul statului român de care guvernanții, prinși în alegeri interne de partid și asigurarea funcțiilor, nu vorbesc. Au avut la dispoziție atâta timp pentru elaborarea PNRR. L-au irosit, făcând un hei-rup pe ultima sută de metri. Se vede că, și în privința țintelor, procedura e aceeași. Lipsă de informare, consultare și dialog sociale mimate cu o sfidare și aroganță inimaginabile, discursuri formale, muncă făcută pe genunchi și eterna justificare a lipsei de timp care ar trebui să scuze eșecul.

Toți cei responsabili de întocmirea PNRR s-au purtat până acum ca și cum ar fi stăpânii absoluți ai acestui plan. Ne-au prezentat numai ce au vrut și când au vrut! În ciuda tuturor avertismentelor și observațiilor, au transformat PNRR-ul României în planul lor personal. Mai mult, s-au purtat și continuă să se poarte ca și cum sumele prevăzute ar fi de la sine înțeles să fie și primite, în condițiile în care există niște condiții impuse foarte clare care, de la o zi la alta, pe fondul incompetenței și iresponsabilității lor devin aproape imposibil de îndeplinit. Ceea ce, evident, va avea ca urmare directă incapcitatea de a beneficia de banii din PNRR.

În acest ritm, nu este de mirare că, în timp ce deja 16 state membre au început implementarea PNRR, noi vom ajunge să ratăm țintă după țintă și să pierdem banii europeni pentru că, pur și simplu, responsabilii de acest Plan și-au tratat obligațiile cu nepăsare, punându-și interesele deasupra bunăstării naționale. Au transformat șansa extrordinară pe care o oferă PNRR într-un eșec lamentabil și într-o altă criză. Cum ne garantează ei că România și românii vor putea beneficia de banii oferiți prin PNRR, când, așa cum s-a văzut și continuă să se vadă, singurul scop pe care îl urmăresc privește doar reziliența și redresarea proprie?!

Ce șanse reale are România să benefcieze de PNRR?

Îi chem pe cei răspunzători să răspundă. Și, de data aceasta, la modul real, argumentat prin fapte, nu prin eternele asigurări care s-au dovedit până azi că sunt cea mai scurtă cale spre un rateu istoric.


Vasile TOMA

Deputat de Iași

Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.