anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Advertorial

O întrebare cheie pentru o problemă cheie: Vor beneficia România și românii de sumele puse la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență?! (P)

GALERIE
vasile toma psd iasi
 • vasile toma psd iasi
- +

Peste două zile, Consiliul de Afaceri Economice și Financiare va aproba Planul Național de Redresare și Reziliență al României. Moment de la care Ministerul de Finanțe poate solicita Comisiei Europene avansul de 13% din suma alocată României: 3,9 miliarde euro.

Aceștia sunt singurii bani pe care România îi primește automat din suma totală de 29,2 miliarde euro. După data de 28 octombrie, România trebuie să îndeplinească obiectivele de etapă asumate în fața Comisiei Europene, de a căror îndeplinire depinde finanțarea ulterioară. 

Până la momentul primului audit al C.E., țara noastră trebuie să îndeplinească 65 de ținte, dintre care 20 până pe data de 31 decembrie 2021! Adică în două luni. Vorbim de ținte ce vizează reforme importante ce implică și angrenează muncă serioasă, competență, responsabilitate, dialog social, transparență, consultare. Acțiuni fundamentale pentru prezentul și viitorul statului român de care guvernanții, prinși în alegeri interne de partid și asigurarea funcțiilor, nu vorbesc. Au avut la dispoziție atâta timp pentru elaborarea PNRR. L-au irosit, făcând un hei-rup pe ultima sută de metri. Se vede că, și în privința țintelor, procedura e aceeași. Lipsă de informare, consultare și dialog sociale mimate cu o sfidare și aroganță inimaginabile, discursuri formale, muncă făcută pe genunchi și eterna justificare a lipsei de timp care ar trebui să scuze eșecul.

Toți cei responsabili de întocmirea PNRR s-au purtat până acum ca și cum ar fi stăpânii absoluți ai acestui plan. Ne-au prezentat numai ce au vrut și când au vrut! În ciuda tuturor avertismentelor și observațiilor, au transformat PNRR-ul României în planul lor personal. Mai mult, s-au purtat și continuă să se poarte ca și cum sumele prevăzute ar fi de la sine înțeles să fie și primite, în condițiile în care există niște condiții impuse foarte clare care, de la o zi la alta, pe fondul incompetenței și iresponsabilității lor devin aproape imposibil de îndeplinit. Ceea ce, evident, va avea ca urmare directă incapcitatea de a beneficia de banii din PNRR.

În acest ritm, nu este de mirare că, în timp ce deja 16 state membre au început implementarea PNRR, noi vom ajunge să ratăm țintă după țintă și să pierdem banii europeni pentru că, pur și simplu, responsabilii de acest Plan și-au tratat obligațiile cu nepăsare, punându-și interesele deasupra bunăstării naționale. Au transformat șansa extrordinară pe care o oferă PNRR într-un eșec lamentabil și într-o altă criză. Cum ne garantează ei că România și românii vor putea beneficia de banii oferiți prin PNRR, când, așa cum s-a văzut și continuă să se vadă, singurul scop pe care îl urmăresc privește doar reziliența și redresarea proprie?!

Ce șanse reale are România să benefcieze de PNRR?

Îi chem pe cei răspunzători să răspundă. Și, de data aceasta, la modul real, argumentat prin fapte, nu prin eternele asigurări care s-au dovedit până azi că sunt cea mai scurtă cale spre un rateu istoric.


Vasile TOMA

Deputat de Iași

Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.