Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O judecătoare cu fiţe: şpagă în excursii, pantofi şi poşetă

GALERIE
Judecătoarea Gabriela Bîrsan
  • Judecătoarea Gabriela Bîrsan
- +

Judecătoarea Gabriela Bîrsan de la ICCJ este urmărită penal pentru mai multe fapte de corupţie, alături de colega sa Corina Corbu, un şofer al instanţei, doi avocaţi, un om de afaceri şi doi foşti magistraţi, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Gabriela Bîrsan, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fost preşedinte al secţiei de contencios administrativ şi fiscal, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, trafic de influență şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În acelaşi dosar s-a declanşat urmărirea penală faţă de Corina Corbu, magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de contencios administrativ şi fiscal, acuzată de complicitate la infracţiunea de favorizare a făptuitorului, şi Florian Ionescu, angajat ca şofer tot la instanţa supremă, care ar fi făcut mărturii mincinoase.

De asemenea, sunt cercetaţi avocaţii Claudia şi Radu Gherbovan Silinescu, foştii judecători Iuliana Puşoiu şi Anton Pandrea, care au lucrat tot la ICCJ, şi omul de afaceri Gabriel Chiriac.

Potrivit DNA, în perioada februarie 2010 - mai 2011, Claudia Gherbovan, Radu Gherbovan şi Gabriel Chiriac au oferit judecătoarelor Iuliana Puşoiu şi Gabriela Bîrsan mai multe foloase, sub forma achitării de petreceri la restaurante din Paris şi Bucureşti, excursii în străinătate şi deplasări cu avionul, dar şi sub forma folosinţei unui apartament, respectiv a oferirii unor cadouri (poşetă, pantofi ale unei renumite case de modă), în schimbul facilitării ori soluţionării favorabile a unor cauze aflate pe rolul ICCJ, Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Pentru a ascunde natura foloaselor necuvenite, avocatul Radu Gherbovan a determinat o angajată a unei firme de turism să întocmească documente care atestau, în mod nereal, achitarea unei excursii de către Iuliana Puşoiu.

Anchetatorii susţin că în timpul instrumentării acestui dosar, Anton Pandrea, pe atunci judecător la ICCJ, după ce a autorizat interceptarea convorbirilor telefonice, prin complicitatea inculpatei Corinei Corbu, le-a anunţat pe Iuliana Puşoiu, Claudia Gherbovan şi Gabriela Bîrsan că formează obiect al măsurilor de interceptare.

Unele dintre societăţile comerciale controlate de omul de afaceri Chiriac Gabriel au avut pe rolul ICCJ, secţia de contencios administrativ şi fiscal, diverse litigii în perioada 2010 - 2011. Avocaţii Radu şi Claudia Gherbovan au asigurat asistenţă, reprezentare şi consultanţă juridică pentru societăţi comerciale aparţinând omului de afaceri, mai arată DNA.

"În perioada 2010 – mai 2011, avocata Gherbovan Silinescu Claudia împreună cu omul de afaceri Chiriac Gabriel au oferit judecătoarei Bîrsan Gabriela Victoria, în calitate de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, mai multe foloase necuvenite, în schimbul influenţei pe care aceasta a lăsat să se creadă că o are asupra judecătorilor desemnați în compunerea completului învestit cu soluţionarea dosarului nr. 3509/2/2008 al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a-i determina să pronunţe o soluţie favorabilă societăţii la care acţionar era Chiriac Gabriel", susţin procurorii.

Foloasele necuvenite oferite de Gabriel Chiriac au constat în "achitarea petrecerii la Paris, la Moulin Rouge, asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament în Paris, format din două camere, pentru o perioadă de 2 luni în cursul anului 2010 pentru fiul judecătoarei; la rândul ei, Gherbovan Silinescu Claudia i-a oferit judecătoarei o poşetă şi pantofi confecţionaţi de o renumită casă de modă".

Interesul cumpărătorilor de influenţă Gabriel Chiriac şi Claudia Gherbovan în soluţionarea favorabilă a recursului pe care firma lui l-a declarat în dosarul nr.3509/2/2008 a fost determinat de faptul că autoritatea fiscală i-a imputat societăţii respective suma de 1.289.797,68 lei, iar prin sentinţa civilă nr.3138/2010 a Curţii de Apel Bucureşti a fost respinsă contestaţia formulată.

"Soluţionarea favorabilă a recursului declarat de societatea aparţinând lui Chiriac Gabriel, în dosarul nr. 3509/2/2008, prin intermediul traficului de influenţă al judecătoarei Bîrsan Gabriela Victoria, procura acestuia un avantaj patrimonial, constând în suma de 1.289.797,68 lei imputată de autorităţile fiscale, pe care, astfel, nu ar mai fi achitat-o", mai precizează DNA.

Pe de altă parte, susţin anchetatorii, la 18 februarie 2010, judecătoarea Iuliana Puşoiu a făcut parte din completul de judecată al ICCJ care a judecat dosarul nr.483/42/2009 având ca obiect recursul declarat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în care intimata, o societate comercială, a fost reprezentată de avocatul Radu Gherbovan. Ulterior soluţionării acestui dosar de către completul de judecată din care a făcut parte judecătoarea Puşoiu, aceasta i-a pretins lui Radu Gherbovan, prin intermediul soţiei sale, organizarea petrecerii de ziua sa. "Radu Gherbovan a dat curs solicitării judecătoarei Puşoiu Iuliana, transmisă prin intermediul soţiei sale Gherbovan Silinescu Claudia, organizându-i și achitându-i acesteia, la data de 13.02.2011, costul petrecerii de la un restaurant din Bucureşti", susţine DNA.

De asemenea, la 4 martie 2010, aceeaşi Iuliana Puşoiu a făcut parte din completul care a judecat dosarul nr. 669/1/2010 în care o societate comercială a solicitat strămutarea judecării dosarului nr.2596/102/2009 al Tribunalului Mureş - Secţia de contencios administrativ şi fiscal în care avea calitatea de reclamant, iar Consiliul Concurenţei avea calitatea de pârât. Astfel, în această cauză, societatea reclamantă a fost reprezentată tot de avocatul Radu Gherbovan, care s-a prezentat în faţa instanţei de judecată din care a făcut partea judecătoarea Iuliana. Acelaşi avocat, după soluţionarea dosarului, a plătit excursia pe care judecătoarea Puşoiu a efectuat-o în Malaezia în perioada 20 aprilie 2011 - 27 aprilie 2011 (atât costurile de transport cât şi cazarea). "Banii folosiţi pentru achitarea excursiei judecătoarei Puşoiu Iuliana în Malaezia au provenit de la o societate comercială controlată de omul de afaceri Chiriac Gabriel care, la solicitarea avocatei Gherbovan Silinescu Claudia, a transferat suma de 51.917,56 lei (1860 euro) în contul societăţii de avocatură Gherbovan/Silinescu. La solicitarea avocatei Gherbovan Silinescu Claudia, suma de bani necesară plăţii excursiei a fost ridicată de Gherbovan Silinescu Radu care a achitat costul excursiei judecătoarei Puşoiu Iuliana. Pentru a împiedica identificarea destinaţiei sumei oferite cu titlu de mită, la solicitarea şi cu sprijinul soţilor Gherbovan Silinescu, omul de afaceri Chiriac Gabriel prin intermediul societăţii comerciale, a încheiat un contract de asistenţă juridică fictiv", mai arată procurorii.

În plus, susţine DNA, disimularea primirii foloaselor necuvenite de către Puşoiu sub forma achitării excursiei în Malaezia, a fost realizată de avocatul Radu Gherbovan prin comiterea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, prin aceea că i-a solicitat agentei de turism să întocmească factura fiscală din 30.04.2011 prin care a stornat contravaloarea biletului de avion şi, în cadrul aceleiaşi operaţiuni de disimulare, suma stornată de 1.860 de euro a figurat ca fiind restituită avocatului. În aceeaşi zi, a fost întocmită factura fiscală din 30.04.2011 pe numele numitei Iuliana Puşoiu pentru suma de 1.860 euro .

În perioada 2010 - 2011, Gabriel Chiriac, printr-una din societăţile sale comerciale, a transmis avocaţilor Radu şi Claudia Gherbovan, prin intermediul cabinetului de avocatură unde aceştia sunt asociaţi, sume de bani, respectiv 113.707,83 lei (echivalentul a 27.000 euro la cursul din anul 2010 ), cunoscând că încheierea şi justificarea sumelor prin folosirea unor contracte care atestau prestare de asistenţă ori consultanţă juridică reprezintă doar o disimulare a destinaţiei banilor. În realitate, susţine DNA, acele sume erau transmise/respectiv primite pentru a fi însuşite în nume propriu de către soţii avocaţi sau folosite pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă în legătură cu soluţionarea unor dosare de contencios administrativ. În aceeaşi perioadă, cei doi avocaţi au primit, de la o altă societate comercială, suma de 393.411 lei (echivalentul a 88.576,16 de euro) şi, în baza aceluiaşi mecanism, au folosit suma respectivă de bani în scopul mai sus menţionat.

"În perioada ianuarie - decembrie 2010, încălcarea atribuţiilor de serviciu de către Bîrsan Gabriela Victoria în legătură cu soluţionarea succesivă a cererilor de suspendarea a unui dosar, până la soluţionarea cererii de strămutare a acestuia, a asigurat un folos acesteia, dar şi unei societăţi comerciale asistate juridic de avocata Gherbovan Silinescu Claudia. Dosarul respectiv 2595/102/2009 privea o societate comercială controlată de omul de afaceri Chiriac Gabriel, pe de o parte şi Consiliul Concurenţei, pe de altă parte. În acest sens, avocata Gherbovan Silinescu Claudia a depus repetat cereri de strămutare pentru ca, suspendarea dosarului antemenționat să dureze cât mai mult, cu consecinţa asigurării unui folos firmei controlate de Chiriac Gabriel", mai spun procurorii.

Sub acest aspect, fapta avocatului Radu Gherbovan, care a dobândit sumele de bani menţionate pe baza unor contracte de asistenţă juridică ce atestau în mod formal prestarea unor servicii de consultanţă juridică pentru a fi folosite la darea de mită, cu scopul obţinerii de soluţii judecătoreşti favorabile, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor, arată DNA.

Referitor la fostul judecător Anton Pandrea, DNA arată că acesta, în timpul instrumentării dosarului, a admis cererea procurorilor şi a autorizat interceptarea comunicaţiilor judecătoarelor Bîrsan şi Puşoiu şi ale avocatei Gherbovan. După ce a dispus această măsură, Pandrea, judecător învestit cu soluţionarea acestei solicitări, i-a divulgat judecătoarei Corbu că avocata Gherbovan, avocată şi prietenă a sa, "este interceptată", mai spun anchetatorii.

Judecătoarea Corina Corbu, la rândul său, a înlesnit aflarea, de către judecătoarele Bîrsan şi Puşoiu Iuliana şi de către avocata Gherbovan a acestui fapt. La 18 octombrie 2011, cu ocazia audierii sale ca martor, Florian Ionescu, şofer la ICCJ, a susţinut "o versiune nereală a faptelor referitoare la achiziţionarea unor bilete de avion pentru Bîrsan Gabriela". Ulterior, şoferul a prezentat o altă versiune, care s-a dovedit tot neadevărată.

În acest dosar, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurenţa sumei de 559.036,39 lei, asupra unui teren şi a unei clădiri aflate în coproprietatea inculpaţilor Radu şi Claudia Gherbovan, în vederea confiscării speciale. În acelaşi scop, au fost puse sub sechestru, până la concurenţa sumei de 5.010,46 euro, bunurilor ale judecătoarei Gabriela Bîrsan şi, până la concurenţa sumei de 1.860 de euro, bunurilor mobile aflate în proprietatea Iulianei Pușoiu.

În 2013, DNA anunţa că actele de urmărire penală în cazul judecătoarei Gabriela Bîrsan au fost refăcute ca urmare a deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului prin care s-a admis ridicarea imunităţii de care beneficiază magistrata căsătorită cu fostul judecătorul CEDO Corneliu Bîrsan.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri