Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O jurnalistă franceză ridică vălul asupra modului de recrutare a femeilor de către jihadiștii Statului Islamic

GALERIE
recrutare femei jihadisti
  • recrutare femei jihadisti
- +

O tânără jurnalistă franceză, care lucra de mai bine de un an la un reportaj despre rețelele Statului Islamic (SI), a făcut un experiment pe Facebook pentru a descoperi care este modalitatea de recrutare a femeilor occidentale pentru a deveni mirese ale jihadiștilor.

Ziarista și-a creat un cont fals pe un site de socializare pentru a investiga de ce adolescenții europeni sunt atrași de extremismul islamic și a fost contactată de un luptător jihadist din Siria care a cerut-o în căsătorie. Întreaga poveste este relatată în cartea cu titlul 'În pielea unei jihadiste' din care cotidianul The Guardian a publicat recent câteva fragmente.

Tânăra, care se ascundea în spatele profilului lui 'Melodie', prezintă astfel o mărturie despre modul de recrutare folosit de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Povestea începe în momentul în care Melodie vede pe Facebook o înregistrare video în care apare un tânăr jihadist francez ce părea să aibă în jur de 35 de ani. El purta uniformă militară și se prezenta sub numele de Abu Bilel, afirmând că se află în Siria. Jurnalista a aflat apoi că el a petrecut 15 ani pentru a răspândi islamul în întreaga lume. Bărbatul arăta bine și vorbea perfect limba franceză, cu un ușor accent algerian.

"Melodie" și-a pus ca poză de profil pe Facebook un personaj din desene animate, Prințesa Jasmine, iar la locația de profil a indicat orașul Toulouse. În curând, ea a primit un mesaj privat din partea lui Abu Bilel, care a întrebat-o dacă ar fi de acord să se ducă în Siria.

'Walaikum salaam' (pacea fie cu tine), i-a răspuns ea. 'Nu am crezut că un jihadist va vorbi cu mine. Nu ai lucruri mai bune de făcut? LOL.' La întrebările sale privind mujahedinii, ea i-a scris: 'Nu am prejudecăți față de luptători. Oricum, depinde de persoană'. Ca răspuns, bărbatul i-a promis că va avea grijă de ea.

Jurnalista, care scrie sub pseudonimul 'Anna Erelle', a continuat discuțiile cu Abu Bilel pentru a înțelege modul în care tinerii europeni sunt atrași de propaganda jihadistă și pentru a înțelege mentalitatea luptătorilor jihadiști care își petrec timpul torturând, furând, violând, ucigând, iar nopțile le petrec în fața computerelor pentru a se lăuda.

Ziarista a vorbit cu un editor al unei reviste, i-a arătat înregistrarea video cu Bilel, iar editorul i-a pus la dispoziție și un fotograf. Ea fost de acord să aibă o discuție pe Skype cu Bilel.

'Ascultă, Melodie, printre altele, e treaba mea să recrutez persoane, eu sunt foarte bun în ceea ce fac. Poți avea încredere în mine. Vei fi foarte bine îngrijită aici. Vei fi importantă. Și, dacă vei fi de acord să te căsătorești cu mine, te voi trata ca pe o regină', i-a spus Bilel jurnalistei.

O perioadă de timp, tânăra a încercat diverse metode pentru a-l seduce pe Bilel și pentru a-i câștiga acestuia încrederea, cu scopul de a înțelege cum funcționează Statul Islamic. Uneori tânăra era atât de șocată de cuvintele folosite de Bilel încât era nevoită să se deconecteze de la rețea.

După aproape o lună de zile, "Melodie" i-a spus lui Bilel că va veni cu prietena ei musulmană Yasmine, o prietenă imaginară, pentru a se întâlni cu el în Siria. El i-a cerut să meargă amândouă la Amsterdam și apoi la Istanbul, unde "Melodie" ar fi trebuit să facă rost de un telefon cu o cartelă prepaid și unde urma să primească instrucțiuni.

După câteva zile, "Melodie" a ajuns la Amsterdam, împreună cu fotograful. Bilel o contactează printr-un apel video și îi dă instrucțiuni pentru a-i spune ce are de făcut atunci când ajunge la Istanbul: să-și cumpere alt telefon, să-l arunce pe cel pe care îl avea asupra ei la Amsterdam și să achite cu bani gheață, nu cu cardul. Apoi îi spune că n-o va aștepta nimeni la Istanbul și că de acolo va trebui să cumpere două bilete dus către Urfa, localitate controlată de Statul Islamic.

'Cred că ești extrem de dur cu mine', i-a spus atunci "Melodie". 'Tot ce îți cer este să respecți ceea ce ai promis. La primul semn de dificultate, mă abandonezi. E minunat', a spus femeia.

'Crezi că sunt un idiot? De acum, o să taci. Fac parte dintr-o organizație teroristă. Nu poți vorbi așa cu mine. Nu știi cine sunt? Eu comand 100 de soldați în fiecare zi. Nu ți-am spus nici pe sfert adevărul. Sunt dat în urmărire internațională. De aceea nu pot merge nici în orașele noastre din Turcia. Eu pot călători numai în Irak. Am 38 de ani și tu și prietena ta nu mă puteți doborî', i-a replicat Bilel pe un ton schimbat.

Întoarsă acasă, editorii și-au dat seama cât de multe informații a reușit jurnalista să adune: Bilel a dezvăluit multe detalii despre structura SI și despre modul în care noii recruți sunt tratați. După o săptămână, materialul a apărut în presă sub pseudonim, autoritățile temându-se că teroriștii ar putea localiza adresa și descoperi identitatea jurnalistei. "Melodie" a primit pe contul ei de Skype mesajul 'Unde ești, nenorocito? Îi jur lui Allah, că o să plătești'. Măsuri de siguranță drastice au fost luate la locul de muncă al ziaristei.

Autoritățile au un dosar gros pe numele lui Bilel care este suspectat că a comis o serie de infracțiuni în Franța înainte de a pleca în Siria, de la furt la jaf armat. În 2003, el a devenit un jihadist activ în lupta împotriva invaziei americane din Irak. Atunci, el l-a întâlnit cu liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, cu care a rămas apropiat. Între 2009 și 2013, după călătorii lungi în Afganistan, Pakistan și Libia (în momentul căderii lui Gaddafi), el s-a întors acasă la Roubaix în Franța fără știrea cuiva. Bilel a reapărut la sfârșitul anului 2013, când a fost reperat în Turcia. Bilel are trei neveste, în vârstă de 20, 28 și 39 de ani, care trăiesc cu el în Siria. El are trei băieți cu vârsta sub 13 ani, iar doi dintre fiii săi luptă deja alături de tatăl lor în Siria. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri