anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

O lege mai aspră privind violul, propusă de un deputat ieşean

GALERIE
usr
 • usr
- +

USR PLUS intenţionează să corecteze Codul Penal cu un proiect legislativ de protecţie socială.

„Face parte dintr-o gamă mai largă de protecţie a mamelor minore“, a precizat deputatul ieşean Monica Berescu, care a anunţat ieri înregistrarea iniţiativei la Parlament.

Ea a amintit că, potrivit statisticilor pe anul trecut, Iaşul era a patra unitate administrativă din ţară după numărul mamelor minore şi că, în 2019, cea mai tânără dintre mame avea doar 12 ani. De asemenea, din peste 18,5 mii de cazuri de agresiuni sexuale asupra minorilor în perioada 2014-2020, doar 20 la sută s-au soldat şi cu o condamnare.

„Avem o gravă problemă asupra felului în care este privită noţiunea de consimţământ în practica judiciară“, a mai spus Monica Berescu.

Propunerea legislativă se referă la extinderea infracţiunii de viol şi sub 14 ani, întrucât nu poate să existe un consimţământ valabil exprimat din partea minorului. Un alt argument este că la vârsta de 14 ani se eliberează prima carte de identitate.

Practic, „odată ce această lege va fi adoptată, în România orice act sexual cu o persoană sub 14 ani va fi încadrată automat ca viol“, a adăugat Andrei Lupu, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, prezent la conferinţa de presă de ieri în care a fost anunţată propunerea de modificare a Codului penal.

„Vârsta de 14 ani este vârsta prezumată de la care o persoană poate să-şi dea un minim consimţământ pentru un anumit act juridic, cu acordul tutorelui, părintelui“, a subliniat el.

Pedeapsa prevăzută se încadrează între 7 şi 15 ani, fără posibilitate de înjumătăţire a predepsei. Singura excepţie pentru încadrarea faptei la viol va fi când diferenţa de vârstă dintre victimă şi agresor e mai mică de 3 ani, a mai spus Monica Berescu.

Şi preşedintele Comisiei de muncă şi protecţie socială de la Camera Deputaţilor, Oana Ţoiu, prezentă ieri la conferinţa de presă, a argumentat în favoarea proiectului de lege, arătând că a fost inspirat din legislaţia franceză. Mai mult, ea a amintit că, „multă vreme, în România nu puteai să mergi cu liftul neînsoţit dacă aveai sub 14 ani“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.