O lege mai aspră privind violul, propusă de un deputat ieşean
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

O lege mai aspră privind violul, propusă de un deputat ieşean

GALERIE
usr
  • usr
- +

USR PLUS intenţionează să corecteze Codul Penal cu un proiect legislativ de protecţie socială.

„Face parte dintr-o gamă mai largă de protecţie a mamelor minore“, a precizat deputatul ieşean Monica Berescu, care a anunţat ieri înregistrarea iniţiativei la Parlament.

Ea a amintit că, potrivit statisticilor pe anul trecut, Iaşul era a patra unitate administrativă din ţară după numărul mamelor minore şi că, în 2019, cea mai tânără dintre mame avea doar 12 ani. De asemenea, din peste 18,5 mii de cazuri de agresiuni sexuale asupra minorilor în perioada 2014-2020, doar 20 la sută s-au soldat şi cu o condamnare.

„Avem o gravă problemă asupra felului în care este privită noţiunea de consimţământ în practica judiciară“, a mai spus Monica Berescu.

Propunerea legislativă se referă la extinderea infracţiunii de viol şi sub 14 ani, întrucât nu poate să existe un consimţământ valabil exprimat din partea minorului. Un alt argument este că la vârsta de 14 ani se eliberează prima carte de identitate.

Practic, „odată ce această lege va fi adoptată, în România orice act sexual cu o persoană sub 14 ani va fi încadrată automat ca viol“, a adăugat Andrei Lupu, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, prezent la conferinţa de presă de ieri în care a fost anunţată propunerea de modificare a Codului penal.

„Vârsta de 14 ani este vârsta prezumată de la care o persoană poate să-şi dea un minim consimţământ pentru un anumit act juridic, cu acordul tutorelui, părintelui“, a subliniat el.

Pedeapsa prevăzută se încadrează între 7 şi 15 ani, fără posibilitate de înjumătăţire a predepsei. Singura excepţie pentru încadrarea faptei la viol va fi când diferenţa de vârstă dintre victimă şi agresor e mai mică de 3 ani, a mai spus Monica Berescu.

Şi preşedintele Comisiei de muncă şi protecţie socială de la Camera Deputaţilor, Oana Ţoiu, prezentă ieri la conferinţa de presă, a argumentat în favoarea proiectului de lege, arătând că a fost inspirat din legislaţia franceză. Mai mult, ea a amintit că, „multă vreme, în România nu puteai să mergi cu liftul neînsoţit dacă aveai sub 14 ani“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.