Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O limbă din prefabricate

GALERIE
alexandru calinescu
  • alexandru calinescu
- +

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Expresia „limbă de lemn” e mai veche, dar s-a impus după ce a fost socotită o caracteristică a regimurilor comuniste (demonstraţia a făcut-o, într-o carte celebră din 1987, Françoise Thom). Dacă în ţările comuniste limba de lemn a fost dusă la perfecţiune asta nu înseamnă că ea nu e prezentă în multe alte locuri, cu deosebire în discursul politic şi în discursul mediatic, cel de al doilea fiind adesea în serviciul celui dintâi. Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat. Unele din aceste cuvinte sunt luate din engleză şi sunt de fapt dubluri inutile. Voi propune, în cele ce urmează, câteva exemple.

Verbele în vogă, mai întâi. A interacţiona: e un verb care merge oriunde, în politică, în educaţie, în artă, în viaţa cotidiană etc., etc.; sună mult mai intelectual decât „a dialoga”, „a avea un schimb de idei” ş.a.m.d. A documenta: un verb tot mai prezent şi care sugerează un plus de competenţă: „poliţia documentează împrejurările accidentului de pe autostradă”. A devoala: surprinzătoare prezenţa acestui verb care ne-ar putea face să credem că limba franceză încă mai exercită o anume influenţă. Dar cum televiziunile şi o sumedenie de site-uri sunt ahtiate după „dezvăluiri” senzaţionale, „a devoala” e un sinonim comod. A internaliza: cuvântul e atât de urât încât mă abţin de la orice comentariu. A operaţionaliza: vezi „a internaliza”. A confrunta: verb cu o evoluţie ciudată care a ajuns să fie sinonimul lui „a interpela” („Ionescu l-a confruntat pe Popescu”).

Să vedem acum nişte substantive a căror frecvenţă dă de gândit. Pe primul loc, la mare distanţă de următoarele clasate, este provocare. Politicieni, artişti, constructori, sportivi, meteorologi, şefi de tură etc., etc. sunt puşi tot timpul în faţa unor provocări din care vor ieşi, bineînţeles, victorioşi. Capabilităţi: versiune sofisticată pentru „capacităţi”. Atenţie însă, există şi tehnicalităţi (capabilităţi tehnice?). Rezilienţă: cuvânt pe care politicienii îl adoră, întrucât arată că sunt preocupaţi de propăşirea economică a ţării. Avans: pentru progres, creştere („avansul inflaţiei a fost de cinci procente”). Cuvântul avea, până acum, alt sens. Suport: de ce să zici „sprijin”, „ajutor” când poţi să zici „suport”? Mă întreb dacă şi verbul „a suporta” va fi „implementat” cu acest sens. Determinare (determinat, determinată): comentatorii sportivi privilegiază aceste cuvinte pentru a arăta cât de hotărâţi sunt jucătorii unei echipe. Dar, fireşte, şi politicienii pot fi determinaţi.

La adjective, conduce autoritar sustenabil, la mare trecere de când cu încălzirea globală şi cu criza economică. Pensionarii, în special, se bucură când află că pensiile lor trebuie să fie sustenabile. Un cuvânt care şi-a schimbat şi el sensul având acum o conotaţie pozitivă este versatil. Probabil că „inovator” a fost considerat depăşit deoarece e pe cale să fie înlocuit de inovativ („o alifie inovativă”, „un concert inovativ la Ateneul Român”). Foarte des întâlnit este şi prietenos, prietenoasă: o casă prietenoasă cu clima, un automobil cu un tablou de bord prietenos etc.; dăunezi, o librărie din Iaşi ne anunţa că volumele unui scriitor se află pe nişte rafturi „prietenoase”, şi că oricine poate depune acolo cărţi sau obiecte ce au legătură cu tematica abordată de autorul respectiv. Îşi face loc, tot mai insistent, realistic, absurditate lexicală (a cărei origine o cunoaştem) din moment ce avem cuvântul „realist”. Un plus de subtilitate, în ochii unora, aduce „dedicat, dedicată”: Georgescu este „un jucător dedicat”, Vasilescu este „un primar dedicat” ş.a.m.d.

În încheiere, două expresii care, iarăşi, dau iluzia că limba franceză a regăsit vitalitatea de odinioară: în siajul şi în marja. Dacă „în siajul” imprimă o notă de preţiozitate intelectuală, „în marja” e folosit nu o dată complet aiurea. A spune: „în marja întâlnirii dintre Putin şi Erdogan” e incorect, ar fi trebuit „în marginea”; „marjă” desemnează spaţiul de care poţi dispune pentru a realiza ceva.

Astfel de stereotipuri şi erori arată, în fond, precaritatea gândirii.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri