Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

O lovitură în centură: Cum s-au îmbătat cu apă rece parlamentarii PSD de Iasi

GALERIE
Varianta ocolitoare Iasi
  • Varianta ocolitoare Iasi
- +

Ministerul Transporturilor a anunţat că nu alocă fonduri în acest an pentru terminarea proiectului variantei ocolitoare a municipiului. Cum guvernul lui Dragnea pusese cruce autostrăzii, grupul aleşilor din PSD vântura, în urmă cu o lună, prin conferinţe şi comunicate de presă, o sumă uriaşă (152 milioane de lei) care urma să fie alocată în următorii ani pentru finalizarea şoselei de centură.

Finalizarea variantei ocolitoare a Iaşului rămâne un vis îndepărtat al ieşenilor. Ministerul Transportului (MT) a inclus în lista de investiţii pentru anul 2017 sume derizorii pentru proiectele Iaşului, iar în cazul centurii nu este alocat vreun leu. Iniţial, prin legea bugetului de stat, a fost aprobată o sumă de 152 milioane lei, dar aceste fonduri erau credite de angajament (cheltuieli ce pot fi angajate în plus faţă de cele bugetate, respectiv „promisiuni de finanţare”), şi nu credite bugetare. Într-o adresă oficială, ministrul Răzvan Cuc arată că, în acest an, nu au fost alocaţi bani pentru vreunul dintre cele trei obiective rămase de executat în cadrul variantei sud a centurii: nod rutier, parcare şi iluminat intersecţii (obiect 2 din proiect), finalizarea lucrărilor la varianta de trafic greu, inclusiv bd. Poitiers şi str. Trei Fântâni (circa 7 km, obiect 3) şi varianta de trafic uşor cu penetraţie Dacia (8 km, obiect 4). În dreptul fiecărui obiectiv, MT a precizat că nu există finanţare pentru faza de execuţie, necesarul fiind de peste 250 milioane lei. Primul obiect al proiectului (varianta de trafic greu, 14 km) a fost inaugurat în urmă cu mai bine de cinci ani.

Doar hârtii, nu şi lucrări

În lista de investiţii publicată de MT pe site-ul Senatului, sub formă de răspuns la o interpelare a senatorului Victorel Lupu (PSD), se arată că autoritatea a prevăzut doar puţin peste două milioane euro pentru proiecte care au legătură cu Iaşul în ceea ce priveşte infrastructura rutieră. Cea mai mare sumă, de 4,7 milioane lei, este prevăzută pentru proiectarea lucrărilor la drumul expres Bacău – Paşcani. Procedura de licitaţie, lansată încă din toamna anului trecut, a fost suspendată în urmă cu câteva zile în contextul în care a fost înaintată o sesizare la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. În orice caz, lucrările la acest drum, care iniţial era în regim de autostradă, vor începe abia după anul 2020.

Autostrada: „se analizează studiul de fezabilitate existent“

Alţi bani au fost alocaţi pentru reactualizarea studiului de fezabilitate la autostrada Ungheni – Iaşi – Tg. Neamţ, ce coincide cu varianta nord a centurii ocolitoare a Iaşului. Conform MT, suma prevăzută în 2017 ajunge la 3,8 milioane lei. O dată certă pentru lansarea licitaţiei nu există. „În prezent se analizează studiul de fezabilitate existent pentru a se stabili volumele care necesită revizuire”, se arată în adresa MT. Într-un alt răspuns oferit de MT, de data aceasta deputatului Tudor Ciuhodaru (PSD), autoritatea a menţionat că execuţia lucrărilor ar urma să se facă până în 2020, un termen ce nu are corespondent în realitate.

Totodată, MT a precizat că reactualizarea studiului trebuie să ţină cont şi de observaţiile Curţii de Conturi la documentaţia de atribuire aferentă licitaţiei, observaţii care au dus, anul trecut, la suspendarea fostei proceduri. În aceeaşi adresă, MT susţine că există instituţii bancare internaţionale care şi-au exprimat „interesul pentru un portofoliu de proiecte din sectoarele rutier şi feroviar din care face parte şi proiectul de autostradă Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni”. „Odată cu finalizarea procedurilor de achiziţie publică se vor stabili şi termenele exacte pentru realizarea acestui obiectiv. Totuşi, vă informăm că realizarea acestei investiţii are stabilit următorul calendar: revizuire studiu de fezabilitate – 14 luni, elaborare proiect tehnic – 6 luni şi pregătirea documentaţiei de atribuire a contractului de execuţie lucrări – 4 luni”, se precizează în răspunsul MT pentru Ciuhodaru.  Un calcul sumar arată că, în situaţia în care se va adjudeca actuala licitaţie pentru reactualizarea documentaţiilor, atunci abia după doi ani ar putea fi lansată procedura pentru execuţia lucrărilor. Astfel, cel mai optimist termen pentru începerea lucrărilor, dacă va exista finanţare, poate fi în anii 2020 – 2021, iar acest lucru se-ntâmplă în condiţiile în care acelaşi minister estimează finalizarea execuţiei lucrărilor în 2020 (!). MT nu a oferit detalii şi despre celelalte două tronsoane ale autostrăzii până la Tg. Mureş (Tg. Neamţ – Ditrău şi Ditrău – Tg. Mureş).

Şi drumul Târgu Frumos – Botoşani e tot în studiu

O altă finanţare prevăzută în lista cu investiţii a MT în 2017 face referire la drumul naţional Târgu Frumos – Botoşani. Şi în acest caz vorbim tot despre reactualizarea studiului de fezabilitate, fiind alocată suma de 286.000 lei, dar nu a fost încă lansată licitaţia întrucât documentaţia aferentă procedurii se află „pe circuitul de avizare”.  Cel de-al patrulea obiectiv pe linie de infrastructură ce are legătura cu Iaşul şi care şi-a găsit un loc în bugetul MT este podul peste Prut de la Ungheni. Ministerul a prevăzut suma de 574.000 lei, proiectul fiind mai avansat decât cele precedent menţionate în condiţiile în care studiile au fost întocmite şi urmează să fie avizate, iar finanţarea lucrărilor va fi asigurată prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014 – 2020.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri