O lucrare extrem de importantă, care va marca definitiv zona centrală a Iașului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Parcul Teatrului: start al licitaţiei. Parcarea subterană, îngropată

O lucrare extrem de importantă, care va marca definitiv zona centrală a Iașului

GALERIE
espalnada teatrul national6
  • espalnada teatrul national6
- +

Lucrările de modernizare, care vor dura circa un an de la atribuire, vor fi finanţate de la bugetul local cu peste 22 milioane lei. Amenajarea zonei dintre Teatrul Naţional şi Palatul Mitropolitan a fost subiectul unor ample controverse în ultimii ani, mai ales după ideea construirii unei parcări subterane sub parc. Noul proiect abandonează acest plan. Cum va arăta viitoarea zonă de promenadă din Centru? 

Lucrările de modernizare a esplanadei şi a parcului din faţa Teatrului Naţional au fost scoase ieri la licitaţie de Primărie. Valoarea proiectului trece pragul de 22 milioane lei, fără TVA, iar banii vor fi asiguraţi de la bugetul local. Lucrările, care au ca termen de execuţie 12 luni, se vor desfăşura pe o suprafaţă de aproape 10.000 mp, iar constructorii sunt invitaţi să depună oferte până pe 18 decembrie. Proiectul (VEZI AICI) nu prevede şi o parcare subterană.

Fântânile arteziene vor fi demolate

Potrivit documentaţiei de atribuire, lucrările de intervenţie au în vedere cinci principii generale: amplificarea deschiderii axului central şi sublinierea importanţei acestuia, reintroducerea apei în cadrul unui element major, deplasarea aleilor centrale spre zonele de umbră generate de vegetaţia înaltă, introducerea unor alei suplimentare în zonele de umbră şi completarea vegetaţiei. „Se propune demolarea fântânilor existente şi realizarea unor fântâni şi construcţii anexe care să fie în conformitate cu normele şi exigenţele actuale în construcţii şi care să îndeplinească în totalitate cerinţele funcţionale şi de confort”, se arată în caietul de sarcini.

Din documentaţie putem afla că în proiectul de peisagistică s-a păstrat dispunerea copacilor înalţi către limitele laterale, respectiv spre strada I.C. Brătianu şi aleea de acces la Hotelul Mitropoliei. Printre dotările parcului se numără: corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului (pentru iluminarea busturilor şi a arborilor), plăci comemorative şi panouri afişaj, pavilion expoziţional cu pergolă, videoproiector, cişmea cu apă potabilă, poartă de acces iluminată led pentru aleile secundare, soclu pentru busturi existente, un sistem audio şi un basorelief din bronz.

Potrivit proiectului tehnic, în centrul parcului se vor putea organiza activităţi sau cursuri de creaţie, iar în zona centrală poate funcţiona un cinematograf sau teatru de vară. „Axul central va fi degajat şi subliniat de o bandă de vegetaţie joasă, gazon şi aranjamente floricole. În zona centrală a esplanadei se va realiza în ax o fântână interactivă, de formă dreptunghiulară. Adiacent fântânii interactive din centru se va amplasa o gradenă circulară”, sunt câteva exemple din lucrările de intervenţie propuse de specialişti.

Principalele elemente de recreere din parc vor fi, conform proiectului, zona fântânii interactive, un foişor (în locul fântânii arteziene din zona obeliscului „Pomu Verde”), o zonă de expoziţii (în dreptul Hotelului Mitropoliei) şi zonele umbroase de lângă copacii înalţi existenţi. „Exemplarele mari de arbori sunt în general bine dezvoltate şi prezintă o stare fitosanitară bună, însă din cauza aplicării de tăieri necorespunzătoare şi iresponsaibile în ultimii ani, coronamentele unora dintre aceştia prezintă numeroase ramuri de tip «furcă», ramuri intercalate şi cioturi uscate”, se arată în studiul peisagistic, documentaţie care propune o serie de intervenţii pentru îndreptarea aspectului neîngrijit actual şi remedierea problemelor constatate la vegetaţie.

Mai multe imagini, AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Pregătit corespunzător

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.