anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Parcul Teatrului: start al licitaţiei. Parcarea subterană, îngropată

O lucrare extrem de importantă, care va marca definitiv zona centrală a Iașului

GALERIE
espalnada teatrul national6
 • espalnada teatrul national6
- +

Lucrările de modernizare, care vor dura circa un an de la atribuire, vor fi finanţate de la bugetul local cu peste 22 milioane lei. Amenajarea zonei dintre Teatrul Naţional şi Palatul Mitropolitan a fost subiectul unor ample controverse în ultimii ani, mai ales după ideea construirii unei parcări subterane sub parc. Noul proiect abandonează acest plan. Cum va arăta viitoarea zonă de promenadă din Centru? 

Lucrările de modernizare a esplanadei şi a parcului din faţa Teatrului Naţional au fost scoase ieri la licitaţie de Primărie. Valoarea proiectului trece pragul de 22 milioane lei, fără TVA, iar banii vor fi asiguraţi de la bugetul local. Lucrările, care au ca termen de execuţie 12 luni, se vor desfăşura pe o suprafaţă de aproape 10.000 mp, iar constructorii sunt invitaţi să depună oferte până pe 18 decembrie. Proiectul (VEZI AICI) nu prevede şi o parcare subterană.

Fântânile arteziene vor fi demolate

Potrivit documentaţiei de atribuire, lucrările de intervenţie au în vedere cinci principii generale: amplificarea deschiderii axului central şi sublinierea importanţei acestuia, reintroducerea apei în cadrul unui element major, deplasarea aleilor centrale spre zonele de umbră generate de vegetaţia înaltă, introducerea unor alei suplimentare în zonele de umbră şi completarea vegetaţiei. „Se propune demolarea fântânilor existente şi realizarea unor fântâni şi construcţii anexe care să fie în conformitate cu normele şi exigenţele actuale în construcţii şi care să îndeplinească în totalitate cerinţele funcţionale şi de confort”, se arată în caietul de sarcini.

Din documentaţie putem afla că în proiectul de peisagistică s-a păstrat dispunerea copacilor înalţi către limitele laterale, respectiv spre strada I.C. Brătianu şi aleea de acces la Hotelul Mitropoliei. Printre dotările parcului se numără: corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului (pentru iluminarea busturilor şi a arborilor), plăci comemorative şi panouri afişaj, pavilion expoziţional cu pergolă, videoproiector, cişmea cu apă potabilă, poartă de acces iluminată led pentru aleile secundare, soclu pentru busturi existente, un sistem audio şi un basorelief din bronz.

Potrivit proiectului tehnic, în centrul parcului se vor putea organiza activităţi sau cursuri de creaţie, iar în zona centrală poate funcţiona un cinematograf sau teatru de vară. „Axul central va fi degajat şi subliniat de o bandă de vegetaţie joasă, gazon şi aranjamente floricole. În zona centrală a esplanadei se va realiza în ax o fântână interactivă, de formă dreptunghiulară. Adiacent fântânii interactive din centru se va amplasa o gradenă circulară”, sunt câteva exemple din lucrările de intervenţie propuse de specialişti.

Principalele elemente de recreere din parc vor fi, conform proiectului, zona fântânii interactive, un foişor (în locul fântânii arteziene din zona obeliscului „Pomu Verde”), o zonă de expoziţii (în dreptul Hotelului Mitropoliei) şi zonele umbroase de lângă copacii înalţi existenţi. „Exemplarele mari de arbori sunt în general bine dezvoltate şi prezintă o stare fitosanitară bună, însă din cauza aplicării de tăieri necorespunzătoare şi iresponsaibile în ultimii ani, coronamentele unora dintre aceştia prezintă numeroase ramuri de tip «furcă», ramuri intercalate şi cioturi uscate”, se arată în studiul peisagistic, documentaţie care propune o serie de intervenţii pentru îndreptarea aspectului neîngrijit actual şi remedierea problemelor constatate la vegetaţie.

Mai multe imagini, AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Putkirnson

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X