O lucrare extrem de importantă, care va marca definitiv zona centrală a Iașului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 19.05.2021

Parcul Teatrului: start al licitaţiei. Parcarea subterană, îngropată

O lucrare extrem de importantă, care va marca definitiv zona centrală a Iașului

GALERIE
espalnada teatrul national6
  • espalnada teatrul national6
- +

Lucrările de modernizare, care vor dura circa un an de la atribuire, vor fi finanţate de la bugetul local cu peste 22 milioane lei. Amenajarea zonei dintre Teatrul Naţional şi Palatul Mitropolitan a fost subiectul unor ample controverse în ultimii ani, mai ales după ideea construirii unei parcări subterane sub parc. Noul proiect abandonează acest plan. Cum va arăta viitoarea zonă de promenadă din Centru? 

Lucrările de modernizare a esplanadei şi a parcului din faţa Teatrului Naţional au fost scoase ieri la licitaţie de Primărie. Valoarea proiectului trece pragul de 22 milioane lei, fără TVA, iar banii vor fi asiguraţi de la bugetul local. Lucrările, care au ca termen de execuţie 12 luni, se vor desfăşura pe o suprafaţă de aproape 10.000 mp, iar constructorii sunt invitaţi să depună oferte până pe 18 decembrie. Proiectul (VEZI AICI) nu prevede şi o parcare subterană.

Fântânile arteziene vor fi demolate

Potrivit documentaţiei de atribuire, lucrările de intervenţie au în vedere cinci principii generale: amplificarea deschiderii axului central şi sublinierea importanţei acestuia, reintroducerea apei în cadrul unui element major, deplasarea aleilor centrale spre zonele de umbră generate de vegetaţia înaltă, introducerea unor alei suplimentare în zonele de umbră şi completarea vegetaţiei. „Se propune demolarea fântânilor existente şi realizarea unor fântâni şi construcţii anexe care să fie în conformitate cu normele şi exigenţele actuale în construcţii şi care să îndeplinească în totalitate cerinţele funcţionale şi de confort”, se arată în caietul de sarcini.

Din documentaţie putem afla că în proiectul de peisagistică s-a păstrat dispunerea copacilor înalţi către limitele laterale, respectiv spre strada I.C. Brătianu şi aleea de acces la Hotelul Mitropoliei. Printre dotările parcului se numără: corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului (pentru iluminarea busturilor şi a arborilor), plăci comemorative şi panouri afişaj, pavilion expoziţional cu pergolă, videoproiector, cişmea cu apă potabilă, poartă de acces iluminată led pentru aleile secundare, soclu pentru busturi existente, un sistem audio şi un basorelief din bronz.

Potrivit proiectului tehnic, în centrul parcului se vor putea organiza activităţi sau cursuri de creaţie, iar în zona centrală poate funcţiona un cinematograf sau teatru de vară. „Axul central va fi degajat şi subliniat de o bandă de vegetaţie joasă, gazon şi aranjamente floricole. În zona centrală a esplanadei se va realiza în ax o fântână interactivă, de formă dreptunghiulară. Adiacent fântânii interactive din centru se va amplasa o gradenă circulară”, sunt câteva exemple din lucrările de intervenţie propuse de specialişti.

Principalele elemente de recreere din parc vor fi, conform proiectului, zona fântânii interactive, un foişor (în locul fântânii arteziene din zona obeliscului „Pomu Verde”), o zonă de expoziţii (în dreptul Hotelului Mitropoliei) şi zonele umbroase de lângă copacii înalţi existenţi. „Exemplarele mari de arbori sunt în general bine dezvoltate şi prezintă o stare fitosanitară bună, însă din cauza aplicării de tăieri necorespunzătoare şi iresponsaibile în ultimii ani, coronamentele unora dintre aceştia prezintă numeroase ramuri de tip «furcă», ramuri intercalate şi cioturi uscate”, se arată în studiul peisagistic, documentaţie care propune o serie de intervenţii pentru îndreptarea aspectului neîngrijit actual şi remedierea problemelor constatate la vegetaţie.

Mai multe imagini, AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un trio pentru integrare

Lucian DÎRDALA

Un trio pentru integrare

Denumirea neoficială - „Trio Asociat” - are meritul că duce discuţia şi spre provocările zilei, nu doar spre ambiţiile de integrare din viitor. Dorinţa celor trei ţări de a coopera în vederea unei cât mai bune valorificări a potenţialului asocierii nu ar trebui să deranjeze instituţiile europene, chiar dacă acestea sunt atente să nu transmită celorlalţi membri impresia că ar reprezenta „plutonul secund” al Parteneriatului Estic.

Filmuletul zilei

opinii

Un altfel de test PCR

Florin CÎNTIC

Un altfel de test PCR

Pe 8 mai s-a comemorat un veac de la înfiinţarea Partidului Comunist din România prilej de sesiuni ştiinţifice vineri pentru prietenii de la Universitatea „Petre Andrei” şi de reflecţie pentru mine.

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

M-a întrebat odată cineva într-un interviu, dacă urmăresc popularitatea, faima. Faimos este Becali sau cei care apar seară de seară pe ecrane, plătiţi cu jdemii de euro, tratând subiectele la modă, cei care plac „canaliei de uliţi”, cum spunea Poetul. 

Un festival care trebuie să continue

Alex VASILIU

Un festival care trebuie să continue

Trecând în revistă recitalurile şi concertele programate în a XXII-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti (Iaşi, 10-16 mai), se cuvine onorată iniţativa echipei alcătuită în 1971 din Achim Stoia, rectorul fostului Conservator, Ion Baciu, directorul Filarmonicii şi Mihai Cozmei, decan la instituţia de învăţământ muzical superior, de a institui şi la Iaşi un eveniment de anvergură naţională. Începutul este datat 1973. 

pulspulspuls

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Chiar dacă prin filială mulţi cred că noua numire interimară la şefia pe judeţ în locul lui Alexe nu ar ridica nicio problemă pe termen mediu şi lung, căci, imediat ce dosarele şi lucrurile se vor aşeza în matca lor, în secunda doi se va reveni la poziţiile dinainte, unii mai cu dare de mână din zonă ar avea, zice-se, şi alte opinii despre ce se mai poate întâmpla. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.