O lume „curată”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 27.11.2020

O lume „curată”

GALERIE
alexandru calinescu
  • alexandru calinescu
- +

Nu e, cred, lipsit de interes să ne imaginăm cum ar putea arăta lumea de mâine şi, în ce mă priveşte, să avansez câteva propuneri - sper - constructive.

Prostia şi fanatismul sunt greu de combătut: le-am văzut la lucru în această perioadă de pandemie şi constatăm că ireductibilii rămân ferm pe poziţii. Refrenele sunt binecunoscute: covidul nu există, cifrele contaminărilor şi morţilor sunt falsificate (când umflate, când micşorate), masca nu serveşte la nimic, trăim într-un regim de dictatură sanitară, actuala guvernare nu are alt scop decât să câştige alegerile etc., etc. Numărul persoanelor care împărtăşesc una sau alte dintre aceste idei (ori pe toate) este foarte mare, mult mai mare decât am putea bănui. Fac această afirmaţie bazându-mă şi pe faptul că eu însumi, deşi n-am ieşit des în oraş în ultima vreme (n-am „socializat”, cum se spune), am întâlnit, cu o frecvenţă neliniştitoare, coronasceptici, unii dintre ei fiind incapabili să-mi explice, spre exemplu, de ce consideră că numărul infectaţilor este mult exagerat. Toate aceste persoane reprezintă, indiscutabil, un pericol pentru comunitate, pentru că refuzul de a se proteja şi de a-i proteja pe alţii dă cale liberă pandemiei.

Constrângerile şi restricţiile conduc şi ele, uneori, la reacţii bizare. Te-ai aştepta ca toată lumea să aibă o părere proastă despre cursurile şi orele de şcoală făcute online, despre obligaţia de a munci de acasă, despre imposibilitatea de a studia în biblioteci sau de a merge la teatru, la cinema etc. Ei bine, nu! Noua ordine existenţială găseşte destui adepţi, printre ei numărându-se şi o serie de intelectuali fini. Cursuri online? Extraordinar, e minunat, pot preda oriunde m-aş afla, se entuziasmează cineva. Altcineva consideră că bibliotecile au devenit inutile şi că documentaţia o poţi face acum pe internet. Acesta e viitorul, după cum sugerează şi grandiosul proiect (despre care totuşi nu ştim mare lucru) vizând „digitalizarea educaţiei”. S-au făcut deja câţiva paşi semnificativi anul acesta, prin suprimarea tezelor şi prin decizia ca „formarea formatorilor” (ador această sintagmă!) să se facă şi ea online. Aşa stând lucrurile, nu e, cred, lipsit de interes să ne imaginăm cum ar putea arăta lumea de mâine şi, în ce mă priveşte, să avansez câteva propuneri - sper - constructive.

1) Digitalizarea învăţământului va face ca nenumărate clădiri - universităţi, şcoli - să devină inutile şi să necesite cheltuieli de întreţinere exorbitante. Prin demolarea acestor clădiri s-ar crea în oraşe întinse spaţii verzi, locuri de promenadă şi de recreere. Închipuiţi-vă cum ar arăta Copoul fără Universitate şi fără căminele studenţeşti! O minunăţie! Ar fi cu adevărat un plămân al oraşului. Iar acolo unde predarea online chiar nu se poate face (lucrări de laborator, operaţii, autopsii etc.), câteva containere ar rezolva problema.

2) Cele spuse mai sus sunt valabile şi pentru biblioteci, muzee, teatre, care pot fi vizitate virtual. De altfel, ideea nu e nouă. În februarie 1909, în Manifestul futurismului, italianul Marinetti preconiza distrugerea bibliotecilor, academiilor, muzeelor („cimitire de eforturi pierdute”, spunea el). Marinetti propunea distrugerea lor prin foc: o soluţie ce nu mai poată fi aplicată în zilele noastre, când punem atâta preţ pe ecologie. Sunt convins însă că se vor găsi alte modalităţi, eficiente şi igienice.

3) Din moment ce există Netflix cinematografele trebuie să cunoască şi ele aceeaşi soartă.

4) Telemunca, o ştie oricine, este viitorul. Demolarea clădirilor de birouri (şi, slavă Domnului, s-au tot construit în anii din urmă!) ar mări substanţial zona verde şi ar contribui la sănătatea mentală a populaţiei (verdele e odihnitor pentru psihic).

5) Avântul cumpărăturilor online conduce, inevitabil, către suprimarea centrelor comerciale şi a magazinelor care consumă energie şi produc poluare.

6) Librării? Haideţi, să fim serioşi: n-aţi văzut ce succes a avut recentul târg virtual de carte? Şi oricum, ca să fim sinceri până la capăt, cartea - ca obiect - e deja de domeniul trecutului.

7) Se observă actualmente, cam peste tot, o tendinţă (un „trend”, în minunata limbă nouă) a oamenilor de a părăsi oraşele şi de a se muta la ţară. Chiar zilele acestea, în Franţa, după ce s-a anunţat introducerea unei noi carantine, mulţi orăşeni intenţionează ca, în weekend (când încă mai e permisă circulaţia între regiuni) să părăsească oraşele şi să se refugieze la ţară. Încurajând această tendinţă, vor putea fi puse la pământ cartiere întregi de blocuri, prioritate având oribilele „cvartale” ridicate de societatea socialistă multilateral dezvoltată. Pentru cine e şocat de asemenea proiecte, vreau să amintesc că în 1874, într-un text din Ghimpele, Caragiale propunea răzuirea munţilor Carpaţi, în locul lor întinzându-se o câmpie netedă şi curată. Dacă această idee a lui Caragiale ar fi fost transpusă în faptă, am fi rezolvat de mult problema autostrăzilor (sau, cine ştie…). În orice caz, din toate aceste proiecte ecologia n-ar fi avut decât de câştigat. Sper să ţină seama de asta şi dinamicul Partid Ecologist (PER), întărit acum cu mai multe cadre de nădejde din PSD.

Toate speranţele sunt, aşadar, permise.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Dan CONSTANTIN

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Până când acest sistem de promovare în instituţiile statului nu va fi spart, nu vom putea progresa, nu ne vom putea dezvolta, vom bălti însă în ignoranţă fără să ne dăm seama că taxele şi impozitele noastre merg la rudele, prietenii şi amantele lor.

Filmuletul zilei

opinii

Minciună, adevăr, ficţiune

Alexandru CĂLINESCU

Minciună, adevăr, ficţiune

Fake-news? Termenul desemnează un ghiveci în care intră zvonurile, legendele urbane, teoriile conspiraţioniste, minciunile politice, farsele de prost gust etc. Nici aici, nimic nou sub soare. Singura diferenţă - internetul ca mijloc de difuzare rapidă a informaţiilor, care pot fi adesea false, dar tot internetul e un mijloc extraordinar de verificare a lor (nu degeaba China comunistă controlează internetul).

Termic, hibrid, electric (III)

Neculai SEGHEDIN

Termic, hibrid, electric (III)

De ce lumea cumpără automobile electrice? Pentru că sunt la modă, pentru că sunt nepoluante (nu e chiar aşa!), pentru că sunt simple şi uşor de condus. Dezavantajele sunt costul ridicat, timpul de încărcare al acumulatorului relativ mare şi autonomia redusă.

„Spectacolul” aroganţei

Nicolae CREŢU

„Spectacolul” aroganţei

Între multiplele forme ale nesimţirii, afişate public, cu „panas”, de grobienii parveniţi ai deceniilor postdecembriste, una dintre cele mai mediatizate este cea legată de îmbăţoşatul moft al „beizadelelor”. 

pulspulspuls

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Pentru că tot mai multă lume ne întreabă în ultima vreme ce se va alege de partidoiul ieşean după alegerile de săptămâna viitoare şi pe mâna cui va încăpea el, iacătă că l-am convocat de urgenţă la o cafeluţă pe amicul nostru Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, ca să ne spună ce-a mai auzit despre chestiunea asta îmbârligată şi încotoşmănată în mai multe abureli de campanie. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.