anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

O lună de coşmar pentru locuitorii din Bucium. Ambuteiajele vor fi în orice moment al zilei

GALERIE
ambuteiaj bucium
 • ambuteiaj bucium
- +

Au început lucrări pentru extinderea reţelei de termoficare. Din patru benzi de circulaţie, rămân trei. Porţiunea afectată este cuprinsă între Spitalul "Socola" şi intersecţia cu strada Trei Fântâni.

Traficul rutier din Bucium va fi dat peste cap pentru cel puţin o lună, indiferent de oră. Dacă ambuteiajele au devenit o normalitate în Bucium la orele de vârf, de ieri blocajele pot interveni în orice moment al zilei: în zonă au demarat lucrări pentru extinderea reţelei de termoficare.

Primăria a anunţat restricţii de circulaţie, cu termen până în 12 septembrie. În schimb, lucrarea este una complexă şi rămâne de văzut dacă asocierea de firme de construcţii va reuşi să respecte graficul de execuţie convenit. Numeroşi ieşeni şi-au exprimat deja indignarea faţă de problemele de trafic din Bucium, atât telefonic la redacţie, cât şi în mediul online.

Extinderea reţelei în Bucium a fost iniţiată acum mai bine de trei ani, dar proiectul a întârziat din cauza lipsei de finanţare: în 2018 a fost licitaţia, în 2020 au fost alocaţi banii, iar în 2021 încep lucrările.

După Bucium va urma Copoul, dar municipalitatea nu a anunţat încă data la care vor începe lucrările în această zonă. În Bucium, lucrările au ca scop principal racordarea la sistemul centralizat a Spitalului Socola şi blocurile ANL, iar, în Copou, printre instituţiile care vor beneficia de agent termic se numără Universitatea „Al.I. Cuza”.

Unde se lucrează şi ce restricţii au fost impuse de Primărie

Lucrările au loc pe şos. Bucium, pe sectorul cuprins între intersecţia cu Trei Fântâni şi până în zona Spitalului Socola. Dintre cele patru benzi ale şoselei, mai sunt disponibile doar trei.

„Pe toate tronsoanele cu circulaţie reversibilă vor fi aplicate marcaje specifice (pe fond galben), având în vedere faptul că lucrările vor ocupa 5,50 metri din partea carosabilă, astfel că benzile de circulaţie vor trebuie reconfigurate. În situaţiile unde nu pot fi asigurate trei benzi de circulaţie (în cazul subtraversărilor), lucrările vor fi realizate pe timp de noapte. Zona de drum în lucru va fi presemnalizată în intersecţiile din apropierea acesteia”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Astfel, potrivit oficialilor municipalităţii, dimineaţa, pe sensul spre oraş, vor fi disponibile două benzi de circulaţie şi una spre Bucium, iar, după-amiază, situaţia se va inversa. Lucrările au început din zona Spitalului Socola, pe partea stânga a sensului de intrare în oraş, în condiţiile în care, în dreptul Hotelului Pleiada, va fi făcută o traversare a bulevardului. Ulterior, lucrările vor continua până la str. Trei Fântâni.

„Lucrările vor fi efectuate în intervale orare care să nu îngreuneze traficul rutier (...) Pe tronsonul de drum de pe şoseaua Bucium, cuprins între intersecţia cu strada Trei Fântâni şi intersecţia cu strada Vişan, restricţiile de circulaţie vor fi impuse doar până la data de 12 septembrie”, a susţinut Primăria.

Nu doar şoferii vor fi afectaţi de lucrări, ci şi pietonii: în unele zone se va interveni şi pe trotuare, iar pietonii vor avea acces pe culoare speciale pe partea carosabilă. Municipalitatea a asigurat că lucrările vor fi semnalizate cât mai vizibil, cu indicatoare montate pe ambele părţi ale drumului şi cu lămpi cu lumină galbenă intermitentă pe timp de noapte.

Lucrările încep la 3 ani de la adjudecarea licitaţiei

Proiectul este implementat de o asociere de firme formată din Conest (Iaşi), Elsaco Electronic (Botoşani), Erbasu Construcţii, Consix Construcţi şi IPCT Instalaţii (toate trei din Bucureşti).

Asocierea şi-a adjudecat licitaţia în 2018 pentru suma de 22,4 milioane lei. Totuşi, fondurile nu erau la acel moment asigurate, ci banii erau promişi de guvern prin intermediul programului naţional „Termoficare 2014 – 2020”. În vara anului trecut, Ministerul Dezvoltării a anunţat deblocarea finanţării: 9 oraşe au primit, astfel, o sumă totală de peste 112 milioane lei.

Cu toate acestea, lucrările din Bucium încep abia în august 2021, respectiv la peste un an de la alocarea fondurilor.

„A fost întrerupt programul de finanţare. Probabil din cauza pandemiei, nu am fost anunţaţi de ce. Iniţial, Programul de finanţare avea denumirea de «Termoficare 2006-2020 Căldura şi confort» care se semna anual şi s-a schimbat într-un contract multianual de finanţare care poartă denumirea de «Program Termoficare». El a fost reluat şi acum am reuşit să dăm drumul la lucrări. Această situaţie nu este doar la Iaşi”, a susţinut Sebastian Buraga.

Rămâne de văzut dacă lucrările vor putea fi terminate până la începerea şcolii, în caz contrar existând riscul ca zona să fie blocată în totalitate din cauza traficului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Nichita DANILOV

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Mărturisesc că scriu aceste rânduri cu mâhnire. Cu întristare. (...) Prin anii '86 am apărut amândoi, într-adevăr, pe pagina întâi a revistei Dialog. Eu, cu o poezie intitulată Senin, domnia sa cu un tablou cu Ceauşescu. A ieşit un scandal de proporţii. Revista Dialog a scăpat ca prin urechile acului, era cât pe ce să fie desfiinţată după acest incident.

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Michael ASTNER

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate (III)

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.