anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 27.09.2020

O mână de oameni inimoși din Iași îi ajută pe locuitorii unui sat devastat de ape

GALERIE
ajutoare (1)ajutoare (2)
  • ajutoare (1)
  • ajutoare (2)
- +

Cum a reușit un cunoscut profesor ieșean, împreună cu alți oameni, să aducă puțină bucurie sătenilor din Stejaru

Silviu Gurlui este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Zilele trecute, el a organizat două campanii de donații pentru sinistrații din satul Stejaru, comuna Fărcașa, județul Neamț. Campania a fost mediatizată chiar de inițiatorul ei pe Facebook sub denumirea „Donații pentru sinistrați, pentru copii și bătrâni”. Silviu Gurlui este, de asemenea, implicat în campaniile împotriva poluării din municipiul Iași (și nu numai), dar și în activități civice și chiar politice, fiind președintele filialei municipale USR Iași.

Localitatea Stejaru a fost greu încercată în această perioadă din cauza viiturilor ce s-au scurs de pe versanții laterali ai munților ce mărginesc satul. Niciodată localnicii nu au mai văzut așa ceva! Malurile au luat-o la vale, au mutat magazii, au îngropat de vii animalele, au îngropat mai multe mașini, iar benzina din rezervoare s-a scurs în fântânile oamenilor. Un perete de apă a antrenat în cale mii de tone de piatră, chiar bucăți de stâncă, și toate au căzut peste sat deodată, ca niște torpile, nimicind totul în cale. Satul e plin de copii, dar și cu bătrâni ajunși la o vârstă înaintată.

Un bătrân singur, în lacrimi, la 83 de ani, care a stat o zi și o noapte nemișcat pe tocul ușii de intrare în casă, a povestit dezastrul pe care l-a trăit: „Am stat pe pragul ușii de intrare în casă înțepenit o zi si o noapte, nu știam ce sa fac, nu știam unde sa mă duc: afară era apă cât vezi cu ochii, iar în casă apa și nămolul treceau de marginea de sus a patului”. Nimeni nu l-a ajutat. Și, ca el, atâția! Imaginile reflectă iadul prin care au trecut și trec acești oameni.

O bătrână de 90 de ani, singură, care locuiește într-o încăpere mică pentru că și-a pierdut cândva casa într-un incendiu, i-a primit pe cei veniți cu ajutoare cu bucuria unui copil. Pentru ea a contat mult mai mult că cineva i-a trecut pragul.

Acum, acolo totul e o mare de moloz și nămol. Oamenii nu au apă potabilă, fântânile sunt umplute cu nămol, piatră și poluanți (uleiuri, benzină etc); nu mai au garduri, grădini, magazii, nu mai au beciuri, iar casele sunt șubrezite serios de apă.

Prin campania demarată, s-au strâns cel puțin 1,5 tone de alimente (faină, ulei, apă, zahăr, orez, pâine, conserve, paste etc.), îmbrăcăminte, materiale de construcții, unelte, dulciuri și îmbrăcăminte pentru copii, încălțăminte etc., toate încărcate în mașina proprie și transportate în zona calamitată.

Au contribuit cu donații foarte mulți oameni din țară și străinătate (Sibiu, Cluj, Irlanda, Italia, Anglia etc.). Au fost ulterior și donații importante de aparate casnice, iar unele firme au pus la dispoziție mașini de transportat marfa. Oamenii au primit cu lacrimi ajutoarele oferite. Și au mulțumit, plini de speranță! Și donațiile încă vin!

În cele din urmă, profesorul a deschis conturi pentru donații destinate celor de la Stejaru: pentru lei, RO51BRDE240SV12574992400, și în euro, RO94BRDE240SV12575102400.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Buletin

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.