O mare personalitate a Poloniei, aniversată la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

O mare personalitate a Poloniei, aniversată la Iaşi

GALERIE
Józef Pilsudski
  • Józef Pilsudski
- +

„Józef Pilsudski - om de stat al Poloniei şi al Europei“ va fi sărbătorit, prin intermediul unei expoziţii şi al unei conferinţe, la Muzeul Unirii din Iaşi, evenimentele fiind programat pe data de 3 noiembrie, de la ora 10.30, respectiv de la 11.30. 

Mareşalul Józef Pilsudski  este considerată cea mai cunoscută personalitate din istoria Poloniei secolului al XX-lea, acesta fiind cel care, în anul 1918, a avut un rol decisiv în cucerirea independenţei Poloniei, după 123 de ani în care teritoriile poloneze au fost acaparate şi împărţite între Rusia, Prusia şi Austria. Eveniementul este organizat de către Institutul Polonez din Bucureşti, Ambasada Republicii Polone în România şi Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi - Muzeul Unirii din Iaşi.

Mareşalul Józef Pilsudski a creat bazele democratice pentru funcţionarea statului polonez renăscut, recunoscând femeilor dreptul la vot, a înfiinţat armata şi a condus forţele polone în şase războaie de frontieră. Institutul Polonez din Bucureşti, împreună cu partenerii săi, a pregătit o serie de manifestări dedicate cunoscutului om de stat polonez, de la naşterea căruia se vor împlini 150 de ani pe 5 decembrie. La eveniment vor participa reputaţi istorici din Polonia şi România, conferinţa fiind precedată de vernisajul expoziţiei cu acelaşi titlu, la care vor fi prezenţi Ambasadorul Republicii Polone, domnul Marcin Wilczek, şi directorul Institutului Polonez din Bucureşti, Agnieszka Skieterska. Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Unirii din Iaşi până pe 27 noiembrie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.