anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Comunicat de presa

O mare plagă a societății noastre: furtul intelectual ca normalitate (P)

GALERIE
cover articol-02
 • cover articol-02
- +

Președintele Klaus Iohannis ne spune că e nevoie de „o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică” și că „se impune toleranță zero în privința plagiatului”. Dacă era primul care cerea demiterea ministrului Câmpeanu când au apărut în spațiul public dovezi clare ale plagiatului acestuia, atunci poate îl credeam. Dar acum, după furtună, nu este deloc credibil.

Este totuși rușinos ca România să aibă un premier care și-a pierdut teza de doctorat după un verdict clar de plagiat, un alt premier acuzat că a comis furt intelectual, dar și că ar fi blocat în instanță orice cale de a fi verificat acest furt, și un ministru al Educației care a preluat, pur și simplu, un curs al unor colegi și l-a semnat cu numele său.

Iar acesta este, o știm cu toții, doar vârful aisbergului uriaș al plagiatului în mediul universitar. Furtul intelectual a fost multă vreme considerat o normalitate, acceptată până la cel mai înalt nivel. Chiar și după ce a devenit un subiect central în opinia publică, mulți tot nu s-au lecuit și nu doar că au făcut un pas în spate, dar iată că și-au dorit să devină prim-miniștri și miniștri. 

Președintele Klaus Iohannis afirmă că „miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică”. 

Așa este. Dar problema vine însă din faptul că aceste afirmații rămân doar atât: cuvinte înșirate într-un discurs și nimic mai mult. Realitatea nu se îmbunătățește, ba din contră. 

Legile educației, propuse de demisionatul Sorin Cîmpeanu, dar care derivă din „România educată” a președintelui Klaus Iohannis, și care se află acum în dezbatere în Parlament conțin foarte multe portițe exact pentru scăparea plagiatorilor. Amintesc doar de desființarea CNATDCU, tocmai organismul menit să facă curățenie în învățământ. 

Actualele proiecte ale legilor educației pentru învățământul preuniversitar și universitar au reușit contra-performanța să fie cele mai contestate din istoria recentă a României. Profesori din toate zonele țării au contestat prevederile menite nu să îmbunătățească „viitorul nostru ca societate democratică”, ci chiar să îl șubrezească. 

Vremea vorbelor goale din discursuri a trecut. Trebuie să trecem la fapte. Iar toleranța zero față de furtul intelectual, despre care vorbește președintele României, trebuie să înceapă tocmai cu actualele legi ale educației, care în mod evident trebuie retrase și rediscutate cu specialiști. 

Altfel, copiii vor continua să plece din țară. Iar istoria ne va judeca nu după ce am spus la deschideri de an universitar, ci după ce am făcut efectiv.

Marius BODEA
Senator USR de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patria nu e tribunal

Pavel LUCESCU

Patria nu e tribunal

Nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă, la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

opinii

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

pr. Constantin STURZU

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

De ce ne ajunge atât de uşor la inimă colindul? Pentru că el nu este altceva decât Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc. 

pulspulspuls

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Pentru astăzi ne-am propus să-l tragem de urechi pe primarul târgului nostru, onorabilul edil Mihai Chirica, care a greşit impardonabil o referire la denumirea celui mai proaspăt liceu din oraş, care poartă numele cronicarului Miron Costin. 

Caricatura zilei

Iohannis și gazele

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.