Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O mărturie de excepţie

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Detestând cu toată fiinţa lui comunismul, Pascal Bentoiu este însă decepţionat de ce se întâmplă după 1989. E de altfel mefient faţă de evenimentele din decembrie, nu crede în existenţa „teroriştilor”, i se pare evident că tot securiştii şi comuniştii, fie ei de rang inferior, au pus mâna pe pârghiile puterii.

Minunată idee a avut Ioana Bentoiu încredinţând tiparului scrisorile pe care tatăl ei, marele compozitor Pascal Bentoiu, i le-a trimis în anii ’90 şi în 2004, scrisori în care tatăl îi prezenta fiicei (aflată de ceva vreme în Elveţia) un tablou sintetic al evoluţiei României din interbelic până în perioada post-comunistă, nelipsind elementele autobiografice. Chiar aşa se intitulează cartea: Istorie trăită. Scrisori pentru Ioana (Humanitas, 2022) şi ea e o lectură nu doar pasionantă ci şi în cel mai înalt grad instructivă, deoarece Pascal Bentoiu face consideraţii de o exemplară luciditate şi reconstituie o întreagă epocă. Şi ce epocă…

Câteva rapide lămuriri sunt, cred, necesare, Aşadar, Pascal Bentoiu (1927-2016), compozitor, muzicolog, intelectual rafinat, având drept violon d’Ingres pictura, a fost persecutat politic în anii ’50 după care a desfăşurat o prodigioasă activitate. Tatăl său, Aurelian Bentoiu (1892-1962), avocat celebru, ministru liberal, a zăcut prin temniţele comuniste vreo 13 ani şi a murit în 1962 la Jilava. Soţia lui Pascal, Annie Bentoiu (1927-2015), o doamnă - toţi cei care au cunoscut-o pot depune mărturie - de o distincţie rară, excepţională traducătoare din şi în franceză, poetă, autoare a unei superbe cărţi cu caracter autobiografic intitulată Timpul ce ni s-a dat; şi ea cu „origine nesănătoasă”, a fost obligată o vreme să lucreze ca dactilografă. Ioana Bentoiu, fiica, soprană, profesoară de canto, s-a stabilit în Elveţia în 1981. Să o amintim şi pe sora lui Pascal, scriitoarea Marta Cozmin (1930-2006), căsătorită cu un medic ce s-a afirmat ca poet şi ca traducător al tragediilor greceşti, sub numele de Alexandru Miran. Familia Bentoiu a fost dată afară din casă după arestarea lui Aurelian Bentoiu. Bunicul matern al Ioanei a fost arestat de două ori şi dat afară din casă, bunica maternă fost nevoită să se ascundă la Olteniţa. Unul dintre fraţii bunicului matern a fost arestat, dat afară din casă şi trimis în domiciliu obligatoriu la Piteşti, fratele lui Aurelian Bentoiu a murit în închisoare, verii lui Annie au fost fie arestaţi, fie daţi afară etc. Nu e de mirare că Pascal Bentoiu priveşte regimul comunist cu un ochi necruţător, dar, lucru remarcabil, trece dincolo de tragediile familiale şi pune accentul pe dimensiunile naţionale ale acelei calamităţi istorice care a fost comunismul.

Lucid apreciază Pascal Bentoiu şi perioada interbelică, mai ales demenţa legionară. Arată, cu date concrete, că - paradoxal - în timpul războiului situaţia economică a României era foarte bună. Vedem apoi modul în care, prin fraudă şi teroare, comuniştii au luat puterea. Îi face un portret în tuşe groase lui Lucreţiu Pătrăşcanu, departe de mitul „intelectualului” trădat de tovarăşii săi: Pătrăşcanu apare ca un mare ticălos, victimă a altor ticăloşi încă şi mai fără scrupule. Petru Groza? O „lichea sinistră”. Impecabilă e analiza structurilor de putere comuniste. Nu lipsesc anecdotele cu miez, ca aceea în care apare viitorul scriitor şi critic literar Paul Georgescu. Portretist inspirat, autorul spune despre Hruşciov că avea un comportament „zbanghiu”. Amănuntele despre viaţa cotidiană de la finele anilor ’40 şi din anii ’50 sunt percutante şi nu o dată răscolitoare (e inserat şi un text al lui Annie Bentoiu intitulat Note despre viaţa zilnică în stalinism: şi acolo detaliile îţi dau fiori).

Detestând cu toată fiinţa lui comunismul, Pascal Bentoiu este însă decepţionat de ce se întâmplă după 1989. E de altfel mefient faţă de evenimentele din decembrie, nu crede în existenţa „teroriştilor”, i se pare evident că tot securiştii şi comuniştii, fie ei de rang inferior, au pus mâna pe pârghiile puterii. Alegerile din 1990 şi 1992? O farsă. Anii ’90 sunt haotici, partidul care continuă partidul comunist urmăreşte să anihileze orice opoziţie, sufocă presa liberă, mimează democraţia. Noul regim e, într-un fel, mai cinic, întrucât a dispărut pretextul ideologic. Şi totuşi, în ciuda viziunii pesimiste, Pascal Bentoiu crede că sunt posibile soluţiile individuale: „În mod normal, puterea spirituală adevărată ar putea şi ar trebui să crească de jos în sus, de la indivizi către colectivitate, în asemenea măsură încât, într-un timp nu foarte îndepărtat, să clatine şi să facă să plesnească structurile arbitrare ale criptototalitarismului…”

Scrisorile lui Pascal Bentoiu sunt cu adevărat lecţii de istorie trăită, iar doamnei Ioana Bentoiu i se cuvin mulţumiri că a decis să le facă publice.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri