Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O mică pildă legată de Fluturel şi mitropolia lui ruptă din cea de la Iaşi

GALERIE
puls
  • puls
- +

Pentru că, iată, astăzi este sărbătoare cruce neagră în calendarul ortodox, başca fiind şi cinstirea icoanei Bunei Vestiri din Ustiug, a icoanei Maicii Domnului din Novgorod şi a icoanei similare din Kazan, iată, iubiţi drept-credincioşi, că avem o zi numai bună pentru a readuce în atenţie cel mai dezbătut subiect al lunii în rândurile sutanelor negre ori albe, dar şi ale enoriaşilor: o posibilă mitropolie la Suceava, prin spargerea celei de la Iaşi. 

Dintru început, după ce ne-am documentat olecuţă prin ţara lui Fluturel, la oameni informaţi de acolo, haideţi să lămurim o chestiune! Cică nimeni de pe acolo nu crede că propunerea liderului liberal Fluturel ar fi viabilă şi posibilă. Boon: atunci de ce a lansat-o?

Păi, lucrurile cică ar sta cam aşa: Fluturel ar fi politic tare în corzi prin judeţ, dar şi în partid, după ce cam tătă lumea ştie că adjunctul lui arestat acum două luni pentru o mită de zeci de mii de euro era de fapt mâna care lua nu numai pentru el, şi că, mai mult, acel june adjunct era crescut de Fluturel ca să îi ia locul în fruntea judeţului, aşa încât tot jupânul să rămână la butoane când va pleca pe tarlaua mare a politichiei de la Bucale.

Din pricina asta, dar şi dintr-o alta de care vom vorbi mai jos, Fluturel, om abil politic, jagardea bătrână la dintr-astea, s-a gândit să lanseze în spaţiul public o temă nerealizabilă, dar tare dragă multor cercuri sucevene, başca una cu priză în spaţiul public. Ceea ce, iote, omul a cam reuşit, iar de situaţiunea lui ingrată, după ce oricum i-a ţâţâit fundul, şi încă îi mai ţâţâie, căci depinde de ce spune au ba fostul lui locotenent aflat la zdup, deci iote că situaţiunea lui în public este acuma olecuţă mai lejeră. Asta nu schimbă prea mult situaţia de fapt, dar mai avea nevoie de ea şi dintr-un alt motiv. Ia’n cetiţi-l în pulsuleţul următor!

Planuri mari în grupuri mici

Vă spuneam că Fluturel îşi pregătea adjunctul ca să-i ia locul în fruntea judeţului, iar acuma planurile i-s cam stricate. Hm, şi da şi nu. Cică Fluturel are nevoie să lase om de bază acolo pentru că, zice-se, în partid şi-ar fi negociat o plecare triumfătoare la Bucureşti, pe anul viitor, odată cu rocada premierilor.

Cum care rocada? ’Au aţi uitat cumva că înţelegerea a fost ca jumate din timpul rămas până la alegeri să fie un liberal, apoi alţi aproape doi ani un pesedist? Ei bine, sorocul se va împlini spre finele anului. Iar atunci, cică Fluturel şi-ar fi negociat pentru el postul de menistru cel mai bănos şi mai influent din Guvern, al Transporturilor, post din care poţi aloca bani frumoşi în anul electoral spre teritoriu, dar un post şi din care îţi poţi creşte frumuşel influenţa în partid încât, la viitorul congres, cine ştie...

Ce înseamnă asta pentru Iaşi, pentru ieşeni, pentru A8 şi pentru alte proiecte? Poate nu ştiţi, dar Flutur e mare fan al unei alte fantome de infrastructură, mai dihai decât Bacău-Braşov: autostrada Nordului, de la Suceava la Carei. Ehe, ce vă spuneam noi...

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri