Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O mie de motive şi despre sensul vieţii

GALERIE
dana tabrea
  • dana tabrea
- +

Problema sensului vieţii este una dintre cele mai importante, dacă nu chiar cea mai importantă temă de meditaţie filosofică. Argumentele filosofilor, făcând apel la considerente de ordin ontologic, teologic, etico-moral etc., au urmat când o extremă, când alta în încercarea de a arăta că viaţa are sau nu un sens, merită sau nu să fie trăită. 

Dramaturgul Duncan Macmillan scrie fără să manifeste interes faţă de perspectivele diverse din care se poate adresa problema sensului vieţii, punând complet între paranteze argumentele raţionale şi aride ale filosofilor, nicidecum apelând la concluziile ori speculaţiile autorilor de cărţi comerciale, acestea fiind de altfel complet de ignorat.

Duncan Macmillan are o intuiţie minunată atunci când aduce problema sensului vieţii pe terenul motivelor şi al bucuriilor simple. Every Brilliant Thing (2016) adresează problema sensului vieţii într-o manieră concretă şi profund umană. Gravitatea situaţiei (depresia cronică a mamei şi tentativa de sinucidere a acesteia) se îmbină cu umorul (protagonistul-narator începe redactarea unui manual de motive pentru care viaţa merită trăită, din care nu lipsesc îngheţata, filmele ori melodiile favorite). Manualul se îmbogăţeşte pe măsură ce copilul descoperă viaţa, devenind adolescentul ce experimentează şi apoi adultul ce are parte de experienţe tot mai variate. Inventivitatea de care dă dovadă dramaturgul atunci când inventariază cele o mie de motive e debordantă. Poate dacă am medita la toate lucrurile care ne-au făcut vreodată şi ne fac fericiţi, am ajunge la un preaplin sufletesc similar protagonistului-narator creat de dramaturg. Fără să ne simţim ridicoli, fără să avem scrupule inutile, fără să fim snobi ori să pretindem că suntem altfel decât suntem de fapt.

Modalitatea indicată de dramaturg pentru punerea în scenă este inedită: e vorba de un one-person show cu folosirea unor spectatori pentru a impersona câteva figuri aparţinând poveştii (veterinarul, tatăl, psihologul, prietena). Tocmai implicarea spectatorilor, pentru a anima prin dialog şi simulare ceea ce în alte condiţii ar fi rămas un simplu storytelling, generează comicul. Şi tot sursă de umor e modul în care Florin Piersic Jr, în asentimentul regizorului (Horia Suru), alege să gestioneze situaţiile scenice cu spectatorii care întruchipează personajele din scenariu, mizând în ciuda indicaţiilor de autor (Duncan Macmillan) pe flerul de moment şi pe improvizaţie, lăsând performance-ul să îşi dobândească identitatea contextuală (oraşul Iaşi unde a avut loc reprezentaţia din festival, un anumit public prezent în sală, spontaneitatea celor selectaţi să întruchipeze personajele). Deoarece fiecare spectator a primit la intrare un cartonaş pe care erau înscrise un motiv şi numărul acestuia între cele o mie, iar treptat câte un membru din public era solicitat să dezvăluie câte un motiv, interacţionând cu entertainer-ul, auditoriul a fost prins în mrejele comediei. Dar şi în mirajul poveştii. Iniţial subiectiv, manualul ajunge să acopere un spectru atât de larg de aspecte ale lumii, de lucruri, activităţi, emoţii, încât sala ajunge să reprezinte o colectivitate, fiecare regăsindu-se în unele dintre motive şi împărtăşind cu ceilalţi motive. Unele motive sunt cât se poate de pragmatice (masajul), altele extrem de poetice (ca să mai vezi florile de gheaţă ce se formează pe geam iarna), altele hazoase şi câte şi mai câte. Culminând cu finalul previzibil - dragostea ori prietenia ca motive, merită să trăieşti ca să iubeşti şi să fii iubit, ca să priveşti şi să fii privit. Numai că Florin Piersic Jr nu se opreşte aici, ci face un adevărat show din replici, muzică, efuziuni, contaminând spectatorii cu poftă de viaţă.

În subsidiar, manualul de supravieţuire face posibilă conceperea unei lumi ideale când fiecare om are curajul să recunoască acele lucruri mai mult sau mai puţin banale care îl fac fericit şi-l îndreptăţesc să afirme că viaţa sa are sens şi merită trăită. E vorba în acelaşi timp de o lume adorabil de umană, în sensul acelei umanităţi de care, din păcate, ne îndepărtăm adesea. Şi e o lume bună în care oamenii sunt ceea ce sunt şi se acceptă pe ei înşişi şi pe ceilalţi ca atare. Mobilul conceperii manualului de supravieţuire este nobil (pentru a convinge o fiinţă dragă suferind de depresie, pe mama sa, că viaţa merită trăită) şi are farmecul omenescului, mai ales atunci când motivele sunt banale ori naive. În momentul în care adultul are o decepţie, va reveni la sinele său cel mai adânc, scoţând la lumină manualul de supravieţuire şi îmbogăţindu-l; îl va folosi de data aceasta pentru a încerca să depăşească el însuşi depresia. Manualul îl poate face să creadă din nou în lumea plină de lucruri frumoase, plăcute, valoroase pentru care merită să trăieşti.

Manualul de supravieţuire poate fi la fel de bine şi o expresie a modului în care reuşim să dăm un sens vieţii. Aceleaşi lucruri simple pot fi rutină pentru un om, iar pe un altul îl pot face fericit. Sensul vieţii nu e ceva predeterminat care ar putea fi descoperit într-un lucru sau altul, într-o activitate sau alta, în ceva ce ne face plăcere pur şi simplu. Percepţia noastră şi valoarea cu care investim lucrurile sunt esenţiale atunci când dăm sens vieţii. Viaţa are sens doar pentru că omul îi conferă unul.

(O mie de motive/Every Brilliant Thing de Duncan Macmillan, regia: Horia Suru, cu Florin Piersic Jr, traducerea şi adaptarea: Horia Suru şi Florin Piersic Jr, Point Bucureşti, prezentat la Iaşi în cadrul FITPTI 2017)

Dana Ţabrea este profesor, doctor în filosofie şi critic de teatru (membru AICT)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri