O minciună spusă în urmă cu 7 ani îi face viaţă grea unei ieşence
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

O minciună spusă în urmă cu 7 ani îi face viaţă grea unei ieşence

GALERIE
sala judecata
  • sala judecata
- +

O femeie din Ţibana a ajuns în faţa judecătorilor pentru că a vrut să-şi ajute fratele. Aceasta a fost judecată pentru mărturie mincinoasă, faptă pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.

Faptele de pe urma cărora Lenţica Budăi a fost dată în judecată s-au petrecut pe 8 martie 2014. În acea zi, femeia a aflat că fratele său fusese reţinut şi dus la postul de poliţie. A mers acolo împreună cu soţia fratelui pentru a se interesa cu privire la situaţie. Ulterior, avea să declare că a aşteptat în faţa postului de poliţie timp de două ore. După acest interval, fratele său a fost scos din sediu şi descătuşat, doar pentru a cădea imediat la pământ. Femeia a bătut în uşa postului de poliţie pentru a cere un pahar cu apă, moment în care cei doi poliţişti rurali ar fi ieşit şi au început să-l lovească pe cel căzut.

Afirmaţiile femeii, făcute la judecarea poliţiştilor pentru purtare abuzivă, s-au aflat însă în contradicţie atât cu declaraţiile cumnatei, cât şi cu cele ale altor martori. Astfel, cumnata a afirmat că soţul ei ar fi fost bătut în secţie, dar nu şi în faţa sediului. Alţi martori au afirmat că, dimpotrivă, bărbatul ar fi sărit la bătaie în momentul în care i-au fost scoase cătuşele, poliţiştii având nevoie şi de ajutorul unui trecător pentru a-l imobiliza. Acuzată de mărturie mincinoasă, femeia s-a prevalat de dreptul la tăcere în cursul urmăririi penale, cât şi în faţa magistraţilor Judecătoriei.

Deşi mărturia femeii fusese evident falsă, ea a fost achitată de judecători. Aceştia au precizat că mărturia falsă constituie infracţiune doar în condiţiile în care ea se referă la cauza judecată. Or, procesul în timpul căruia fusese făcută viza fapte petrecute în interiorul secţiei de poliţie, nu în afara ei. Prin urmare, mărturia falsă a femeii, chiar defavorabilă poliţiştilor, nu putea influenţa sentinţa. Argumentele judecătorilor nu au fost acceptate de procurori, care au declarat apel. Sentinţa definitivă urmează să fie dată la sfârşitul acestei luni de către magistraţii Curţii de Apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.