Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O montare a piesei "Aşteptându-l pe Godot" de Beckett a fost anulată în Ţările de Jos deoarece distribuţia era exclusiv masculină

GALERIE
Asteptandu-l_pe_Godot
  • Asteptandu-l_pe_Godot
- +

O încercare de a pune în scenă "Aşteptându-l pe Godot" în Ţările de Jos a luat o turnură beckettiană atunci când spectacolul a fost anulat deoarece regizorul irlandez a audiat doar bărbaţi pentru distribuţia de personaje exclusiv masculină, scrie irishtimes.com.

„Aş spune din toată inima că viaţa mea din ultimele săptămâni a devenit absolut absurdă”, a spus Oisín Moyne (24 de ani), originar din Donegal, care sperase să-şi facă debutul regizoral cu lucrarea lui Samuel Beckett despre iraţionalismul vieţii.

Piesa, în care lui Vladimir şi Estragon li se alătură ocazional şi alte personaje masculine în timp ce aşteaptă pe cineva care nu soseşte niciodată, a fost în repetiţii din noiembrie şi urma să fie pusă în scenă la centrul cultural studenţesc Usva al Universităţii din Groningen în martie.

Dar spectacolul a fost anulat după ce gazdele au descoperit că apelul de casting pentru cele cinci roluri masculine ale piesei a fost deschis doar bărbaţilor, ceea ce este contrar politicii de incluziune a universităţii. 

„Dacă ar fi fost vorba despre o piesă cu cinci bărbaţi albi pentru care ar fi fost organizate audiţii deschise, totul ar fi fost bine. Dar nu poţi interzice oamenii chiar de la început”, a declarat programatorul de teatru Usva Bram Douwes pentru ziarul Ukrant.

Un purtător de cuvânt al Universităţii din Groningen a spus că vremurile au evoluat de când a fost montată piesa pentru prima dată în 1953.

„Beckett a declarat în mod explicit că această piesă ar trebui să fie interpretată de cinci bărbaţi. Vremurile s-au schimbat. Ideea că numai bărbaţii sunt potriviţi pentru acest rol este depăşită şi chiar discriminatorie”, a spus purtătorul de cuvânt al universităţii, Elies Kouwenhoven. „Noi, ca universitate, susţinem o comunitate deschisă, incluzivă, în care nu este adecvat să-i excludem pe alţii, sub nicio formă". 

Moyne a declarat pentru The Irish Times că s-a gândit să selecteze persoane de alte sexe pentru roluri, dar nu a putut face acest lucru din cauza regulilor stabilite de dramaturg înainte de moartea sa şi susţinute de moştenitorii lui Beckett.

Beckett a dat în judecată o companie de teatru olandeză în 1988 pentru că a ales să distribuie femei în piesă, cea mai cunoscută operă din mişcarea Teatrul Absurdului. Moştenitorii săi deţin drepturile asupra operei până în 2059 şi au continuat să se opună producţiilor care se abat de la instrucţiunile lui Beckett.

Au existat eforturi pentru a contesta aceste restricţii - văzute de unii ca fiind din ce în ce mai arhaice. În Franţa, în 1991, un judecător a decis că piesa poate fi interpretată de o distribuţie feminină la Festivalul din Avignon, dar numai dacă o scrisoare de obiecţie din partea reprezentantului dramaturgului era citită înainte de fiecare spectacol.

La sfârşitul anului 2019, un colegiu din Ohio a anulat o producţie exclusiv feminină a piesei, temându-se de un proces din partea reprezentanţilor lui Beckett. Şi în 2021, un membru non-binar al companiei britanice de teatru de clovni Silent Faces a pus în scenă "Godot is a Woman", o piesă care abordează regulile de gen din jurul operei lui Beckett.

În cazul producţiei de la Groningen, contextul a fost stabilit în apelul de casting, care spunea că „din păcate, nicio clemenţă nu poate fi permisă în acest casting”, şi a fost legat de rapoarte despre disponibilitatea moştenitorilor de a întreprinde acţiuni legale. Agenţia care gestionează drepturile nu a răspuns unei solicitări de comentarii la momentul publicării articolului în The Irish Times. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri