anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

O nanoparticulă imuno-oncologică nouă, candidat de vaccin împotriva cancerului renal

GALERIE
rinichi
 • rinichi
- +

Un nou modulator al sistemului imunitar poate reduce semnificativ celulele supresoare derivate din mieloide (MDSC) în rândul persoanelor cu cancer renal avansat, arată o colaborare de cercetare a oamenilor de știință din Statele Unite și Cuba.

Un efort de colaborare între oameni de știință de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center, din SUA, și Centrul pentru Imunologie Moleculară (CIM) din Havana, Cuba, a dezvăluit o nouă strategie pentru corectarea disfuncției imune la pacienții cu cancer.

Descoperirile acestei cercetări, care au implicat atât studii de laborator, cât și un studiu clinic de fază incipientă, arată că un nou modulator al sistemului imunitar, cunoscut sub numele de VSSP, poate reduce semnificativ celulele supresoare derivate din mieloide (MDSC) în rândul persoanelor cu cancer renal avansat.

Studiul, publicat recent în Journal for Immuno Therapy of Cancer, oferă noi perspective pentru dezvoltarea unei terapii de modulare a imunității care ar putea depăși disfuncția imună - în acest caz, o supraproducție de MDSC care poate ajuta la progresia cancerului - creând condiţii mai favorabile pentru generarea unui răspuns antitumoral.

„Deși este bine apreciat că sistemul imunitar poate fi eficient împotriva cancerului, știm, de asemenea, că eficacitatea terapiilor existente poate fi îngreunată de contra rețelele de suprimare imunitară”, spune Scott Abrams, autor principal al studiului, profesor de oncologie în cadrul Departamentului de Imunologie și co-lider al programului de imunologie și imunoterapie a tumorilor Cancer Center Grant (CCSG) la Roswell Park.

Cercetările anterioare au arătat că răspunsurile imune antitumorale pot fi îmbunătățite prin blocarea MDSC, un tip de celule proeminente care determină suprimarea imunității. Aceste abordări au însă deficiențe, deoarece abordează aspecte limitate ale biologiei MDSC.

Oamenii de știință au căutat să găsească o metodă alternativă pentru țintirea MDSC folosind VSSP, care înseamnă „particule de dimensiuni foarte mici”, și este un modulator imunitar nou dezvoltat de echipa CIM.

VSSP este o nanoparticulă care se află în dezvoltare clinică în Cuba de mai bine de 10 ani și a fost încorporată în formularea a trei candidați diferiți de vaccin împotriva cancerului, aflate în prezent în diferite stadii de testare clinică, inclusiv studiile de fază 3.

Echipa s-a concentrat pe conceptul de diferențiere, care permite celulelor să se maturizeze. Deoarece MDSC cuprind populații de tipuri de celule imature, echipa a testat dacă acest agent determină maturizarea MDSC.

În noul studiu, cercetătorii demonstrează că administrarea de VSSP în modelele preclinice a determinat MDSC din măduva osoasă să devină monocite și celule dendritice - un rezultat cu potențial pentru tratarea pacienților cu cancer cu o povară mare de MDSC.

Ca parte a noului studiu, cercetătorii de la CIM au finalizat, de asemenea, un studiu clinic de fază timpurie care a testat VSSP la 15 pacienți cu cancer renal metastatic. În urma tratamentului cu VSSP, numărul de MDSC din sângele pacienților a fost semnificativ redus și a fost însoțit de niveluri crescute de monocite și celule dendritice, așa cum s-a observat și în studiile preclinice.

„Împreună, aceste constatări clinice și preclinice întăresc dovezile că VSSP poate fi utilizat pentru a corecta disfuncția mieloidă în cancer și oferă, de asemenea, o justificare pentru combinarea VSSP cu alți agenți imuno-oncologici”, spune co-autorul principal al studiului Jason Muhitch, profesor asistent de oncologie în cadrul Departamentului de imunologie și co-lider al Grupului de cercetare translațională a cancerului genito-urinar de la Roswell Park.

„Descoperirile noastre sugerează, de asemenea, că mecanismul prin care VSSP interferează cu semnalele imunosupresoare care provin de la tumoră se află în stadiile incipiente ale generării disfuncției mieloide”, a precizat Circe Mesa, de la Departamentul de Imunoreglare, Imunologie si Imunoterapie a CIM.

„Acest lucru poate poziționa agentul VSSP ca o terapie de modulare imunitară de primă clasă care poate fi combinată cu terapiile antitumorale amortizate de un compartiment mieloid disfuncțional”, au mai scris autorii.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Salvaţi de nea Cornel

Nicolae GRECU

Salvaţi de nea Cornel

Prea multe bune și rele în perspectivă se leagă de așteptata promovare a fotbaliștilot Politehnicii

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Lumea ortodoxă, înghesuită vreme de secole sub povara unor imperii agresive, extensive, marginalizată în contactul cu Occidentul, nu a reușit să se racordeze în timp util la sistemul capitalist. 

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.