Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O nanoparticulă imuno-oncologică nouă, candidat de vaccin împotriva cancerului renal

GALERIE
rinichi
  • rinichi
- +

Un nou modulator al sistemului imunitar poate reduce semnificativ celulele supresoare derivate din mieloide (MDSC) în rândul persoanelor cu cancer renal avansat, arată o colaborare de cercetare a oamenilor de știință din Statele Unite și Cuba.

Un efort de colaborare între oameni de știință de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center, din SUA, și Centrul pentru Imunologie Moleculară (CIM) din Havana, Cuba, a dezvăluit o nouă strategie pentru corectarea disfuncției imune la pacienții cu cancer.

Descoperirile acestei cercetări, care au implicat atât studii de laborator, cât și un studiu clinic de fază incipientă, arată că un nou modulator al sistemului imunitar, cunoscut sub numele de VSSP, poate reduce semnificativ celulele supresoare derivate din mieloide (MDSC) în rândul persoanelor cu cancer renal avansat.

Studiul, publicat recent în Journal for Immuno Therapy of Cancer, oferă noi perspective pentru dezvoltarea unei terapii de modulare a imunității care ar putea depăși disfuncția imună - în acest caz, o supraproducție de MDSC care poate ajuta la progresia cancerului - creând condiţii mai favorabile pentru generarea unui răspuns antitumoral.

„Deși este bine apreciat că sistemul imunitar poate fi eficient împotriva cancerului, știm, de asemenea, că eficacitatea terapiilor existente poate fi îngreunată de contra rețelele de suprimare imunitară”, spune Scott Abrams, autor principal al studiului, profesor de oncologie în cadrul Departamentului de Imunologie și co-lider al programului de imunologie și imunoterapie a tumorilor Cancer Center Grant (CCSG) la Roswell Park.

Cercetările anterioare au arătat că răspunsurile imune antitumorale pot fi îmbunătățite prin blocarea MDSC, un tip de celule proeminente care determină suprimarea imunității. Aceste abordări au însă deficiențe, deoarece abordează aspecte limitate ale biologiei MDSC.

Oamenii de știință au căutat să găsească o metodă alternativă pentru țintirea MDSC folosind VSSP, care înseamnă „particule de dimensiuni foarte mici”, și este un modulator imunitar nou dezvoltat de echipa CIM.

VSSP este o nanoparticulă care se află în dezvoltare clinică în Cuba de mai bine de 10 ani și a fost încorporată în formularea a trei candidați diferiți de vaccin împotriva cancerului, aflate în prezent în diferite stadii de testare clinică, inclusiv studiile de fază 3.

Echipa s-a concentrat pe conceptul de diferențiere, care permite celulelor să se maturizeze. Deoarece MDSC cuprind populații de tipuri de celule imature, echipa a testat dacă acest agent determină maturizarea MDSC.

În noul studiu, cercetătorii demonstrează că administrarea de VSSP în modelele preclinice a determinat MDSC din măduva osoasă să devină monocite și celule dendritice - un rezultat cu potențial pentru tratarea pacienților cu cancer cu o povară mare de MDSC.

Ca parte a noului studiu, cercetătorii de la CIM au finalizat, de asemenea, un studiu clinic de fază timpurie care a testat VSSP la 15 pacienți cu cancer renal metastatic. În urma tratamentului cu VSSP, numărul de MDSC din sângele pacienților a fost semnificativ redus și a fost însoțit de niveluri crescute de monocite și celule dendritice, așa cum s-a observat și în studiile preclinice.

„Împreună, aceste constatări clinice și preclinice întăresc dovezile că VSSP poate fi utilizat pentru a corecta disfuncția mieloidă în cancer și oferă, de asemenea, o justificare pentru combinarea VSSP cu alți agenți imuno-oncologici”, spune co-autorul principal al studiului Jason Muhitch, profesor asistent de oncologie în cadrul Departamentului de imunologie și co-lider al Grupului de cercetare translațională a cancerului genito-urinar de la Roswell Park.

„Descoperirile noastre sugerează, de asemenea, că mecanismul prin care VSSP interferează cu semnalele imunosupresoare care provin de la tumoră se află în stadiile incipiente ale generării disfuncției mieloide”, a precizat Circe Mesa, de la Departamentul de Imunoreglare, Imunologie si Imunoterapie a CIM.

„Acest lucru poate poziționa agentul VSSP ca o terapie de modulare imunitară de primă clasă care poate fi combinată cu terapiile antitumorale amortizate de un compartiment mieloid disfuncțional”, au mai scris autorii.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri