anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

O nouă afacere „Albumul“ descoperită de Camera de Conturi la Consiliul Judeţean?

GALERIE
consiliu judetean iasi
 • consiliu judetean iasi
- +
Inspectorii instituţiei spun că au găsit nereguli grave privind realizarea a 3.000 de exemplare ale raportului de activitate al CJ. Acestea, dar şi alte nereguli, au fost cuprinse într-un volum de 20 de pagini cu constatări.„Dacă se va constata că sunt şi aspecte penale, se vor face sesizările necesare“, spune unul dintre auditori  

În urma procurorilor DNA, birourile Consiliului Judeţean au fost luate la puricat şi de inspectorii Camerei de Conturi. După mai bine de două luni de verificări, inspectorii au aşternut pe hârtie neregulile găsite, dar şi măsurile necesare pentru dregerea acestora, totul pe 20 de pagini.

Pe lista problemelor identificate se află o nouă afacere similară celei care a dus la trimiterea în judecată a preşedintelui CJ, Cristian Adomniţei, lipsa unor laptopuri, plata de salarii şi avansuri ilegale la Camera Agricolă sau imobilizarea inutilă a 2,5 milioane lei într-o societate nefuncţională. „Au fost dispuse măsuri de corectare a neregulilor constatate, acestea urmând să fie aplicate până la sfârşitul acestui an. Nu suntem în măsură să comentăm în detaliu problemele existente, câtă vreme unele pot fi remediate. Dacă se va constata însă că ele îmbracă şi aspecte penale, se vor face sesizările necesare către organele în drept. Dacă sunt şi infracţiuni, asta e. Raportul Camerei de Conturi nu a fost contestat, fiind în curs măsurile de remediere“, a spus şeful Serviciului public audit intern din cadrul CJ, Fănel Constantinescu.

O afacere ciudată

Din gestiunea CJ s-a constatat lipsa a două laptopuri, în valoare totală de 13.300 lei, pentru acestea dispunându-se recuperarea lor fizică sau a prejudiciului. Imobilizarea a 2,5 milioane lei în capitalul social al societăţii care va administra viitorul parc industrial al CJ de la Leţcani a fost la rândul său o operaţiune care i-a lăsat nedumeriţi pe inspectorii Camerei de Conturi.

Aceştia nu au reuşit să înţeleagă din documentele verificate nici cum s-a stabilit valoarea capitalului social şi nici de ce banii au fost imobilizaţi în bănci, câtă vreme parcul industrial nu există nici pe hârtie, iar societatea ar urma să intre în funcţiune abia după obţinerea titlului de parc industrial. „Nu s-a prezentat dovada elaborării unui plan de implementare a investiţiei aferente, în baza unui studiu care să cuprindă informaţiile necesare şi obligatorii cu privire la realizarea proiectului“, au precizat inspectorii Camerei de Conturi.

Nereguli au fost constatate şi în editarea unui raport de activitate al CJ pe 2012-2014. CJ a contractat de la SC Masterprint SRL realizarea a 3.000 de exemplare ale raportului de activitate, contra sumei de 33.500 lei. Inspectorii nu au găsit însă şi documentele aferente distribuirii rapoartelor. „În acest caz, trebuie identificate documentele prin care s-a făcut recepţia rapoartelor de activitate, respectiv prin care ele au ieşit din gestiune, dacă există. Vom face toate diligenţele necesare, inclusiv verificări la firmele participante la contract, aşa cum s-a procedat şi în situaţia anterioară“, a spus Constantinescu.

În plus, în 2014 a fost cumpărat pentru Teatrul „Luceafărul“ un echipament avansat de imprimare şi finisare, în valoare de 310.000 lei, care ar fi permis realizarea rapoartelor de activitate în cadrul instituţiei. „Din câte ştiu, există toate documentele aferente intrării şi distribuirii rapoartelor de activitate. Am fost întrebat de ce s-a contractat realizarea rapoartelor de activitate, câtă vreme exista un echipament special, dar nu am putut decât să spun că nu am avut cunoştinţă că se cumpără şi acest echipament. El a fost cumpărat în decembrie, noi am contractat realizarea rapoartelor de activitate în octombrie“, a explicat şeful biroului Comunicare din cadrul CJ, Răzvan Timofciuc.

Avansuri ilegale

În cazul Camerei Agricole, instituţie subordonată CJ, inspectorii Camerei de Conturi au constatat plata către aceeaşi persoană a peste 7.000 de lei ca avansuri ilegale, la care s-au calculat majorări şi penalităţi de 18.200 lei. În plus, au fost făcute şi plăţi ilegale de salarii de 113.000 lei. „Problemele sesizate la noi sunt practic rezolvate. Cele mai multe din cele constatate datează din perioada 2010-2012 sau cea dinainte. Sumele plătite ca avans sunt în curs de recuperare. Problema cu salariile datează de la preluarea Camerei Agricole din subordinea Ministerului Agriculturii în cea a CJ, când încadrarea personalului s-ar fi făcut greşit. Eu am cerut un prim audit în 2012, când am venit la conducere, dar acest aspect nu a fost semnalat. Acum se fac reţineri pe statele de plată ale angajaţilor. Din punct de vedere administrativ, problemele sunt rezolvate. Situaţiile constatate de mai multe organe de control sunt pe rolul instanţelor de judecată. La finalizarea litigiilor vom oferi toate informaţiile“, a precizat Monica Pandelea, directorul CAJ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.