
O nouă anchetă DNA la Primărie. Procurorii au luat în vizor zeci de angajați. Doi sunt consilierii lui Chirica

DNA a pus „tunurile” pe Primăria Iași pe final de an. Procurorii au deschis un nou dosar, conform informațiilor ZDI. De data aceasta, cercetările ar viza cadrul legal în care mai mulți funcționari publici au rămas angajați ai municipalității deși au împlinit vârsta de pensionare.
Potrivit surselor ZDI, în vizorul procurorilor sunt cel puțin 30 de salariați. În cazul acestora, DNA a solicitat documente cu privire la numirea, încetarea sau modificarea raporturilor de serviciu din ultimii cinci ani. Unii dintre cei vizați de anchetă au confirmat ieri pentru ZDI că la municipalitate a ajuns o astfel de adresă, dar nu au vrut să comenteze în mod oficial demersul DNA.
Pe listă sunt directori, șefi de servicii și consilieri personali ai primarului
Una dintre ipotezele de lucru este că DNA verifică modul în care au fost respectate la nivelul Primăriei prevederi din Codul Administrativ, posibile nereguli care ar fi putut determina săvârșirea unor fapte care intră în aria de competență a procurorilor DNA. În speță ar fi vorba despre angajați cărora li s-a prelungit, de-a lungul anilor, raportul de serviciu deși au împlinit vârsta pensionării. Codul administrativ prevede o astfel de posibilitate (o prelungire cu 3 ani), dar în anumite condiții: procurorii ar verifica dacă astfel de prelungiri au fost făcute într-un cadru legal.
Conform informațiilor ZDI, pe listă sunt directori și șefi din cadrul Direcției locale de finanțe, șefi și consilieri superiori de la diverse servicii (Achiziții, Autorizare Rețele, Străzi, Investiții Proprii, Spații Verzi, Evidență Patrimoniu, Monitorizare Tehnică, Resurse Umane etc.), precum și doi consilieri personali ai primarului (Dumitru Tomorug și Doina Florescu). Prezența ultimilor doi pe listă este surprinzătoare având în vedere că raportul lor de serviciu actual este altul decât cel de funcționar public.
Aproape 40 de angajați-pensionari, nevoiți să plece din funcție
Ancheta DNA vine și într-un alt context: la finalul lunii noiembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a emis o hotărâre prin care a decretat că emiterea unei decizii de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu chiar dacă funcționarul public ceruse suspendarea plății pensiei. Curtea Supremă a interpretat astfel un articol din Codul Administrativ (517) care este în vigoare încă din vara anului 2019.
Hotărârea ÎCCJ încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Recent, primarul Mihai Chirica declara că, odată ce această decizie va fi publicată, vor înceta raporturile de serviciu în cazul a 38 de angajați. Din informațiile ZDI, în situația a cel puțin 30 dintre aceștia au fost solicitate de către DNA documente.
Val de anchete DNA la Primăria Iași
Procurorii DNA instrumentează în această perioadă alte două dosare, ambele având legătură cu sistemul termoficare. Unul dintre acestea face referire la modul în care s-a derulat contractul încheiat între Primăria Iași și Vitol SA Geneva pentru achiziția de cărbune. Actul a fost semnat în august 2022 pentru o cantitate de 140.000 tone, la un preț de 415 dolari/tonă, respectiv peste 58 milioane de dolari. La acești bani s-a adăugat o suplimentare de 14.000 tone (5,8 milioane de dolari), semnată în mod ciudat de fostul viceprimar Cezar Baciu în decembrie 2022.
Un alt dosar legat de sistemul de termoficare vizează modul în care Primăria Iași, prin Termo-Service, a gestionat păcura depozitată la CET Holboca în regim de rezervă de stat.
Publicitate și alte recomandări video