O nouă apariţie editorială avându-l ca autor pe Dorian Obreja
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O nouă apariţie editorială avându-l ca autor pe Dorian Obreja

GALERIE
dorian obreja
  • dorian obreja
- +

Este vorba de volumul de poeme Conquistadorianul, apărut la Editura «Timpul».

Comentariile unor personaje însemnate din lumea culturii sunt argumente ale calităţilor acestei noi cărţi. Astfel, scriitorul Liviu Antonesei afirmă că : «...poetul s-a întors la uneltele sale dintîi. Şi bine a făcut. Volumele de anul trecut erau culegeri de poeme, desigur foarte bine aşezate în ansamblu, cel de-acum este, mai degrabă, o construcţie premeditată. Primul ciclu, cel care dă titlul volumui, este amplu şi centrat pe temele obsedante ale poeziei lui Dorian, dragostea, trecerea, victoria, înfrîngerea şi, de bună seamă, poezia. Cred că titlul ciclului şi al volumului este bine ales, semnalează şi ţinta şi atingerea acesteia. Iar ilustraţia copertelor – splendidă realizarea fiului poetului – este un excelent contrapunct autoironic, care contribuie la de-dramatizarea situaţiilor complicate la care ne supune viaţa. De altfel, umorul, ironia şi autoironia poetului sânt la fel de vizibile în ciclurile finale, începând cu titlurile: Poeme revoltate, dar nu într-atît încît să fie exilate şi Poeme decoltate, dar nu într-atît încît să fie cenzurate. Excelent volum! Acum e clar, poetul chiar a revenit!”.

Artistul vizual Dragoş Pătraşcu, referindu-se la imaginea cărţii, dar sondându-i, cu profunzime, şi lăuntrul, realizează un sintetic/elocvent eseu: „Dorian, Magdorian, Conquistadorian: toate aceste cuvinte-sunete par un cod poetic inventat sau simboluri extrase dintr-un compendiu al imaginarului, menite să rescrie lumea interioară plină de aventuri nemaiauzite şi nemaivăzute ale unui „cavaler al melancoliei” pentru care limbajul poetic a fost dintotdeauna ca o respiraţie. Magdorian nu este însă o metaforă, ci fiul poetului Dorian Obreja şi al reputatei profesoare şi designer Magda Sficlea, un tânăr grafician de real talent, autorul expresivei imagini de pe coperta volumului de poeme „Conquistadorianul”, apărut de curând sub egida prestigioasei edituri ieşene „Timpul”, sub semnătura poetului-inventator Dorian Obreja”.

De amintit că, prin apariţia acestui nou volum, Dorian Obreja a dorit să celebreze trei momente de referinţă în ipostaza lui de poet : 5 decenii de la debutul absolut, în revista « Corolar », editată de Colegiul Naţional « C. Negruzzi », 45 de ani de la debutul în revista studenţească « Dialog » şi 4 decenii de apariţia primei cărţi, «Clepsidra vie», ce câştigase concursul de debut al Editurii «Junimea» pe anul 1980.

Cartea poate fi găsită în reţeaua celor 14 librării ale «Sedcom Libris», precum «Junimea», «Casa Cărţii», «Esculap» etc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.