anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

O nouă apariţie editorială avându-l ca autor pe Dorian Obreja

GALERIE
dorian obreja
 • dorian obreja
- +

Este vorba de volumul de poeme Conquistadorianul, apărut la Editura «Timpul».

Comentariile unor personaje însemnate din lumea culturii sunt argumente ale calităţilor acestei noi cărţi. Astfel, scriitorul Liviu Antonesei afirmă că : «...poetul s-a întors la uneltele sale dintîi. Şi bine a făcut. Volumele de anul trecut erau culegeri de poeme, desigur foarte bine aşezate în ansamblu, cel de-acum este, mai degrabă, o construcţie premeditată. Primul ciclu, cel care dă titlul volumui, este amplu şi centrat pe temele obsedante ale poeziei lui Dorian, dragostea, trecerea, victoria, înfrîngerea şi, de bună seamă, poezia. Cred că titlul ciclului şi al volumului este bine ales, semnalează şi ţinta şi atingerea acesteia. Iar ilustraţia copertelor – splendidă realizarea fiului poetului – este un excelent contrapunct autoironic, care contribuie la de-dramatizarea situaţiilor complicate la care ne supune viaţa. De altfel, umorul, ironia şi autoironia poetului sânt la fel de vizibile în ciclurile finale, începând cu titlurile: Poeme revoltate, dar nu într-atît încît să fie exilate şi Poeme decoltate, dar nu într-atît încît să fie cenzurate. Excelent volum! Acum e clar, poetul chiar a revenit!”.

Artistul vizual Dragoş Pătraşcu, referindu-se la imaginea cărţii, dar sondându-i, cu profunzime, şi lăuntrul, realizează un sintetic/elocvent eseu: „Dorian, Magdorian, Conquistadorian: toate aceste cuvinte-sunete par un cod poetic inventat sau simboluri extrase dintr-un compendiu al imaginarului, menite să rescrie lumea interioară plină de aventuri nemaiauzite şi nemaivăzute ale unui „cavaler al melancoliei” pentru care limbajul poetic a fost dintotdeauna ca o respiraţie. Magdorian nu este însă o metaforă, ci fiul poetului Dorian Obreja şi al reputatei profesoare şi designer Magda Sficlea, un tânăr grafician de real talent, autorul expresivei imagini de pe coperta volumului de poeme „Conquistadorianul”, apărut de curând sub egida prestigioasei edituri ieşene „Timpul”, sub semnătura poetului-inventator Dorian Obreja”.

De amintit că, prin apariţia acestui nou volum, Dorian Obreja a dorit să celebreze trei momente de referinţă în ipostaza lui de poet : 5 decenii de la debutul absolut, în revista « Corolar », editată de Colegiul Naţional « C. Negruzzi », 45 de ani de la debutul în revista studenţească « Dialog » şi 4 decenii de apariţia primei cărţi, «Clepsidra vie», ce câştigase concursul de debut al Editurii «Junimea» pe anul 1980.

Cartea poate fi găsită în reţeaua celor 14 librării ale «Sedcom Libris», precum «Junimea», «Casa Cărţii», «Esculap» etc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De partea bună a istoriei

Mihai CHIPER

De partea bună a istoriei

Cu schimbarea instituţiilor, a statului, a justiţiei, a sănătăţii, a educaţiei am dat greş. Totuşi, suntem „de partea bună a istoriei”. Cum se poate aşa ceva?

opinii

Doi eremiţi (II)

Codrin Liviu CUȚITARU

Doi eremiţi (II)

Concluzia programului transcendentalist este că, în ultimă instanţă, civilizaţia şi, implicit, modernitatea (individului/ comunităţii) trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ruperea omului de arhetip şi împingerea lui spre un prizonierat al materialităţii (perisabilităţii).

Modele de regionalizare (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Modele de regionalizare (IV)

E regionarea poloneză un model de bune practici? (continuare)

Micul sculptor de creiere

Bogdan ILIESCU

Micul sculptor de creiere

„Nu mă pot gândi la vreo nevoie în copilărie atât de puternică ca nevoia de protecţie a unui tată.” Sigmund Freud

pulspulspuls

Gogonele sau harbuz murat? Iată ce se mai întâmplă în cămara cu zacuscă şi murături de la partidoiul ieşean!

Gogonele sau harbuz murat? Iată ce se mai întâmplă în cămara cu zacuscă şi murături de la partidoiul ieşean!

Haidaţi pe azi, stimaţi telespectatori, să ne băgăm olecuţă nasul şi în cămara cu borcane puse deoparte de la partidoiul ieşean, ca să vedem ce meniuri ni se mai pregătesc pentru alegerile care vin! 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.