anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Eveniment

O nouă campanie la Digi24: “Avem același sânge” (P)

GALERIE
Jurnalisti_Iasi_bun (1)
 • Jurnalisti_Iasi_bun (1)
- +

Sângele înseamnă viață, iar noi putem da viață cu sângele nostru! Printr-un simplu gest de donare sânge, fiecare dintre noi poate face diferența dintre viață și moarte. Statisticile crizei de sânge din România sunt sumbre: doar 2% din populație donează, suntem ultimii din Europa la acest capitol și țara unde operațiile sunt amânate pentru că unu din trei bolnavi nu primește sânge când are nevoie.

Digi24 demarează cel mai amplu și ambițios proiect național al unei televiziuni de știri în beneficiul pacienților, prin care îi chemăm pe toți românii să salveze vieți printr-o simplă donare de sânge.
 
Începând cu 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, cu toții “Avem același sânge”. Campania de donare de sânge se va desfășura pe parcursul a cel puțin un an, obiectivul nostru fiind să ajungem în toate județele României. Jurnaliștii Digi24 vor dona alături de oamenii din comunitățile în care vom ajunge.
 
Pe 1 Decembrie, campania “Avem același sânge” va fi în trei județe simultan:
 
 • În Iași, unde donarea va fi la Centrul de Transfuzii Iași, între orele 7.30-15.00.
 • În județul Alba, unde donarea va fi organizată în orașul Zlatna, la sala de festivități Ampelum, între orele 8.00-15.00.
 • În Gorj, unde donarea de sânge va avea loc în comuna Runcu, la Centrul de Permanență Bâlta, între orele 8:00-15:00. 
 
În  Iași, jurnaliștii Digi24 Teodora Tompea și Ligia Pricopi vor fi gazdele evenimentului de donare, care va fi transmis în direct.
 
 
Frica de a ajunge la medic, într-o situație limită sau în cumpăna dintre viață și moarte, se află ascunsă în noi toți. Statutul de pacient nu ocolește pe nimeni, indiferent de funcție, situație financiară, vârstă sau pregătire școlară. Iar uneori viața te pune la cea mai grea încercare și depinzi și mai mult de ajutorul celor din jur. Să ai nevoie, tu sau unul dintre oamenii tăi dragi, de sânge într-o cursă contratimp, este un adevărat infern pentru pacient, medic, familie. Și din păcate e nevoie de atât de mare de sânge în sălile de operații și spitale. Și din fericire efortul pe care noi îl putem face este atât de mic. Alergăm în fiecare zi mult și de repede, ne plângem că nu avem timp. Și totuși o viață, undeva, aproape sau departe, mai are încă timp. Și noi putem să ne oprim să facem un bine. Nu doar de 1 decembrie "Avem același sânge", ci în fiecare zi, dar Ziua Națională e doar o ocazie să ne reamintim cât de asemănători suntem. Și câtă nevoie avem de fapt unii de alții.”, spune Teodora Tompea.
 
Ligia Pricopi: “Sunt foarte multe situații în care interacționăm cu tragedii, drame umane, chestiuni de viață și de moarte și poate simțim că nu stă în puterea noastră să facem ceva să îndreptăm lucrurile, să trasăm acea linie de unde, mai departe, binele are șanse să triumfe. Dar în unele momente e mai simplu decât ne imaginăm. Nu există putere mai mare decât să salvezi viața altui om, să îi alini suferința fizică, dar și teama că nu lipsa aparaturii medicale, a sălilor de operație adecvate, a medicilor suficient de bine pregătiți îi diminuează șansa la viață. De fapt totul depinde în nepermis de multe situații de o pungă de sânge compatibil. La fiecare donare de sânge putem salva trei vieți, iar asta nu e deloc puțin. Pentru celălalt aflat pe un pat de spital e o cursă nedreaptă, iar fiecare secundă în plus, în care așteaptă vestea că există suficient sânge pentru ca intervenția chirurgicală să se poată face, e chinuitoare. E îngrozitor pentru un bolnav să afle că într-o zi se pot face doar 5 operații din cele 10 programate în spital pentru că nu sunt suficiente rezerve de sânge la Centrul de Transfuzii,  iar el nu este pe lista "norocoșilor" și ziua de mâine vine cu aceleași incertitudini. E în puterea fiecăruia dintre noi să facem acest bine imens și să donăm. Dacă reușim să facem din asta un obicei constant vom ști la rândul nostru că suntem în siguranță în spitale și că nimeni nu va mai fi pus vreodată pe o listă de așteptare.”
 
 
Odată cu lansarea campaniei “Avem același sânge”, Digi24 în parteneriat cu UMF “Carol Davila” va demara și un amplu studiu național privind cuantificarea riscului la evenimente cardiovasculare și evaluarea calității somnului.
 
UMF Carol Davila s-a alăturat campaniei Digi24  “Avem același sânge”pentru că susținem importanța  providențială a donării de sânge pentru salvarea de vieți. Considerăm că împreună putem face un bine pentru societate. Ne propunem ca în campania de donare să realizăm și o acțiune colaterală de screening a riscului de evenimente cardiovasculare și evaluare a calității somnului în rândul donatorilor. Screeningurile cardiace reprezintă un instrument util în special pentru persoanele cu anumiți factori de risc precum hipertensiunea arterială, colesterol crescut sau fumat, aceștia fiind factori-cheie de risc pentru bolile de inimă. Sper ca, împreună cu studenții noștri și studenții celorlalte centre universitare care se vor implica în acțiune, să atragem cât mai mulți donatori de sânge. Acest gest poate salva vieți și totodată, utilizând instrumentul de evaluare, dorim să identificăm persoanele la risc crescut de boală cardiovasculară, pentru că așa putem să le avertizăm asupra pericolelor la care se expun pentru a lua măsuri din timp, înainte de a dezvolta o patologie cardiovasculară”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF “Carol Davila”.
 
În România, bolile cardiovasculare reprezintă aproximativ 60% din totalul deceselor anuale, două treimi din acestea fiind cauzate de infarctul de miocard și de accidentul vascular cerebral. Prin această campanie de screening ne propunem să evaluăm riscul cardiovascular al persoanelor care vor dona sânge, pentru a le avertiza în cazul în care sunt necesare măsuri de corecție a stilului de viață și pentru a le reduce riscul de evenimente cardiovasculare sau alte eventuale investigații medicale. Toți donatorii vor fi informați cu privire la riscul lor în urma analizării chestionarelor colectate și vor primi recomandări specifice pentru o sănătate cardiovasculară mai bună”, spune Dr. Ștefan Busnatu - medic cardiolog, Prodecan Facultatea de Medicină, U.M.F. “Carol Davila” din București.
 
Digi24 le mulțumește partenerilor: Centrul de Transfuzii Iași, Consiliul Județean Iași și Primăria Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.