anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 31.03.2023

O nouă categorie de polițiști va aplica AMENZI șoferilor - lista sancțiunilor

GALERIE
amenzi, politisti, cod rutier
 • amenzi, politisti, cod rutier
- +

Polițiștii serviciului de Înmatriculări vor putea aplica amenzi șoferilor care nu-și preschimbă actele sau care nu-și radiază mașinile în termenul legal. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică. Obiectivul urmărit este de a armoniza cadrul legislativ privind circulația pe drumurile publice. Astfel, lucrătorii din cadrul serviciilor comunitare regim permise de conducere și înmatriculare vor putea constata și sancționa o serie de contravenții. 
 

Un proiect de ordonanță de urgență, aflat în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne, stabilește o serie de modificări care vizează armonizarea cadrului legislativ privind circulația pe drumurile publice. Conform actului normativ, polițiștii din cadrul serviciilor comunitare permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea da amenzi, în anumite situații, șoferilor și proprietarilor de autovehicule, potrivit realitatea.ro.

Aceștia vor putea sancționa pe acei șoferi care nu și-au schimbat permisul sau talonul auto ori dacă nu au radiat vehiculul deținut în termenul legal. De asemenea vor putea da amenzi celor care dețin simultan două permise de conducere naţionale, dintre care unul emis în străinătate. În plus, actul de reglementare mai prevede că proprietarii de mașini vor putea primi, până la eliberarea certificatului de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare cu valabilitatea de o lună.

Una dintre cele mai importante schimbări propuse de ordonanță vizează abilitarea ofițerilor și agenților de poliție din cadrul serviciilor omunitare permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata și sancționa o serie de contravenții. Șoferii vor putea fi amendați de către acești lucrători de poliție pentru mai multe încălcări ale legii.

Sancțiunile pe care le pot aplica polițiștii de la înmatriculări
Pot fi acordate amenzi, în baza acestei ordonanțe pentru neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund celor în vigoare.

De asemenea, este sancționată neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege.

Se mai sancționează deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Amenzile prevăzute în Codul rutier pentru aceste tipuri de contravenții sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ne aşteaptă vremuri urâte

Pavel LUCESCU

Ne aşteaptă vremuri urâte

Trei din patru români cred că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită. E un procent imens care apare în sondaje la un nivel similar doar în perioadele de criză extremă. Pare totuşi vag, ce înseamnă de fapt „direcţie greşită”.  

opinii

Greve şi mişcări sociale

Alexandru CĂLINESCU

Greve şi mişcări sociale

Un mare savant german, eminent filolog şi critic literar, Ernst-Robert Curtius (1886-1956), a publicat în 1930 o carte admirabilă intitulată Eseu despre Franţa, o carte în care autoul îşi exprima iubirea pentru Franţa, pentru civilizaţia, cultura şi literatura franceză. Îmi place să scot această carte din bibliotecă şi să recitesc fragmente din ea, de fiecare dată când ţara de care sunt şi eu foarte ataşat trece prin încercări dificile sau dă semne de slăbiciune ori de derută. Eseu despre Franţa este o lectură reconfortantă deoarece Curtius pune în evidenţă valorile inalterabile ale Franţei, insistând asupra ideii că în centrul conceptului francez de civilizaţie se află literatura. Pagini vibrante sunt consacrate Parisului, văzut ca un oraş compus dintr-o infinitate de aspecte diferite şi care îi conferă un farmec inconfundabil. Oarecum neaşteptată este afirmaţia că Franţa ar fi o ţară conservatoare şi unde revoluţiile izbucnesc ca reacţie, cu atât mai violentă cu cât conservatorismul este mai puternic.

Când onestitatea întâlneşte discernământul

pr. Constantin STURZU

Când onestitatea întâlneşte discernământul

Multe sunt lucrurile pe care le putem învăţa din viaţa Sfintei Maria Egipteanca (recomand spre lectură varianta extinsă, nu vreun rezumat). M-aş opri în mod special la două aspecte, ambele dătătoare de mari nădejdi.

Centrul Cultural European de la Iaşi

George PLEȘU

Centrul Cultural European de la Iaşi

Într-un cadru festiv, în prezenţa ambasadorilor Franţei şi Germaniei, a directorilor Institutului Goethe şi Institutului francez din Bucureşti, precum şi a numeroşi reprezentanţi ai unor instituţii ieşene, pe 23 martie a fost inaugurat Centrul Cultural European de la Iaşi, primul din ţară cu o astfel de titulatură. Gândit să găzduiască şi Centrul Cultural Italian, precum şi spaţii expoziţionale pentru UAP Iaşi şi Universitatea Naţională de Artă George Enescu, la Palatul Braunstein s-au mutat momentan Centrul Cultural German (etajul 3) şi Institutul Francez (etajul 1), care îşi păstrează însă şi sediul din Casa Racoviţă din Copou.

pulspulspuls

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

Se tot vehiculează de mai multă vreme faptul că acele cafeneluţe negre pe roţi, amplasate numai în locuri strategice şi cu mare vad, ar umple anumite buzunăraşe din zona unor şefi din subordinea lui Mihăiţă, dragi consumatori.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.