Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totsambata, 21.05.2022
Prof. dr. Camelia Gavrilă, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, continuă proiectul iniţiat în beneficiul tinerilor, fiind preocupată de pregătirea, de interesele şi aspiraţiile acestora, dar şi receptivă la dorinţa lor de formare, de implicare civică şi de cunoaştere a universului social şi politic. În acest sens, activităţile derulate în cadrul programului Şcoala Politică Iaşi XXI, ediţia a II-a 2018 se diversifică şi se îmbogăţesc, astfel săptămâna aceasta studenţii au avut posibilitatea să cunoască mai bine Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, instituţie ce promovează egalitatea de şanse şi creşterea participării la educaţie, susţinerea educaţiei permanente şi a unei implicări active a segmentului reprezentat de şcoală-familie-comunitate, un centru al competenţei ştiinţifice şi al unor demersuri educaţionale eficiente, prin care se oferă servicii complexe de terapie psihopedagogică, logopedică sau de orientare şcolară.
Vizita de studiu a început cu o prezentare detaliată a centrului, a obiectivelor şi activităţilor instituţionale, prezentare susţinută cu multă pasiune, dar şi siguranţă ştiinţifică şi implicare afectivă de către directorul centrului, prof. Dr. Anca Hardulea. Studenţii au avut oportunitatea să cunoască şi să înţeleagă modul în care funcţionează C.J.R.A.E. Iaşi, care sunt principalele servicii oferite, şi au purtat discuţii pe marginea acestora, cu precădere pe tema consilierii psihopedagogice, a terapiei tulburărilor de limbaj; au fost de asemenea interesaţi de evaluarea şi orientarea şcolară/profesională sau de elemente ce ţin de formarea iniţială şi continuă a specialiştilor în domeniu.
Exemplele de bune practici, provocările, dar şi oportunităţile instituţionale au fost completate prin intervenţiile doamnelor inspector Gabriela Raus şi Aura Ţabără, ale coordonatorului Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică, profesor Camelia Tamaş, nume de referinţă în domenii precum psihopedagogia, sociologia, psihologia sau strategiile educaţionale specifice învăţământului special. Sesiunea de întrebări, dialogurile vii şi problematizante au reprezentat punctul culminant al întâlnirii, momentul în care participanţii au interferat creativ, având ocazia să prezinte sau să analizeze situaţii din sistemul preuniversitar, studii de caz, probleme dificile, dar să exploreze şi idei, soluţii la dilemele şi provocarile educaţiei, în contextul vârstelor diferite, al mediilor şcolare sau familiale complexe, al raporturilor dintre aspiraţie, vocaţie, pe de o parte, şi oferta din piaţa muncii, pe de altă parte.
Abordările practice şi experienţele concrete nu au lipsit, iar programul a continuat cu întâlniri surpriză pentru participanţi: aceştia au avut ocazia să viziteze spaţiile unde au loc programele educaţionale şi de consiliere oferite de C.J.R.A.E., să descopere rolul practic al consilierului psihopedagogic, al logopedului şi chiar să asiste la secvenţe de cursuri sau de asistenţă educaţională dedicate elevilor.
„Vizita la C.J.R.A.E. a fost pentru mine şansa de a veni în contact cu o astfel de unitate, despre care nu ştiam decât puţine aspecte concrete. Primirea caldă, deschiderea şi dăruirea membrilor centrului, răspunsurile avizate ale doamnei director şi ale inspectorilor de specialitate au făcut această vizită plăcută şi mai ales productivă, întrucât am avut şansa de a intra în contact direct cu ceea ce înseamnă domeniul consilierii psihopedagogice. Într-adevăr, această vizită a transformat o oglindă într-o fereastră, în spiritul viziunii asumate de specialiştii instituţiei”, a transmis Ana Crăciun, studentă la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, din cadrul Universităţii Al. I.Cuza.
„Consider că întâlnirea pe care am avut-o cu echipa de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională a fost una benefică, întrucât a facilitat înţelegerea mecanismului de funcţionare, rolul definitoriu în sprijinul psihopedagogic acordat elevilor, cu individualităţile lor diferite şi de multe ori contrastante, dar am înţeles şi modul în care Centrul interacţionează cu celelalte instituţii la nivelul judeţului Iaşi. Fiind implicat în activităţi internaţionale ,am observat un element ce merită a fi luat în considerare: dimensiunea europeană în care C.J.R.A.E. este implicat prin proiectele ERASMUS+ ce se adresează părinţilor şi profesorilor”, a transmis Paul Gologan, student la Facultatea de Drept din cadrul U.A.I.C.
„Universul educaţional românesc reprezintă o structură complexă formată din instituţii diferite, cu scopuri şi roluri bine conturate, vizând procesul instructiv-educativ, dar şi formarea continuă a profesorilor sau oferirea de servicii educaţionale de calitate pentru elevi, copii şi tineri aflaţi în diferite etape pe drumul devenirii lor prin şcoală, educaţie şi formare profesională. Vizita la CJRAE a însemnat un pas în plus, o experienţă de cunoaştere şi analiză pentru studenţii participanţi, pentru a întelege mai bine modul de funcţionare a întregului proces educaţional. Consilierea psihologică, orientarea în carieră, serviciile de terapie logopedică, strategiile de educaţie incluzivă, dificultăţile învăţământului special sunt doar câteva coordonate pe care le-au explorat participanţii la acest program de internship. Consider că spiritul şi tematica acestui program, alături de experienţele de cunoaştere sunt semnificative pentru studeţii ieşeni, reprezintă un pas spre normalitate, care atestă dorinţa de a forma noi generaţii de tineri, viitori profesinionişti în diferite domenii, avizaţi şi preocupaţi de politici sociale diverse, conectaţi la realitatea contemporană. Iar pentru mine, ca profesor, a fost încă un prilej de a constata valoarea şcolii ieşene, a Centrului Judeţean de Resurse Educaţionale, cu un management şi specialişti de calitate, coordonaţi şi susţinuţi de inspectori valoroşi şi dedicaţi ”, a ţinut să precizeze Camelia Gavrilă, deputat PSD de Iaşi.
Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul www.cameliagavrila.com.
Deputat PSD Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT, ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT
Cuvinte cheie: + Scoala Politica, Gavrila, vizita, experienta
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Ministerul Apărării din Republica Moldova anchetează un furt din echipamentul militar
Cine visează la funcții în partid? Candidaturi pentru Consiliul Naţional al PNL
EXCLUSIV: Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină (FOTO- UPDATE)
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Românii au intrat în economiile din bănci şi fonduri mutual: aproape un miliard numai în martie
Modern, clasic, elegant - mobilier de baie cu personalitate de la Orsini Mobili (P)
Agresorii ruşi se plâng că mai multe comisariate militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov
Preţurile petrolului au revenind pe creştere după pierderi mari
Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Anunţ îngrijorător al şefei FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească
Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
City-managerul bătăuş, chemat la raport în CL: ce face şi câţi bani ridică din bugetul Iaşului?
Vestiarul Politehnicii e gol din nou. Doar cinci seniori mai sunt sub contract!
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.