
O nouă inovație medicală: specialiștii ieșeni pot prescrie lentile inteligente copiilor cu miopie, pentru stoparea progresiei bolii

Tot mai mulți copii sunt diagnosticaţi în ultima perioadă cu miopie. Medicii spun că numărul cazurilor a crescut de peste cinci ori, dar nu sunt siguri care este adevărata cauză. Poate fi vorba într-adevăr de o creştere a incidenţei bolii în rândul copiilor sau doar de o adresabilitate mai mare la medic ca urmare a campaniilor de screening desfăşurate în şcoli, grădiniţe și prezentate în mass-media. Realitatea rămâne că miopia, ca viciu de refracţie, afectează vederea la distanţă, iar estimările arată că până în anul 2050, jumătate din populaţia globului va fi diagnosticată cu această afecţiune.
Cititi aici integral Ziarul de Sanatate nr. 8
Se încruntă, se freacă la ochi şi nu văd la tablă
Atunci când vin la un consult oftalmologic, mulți copii povestesc că văd să citească din carte sau din caiet, dar nu disting ceea ce este scris pe tabla din clasă. Părinții spun că îi observă pe copii cum se freacă la ochi, se încruntă şi cum îşi mijesc ochii în încercarea de a distinge obiectele aflate la distanţă. Unele cauze ale miopiei pot fi factori de mediu sau genetici; dacă unul dintre părinţi are această boală există riscul ca şi copilul să o dezvolte. Un alt factor de apariţie a miopiei îl constituie timpul îndelungat petrecut în faţa ecranelor telefoanelor sau a calculatoarelor.
Ca urmare a acestei situaţii, în perioada pandemiei s-au înmulţit foarte mult cazurile de copii diagnosticaţi cu miopie. Tot atunci au fost amânate controalele oftalmologice regulate, iar când lucrurile au reintrat în normal, numărul cazurilor de copii diagnosticați cu miopie a explodat.
Afecţiunea nu poate fi prevenită: odată instalată nu se vindecă de la sine şi poate progresa. Boala poate fi tratată însă prin purtarea lentilelor de contact sau a ochelarilor. Prof.dr. Camelia Margareta Bogdănici, şef Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic „Sf. Spiridon”, spune că la ora actuală există numeroase variante de lentile pentru tratarea miopiei, de la cele de contact până la lentilele inteligente.
„Industria medicală este foarte preocupată de creșterea numărului de cazuri de miopie sau astigmatism miopic şi atunci există diverse variante pentru tratarea bolii. Există lentilele de contact folosite în timpul nopţii şi care opresc evoluţia şi progresia bolii oftalmologice. De obicei, se folosesc până în jurul vârstei de 18 ani, când se poate face o intervenţie chirurgicală cu laser pentru corecţia miopiei. Putem vorbi şi de o variantă mai simplă, ce poate fi folosită şi de către cei nu pot să poarte sau au contraindicaţii pentru lentilele de contact. Este vorba de lentilele aeriene, care se montează pe ramă şi sunt făcute, să spunem popular, ca un fagure; au rolul de a limita aberaţiile de sfericitate, cele periferice, şi produc o vedere şi o transmitere foarte bună a imaginii la nivelul retinei şi de la retină la creier. Se stopează astfel progresia miopiei”, a declarat prof.dr. Camelia Bogdănici.
Profesori universitari, puși să dea din nou examene
Intervenţia chirurgicală cu laser pentru tratarea miopiei, prin care se face modelarea corneei, poate fi făcută doar adulţilor, pentru că atunci miopia se stabilizează la cei mai mulţi pacienţi. Nu orice medic oftalmolog poate prescrie însă aceste lentile inteligente. Aceştia trebuie să urmeze cursuri speciale şi să dea un examen.
„Firmele s-au orientat extrem de bine şi au hotărât ca aceste lentile să nu fie prescrise de toţi medicii oftalmologi. Deşi sunt profesor universitar, a trebuit să dau examen pentru a primi acreditarea de a prescrie aceste lentile. Trebuie să cunoşti nişte reguli, să ai un protocol, să urmăreşti foarte bine corneea şi axul anteroposterior ale pacientului, să te uiţi la fundul de ochi. Sunt mult mai multe elemente atunci când te hotărăşti să recomanzi aceste lentile decât la o simplă prescrierea de ochelari”, a explicat prof. dr. Camelia Margareta Bogdănici.
Studiile arată că lentilele inteligente corectează viciul de refracţie şi limitează progresia bolii chiar şi la 5 ani. Un copil care are un viciu de refracţie, precum miopia, trebuie să meargă anual la un control oftalmologic. Sunt recomandate activităţile în aer liber şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume.
Publicitate și alte recomandări video