Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O nouă megaameninţare - şacalul auriu!

GALERIE
radu parpauta
  • radu parpauta
- +

O nouă ameninţare paşte plaiul românesc, ameninţare a cărei periculozitate pare minoră deoacamdată. Însă specialiştii, iar domnul Raed Arafat (însă el este susţinut de creştini falşi, să nu zic mai mult) a confirmat, afirmă că această catastrofă va căpăta proporţii terifiante în viitorul apropiat, dacă nu se vor lua măsuri. Dimensiunile noului pericol depăşesc cu mult pandemia actuală. 

Este vorba de şacalul auriu.La ora actuală este monitorizat, dar oricând poate scapă de sub control, dacă nu vom fi vigilenţi şi precauţi, fiecare la locul său bine stabilit, respectând regulile şi regulamentele ce se cuvin.

Şacalul auriu (canis aureus) face parte din familia Canidaelor şi este un prădător discret, nevăzut, dar cu atât mai eficient şi deosebit de agresiv. Distruge fără milă tot ce întâlneşte în cale. În pofida unui aspect neînsemnat, semănând cu vulpea, dar o vulpe mai mare şi mult mai fioroasă, cu bot ascuţit, viclean şi cu urechile permanent îndreptate în sus, ca să sesizeze prada oriunde s-ar afla, cu coada stufoasă tăiată monstruos, şacalul auriu poate înşela şi rămâne out of control, dacă nu îi vom acorda suficientă atenţie. Are blana de culoare galben-aurie, menită să înşele prin angelicitatea ei. De asemenea, prădătorul posedă un urlet sinistru, pe diverse tonalităţi. Aceste urlete înfricoşătoare „te scoală şi din morţi” afirmă plastic domnul Costică Decusară, fost pădurar.

Fiind o specie invazivă, originară din Orientul Mijlociu, domnul Arafat îl cunoaşte deci foarte bine (căci ne putem întreba: Pentru cine şi ce sfori politice trage, ce jocuri face infectul Arafat?), şacalul cu pricina şi-a schimbat locaţia, devenind acum un terorist pe plan global. Recent a ajuns şi la gurile Dunării (vezi The position of the jackal among canine predators in Romania), fiind acum semnalat şi la Dobrovăţ, la numai 30 (treizeci) de kilometri de Iaşi. Trebuie spus că trăieşte în haite dătătoare de fiori, apariţia sa stârnind îngrijorare şi teamă printre specialişti, dar mai cu seamă printre locuitorii zonelor afectate.

Reporterii ziarului nostru s-au deplasat în zonăşi s-au interesat pentru dumneavoastră. Contrar afirmaţiilor denigratoare vehiculate în spaţiul public (afirmaţia aparţine specialiştilor de la Ocolul silvic Ciurbeşti), trebuie să declarăm cu mândrie că România este una dintre ţările în care mediul este încă foarte bine conservat, un adevărat paradis pentru animale şi politicieni. În sprijinul acestei afirmaţii vin şi faptele de necontestat ale apariţiei şi dezvoltării rapide a şacalului auriu. Dar să nu tragem concluzia că viaţa sălbatică în România evoluează neapărat în bine. Condiţiile improprii actuale- dispariţia lupului din zonele deluroasă şi de câmpie, apoi rata foarte ridicată a înmulţirii şacalului auriu, odată cu concentrarea în clanuri - ne îndeamnă să tragem un semnal de alarmă în mass-media.

Câte ceva din adevărurile terifiante despre şacalul auriu am aflat de la domnul Decusară, fost pădurar şi specialist în zoologie: „Aş vrea să am eu atâtea milioane în bangă câţi şacali gălbejiţi di aiştia am văzut la viaţa me. Cunosc şacalii cum alţi creştini cunosc ţuica de prune. Acuma nu că eu aş duce la ureche”. Sigur, poate că domnul Decusară se învârte în jurul poveştii cu şacalul auriu mai mult decât în jurul păhăruţului său de rachiu, poate că i-a pus prea multe floricele şi a şlefuit-o, cum şlefuieşte de zor un meşter gresia în aşteptarea salariului, dar, vorba lui, „ceva-ceva tot trebuie să fie cu şacalii aiştia şi cu şăcăliţele lor atâta de puioase”.

Domnul Decusară este convins că actualele turme de şacali din spaţiul naţional au evoluat genetic. Şi astfel, puturoşii, nu pot fi distruşi, ca şi covidul, fiindcă miros de departe primejdia, tot aşa cum spărgătorii îi miros pe poliţişti şi o iau la sănătoasa spre pădurea cea mai întunecată. Şi sunt mulţi, turme, crede domnul Decusară, mai ceva ca voturile partidelor numărate înainte de alegeri. Dar n-ai ce să le faci: Sunt proprietatea guvernului, chit că nu-s asemeni caprei negre, pelicanului sau pelicanolului. Domnul Decusară a văzut, „cu ochii mei, fără să fiu bat”, o turmă de şacali aurii într-o dimineaţă, la revărsatul zorilor, în marginea pădurii Dobrovăţ. Dacă ar fi avut la el un aparat de fotografiat, este convins fostul pădurar, ar fi fotografiat turma şi ar fi câştigat bani frumoşi cu pozele la vreun ziar. Dar aşa, fără aparat de fotografiat, mai fiind şi întuneric beznă...” „Stai aşa! Cum întuneric beznă? l-am întrebat. Păi, n-ai zis că era în revărsatul zorilor?” „N-are importanţă la o adică ce-am zis! Era întuneric, dar pe urmă a ieşit luna pe cer şi...” „Poate vrei să zici soarele, fiindcă la marginea pădurii Dobrovăţ erai dimineaţa”. „Ştii dumneata mai bine ca mine, care am fost martor ochiular? Asta era mai înainte, cu mult mai înainte, când s-a întâmplat că am asistat la o invazie de şomâci” „Şomâlci? Ce şomâlci, Doamne iartă-mă?” „Şomâci, nu şomâlci. Sunt aşa ca nişte mogâldeţe, cu cap triangular, un fel de momâi care... umblă vorba că în laboratorele tenebroase ale doctorului Arafat sunt studiaţi deja. Da' gata! Asta-i altă poveste”.

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri