anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

O nouă metodă de tratare a herniei cervicale. Sfaturile unui medic cu practică la Stanford

GALERIE
Mindea
 • Mindea
- +

Bianca Duca, Suceava: ”Fiica mea, în vârstă de 24 ani, este sportivă de performanță, face volei.  În urmă cu trei ani, la un antrenament, s-a accidentat în zona cervicală. Atunci nu a părut să fie mare lucru și a continuat să joace volei. Dar, la scurt timp s-au instalat dureri în zona gâtului și, deși a făcut periodic tratamente de fizioterapie, nu au ajutat-o prea mult pe termen lung. Acum are aproape permanent dureri în zona cervicală, se plânge, uneori, și de dureri de cap, și simte mereu nevoia să facă rotații ale gâtului. I s-a spus că ar putea să facă o intervenție chirurgicală dar ea se teme că recuperarea o va îndepărta foarte mult de pasiunea ei, voleiul. Ce ar putea să facă pentru a nu fi nevoită să se lase de sport de sport?”

Dr. Ștefan Mindea, medic neurochirurg, Constanța: „Hernia de disc cervicală este o afecțiune care apare la nivelul coloanei vertebrale în zona cervicală (zona gâtului) și poate provoca simptome precum dureri de gât, dureri de brațe, dureri de spate sau la ceafă, parestezii (furnicături) și chiar deficite neurologice semnificative (pierderea forței musculare) în cazuri mai grave. Pentru a înțelege cum apare hernia de disc cervical, este important să înțelegem cum este construită coloana vertebrală. 

Structurile osoase din coloana vertebrală se numesc vertebre. Vertebrele cervicale alcătuiesc primele șapte vertebre ale coloanei vertebrale. Între vertebre se află discuri, perne spongioase care absorb sau atenuează șocul și mișcarea coloanei. Când un disc este herniat, discul nu mai poate absorbi forțele pe coloană, iar aceste forțe se transmit pe nervi, producând multiple simptome care pot fi periculoase și neurologic, precum durere, amorțeală sau slăbiciune pe brațe sau în mâini.

Modificările degenerative acumulate pe parcursul vieții reprezintă cauza principală a herniilor de disc. Însă, și traumele (accidentele) sau mișcarea necorespunzătoare pot provoca, de asemenea, hernie de disc. Slujbele solicitante din punct de vedere fizic, predispoziția genetică și excesul de greutate corporală pot crește, de asemenea, riscul de hernie de disc. Cu toate că nu se pune un accent clar, fumatul alături de alți factori de natură fizică, are un impact major în apariția unei hernii de disc întrucât nicotina interferează cu fibrele de colagen din disc, degradându-le.

Simptomatologia herniei de disc cervicale este dominată îndeosebi de durere. Aceasta poate fi vagă, la nivelul gâtului, umerilor, sau brațelor, însă în funcție de gradul de herniere pacienții mai pot experimenta simptome ca: spasme musculare (mișcări musculare involuntare), slăbiciune musculară, senzații de amorțeală, furnicături, arsuri, înțepături sau frig sau chiar durere la schimbarea poziției. Lasată netratată, presiunea pe nerv de la hernia de disc poate provoca sechele neurologice grave si ireversibile.

Diagnosticul pentru hernia de disc cervicală va fi stabilit numai după corelarea unui RMN în context cu simptomele, starea clinică a pacientului și verificarea fizică a acestuia prin diverse teste pentru a înțelege la ce nivel se află discul herniat. Într-un stadiu incipient al afecțiunii, pacientul poate prezenta doar discomfort și eventuale dureri la nivel cervical, însă pe masură ce afecțiunea se cronicizează pot apărea simptome neurologice semnificative.

Tratamentul acestei afecțiuni va fi personalizat pentru fiecare pacient în parte, în funcție de gradul de afectare și de simptomele manifestate. Pentru majoritatea pacienților cu simptome relativ ușoare de hernie de disc cervicală, primele măsuri  sunt reprezentate de evitarea factorilor agravanți (poziții vicioase, manipularea greutătilor mari sau fumatul), masaj, exerciții fizice sau medicamente antiinflamatoare. 

Însă, atunci când după aceste măsuri nu apar rezultatele așteptate, le recomand pacienților mei terapia cu infiltrații sub ghidaj CT. Prin intermediul acestei proceduri, tratamentul injectat sub ghidaj CT interacționează cu discul herniat și componentele de colagen și cartilaj și ajută la întărirea inelului discal cât și redurecerea în volum sau chiar resorbția herniei. Singurul dezavantaj este că procedura aceasta se întinde pe o durată de timp mai mare (3-6 luni), drept urmare pacienților cu hernii voluminoase sau cu manifestări neurologice semnificative li se recomandă intervenția chirurgicală, pentru a nu permite lezarea nervului și a dăuna recuperării lor prin așteptare îndelungată. 

Pentru tratarea chirurgicală a herniei de disc cervicale, la ora actuală, în majoritatea centrelor medicale se practică operația clasică. Aceasta constă în accesarea discului cervical printr-o incizie mare, prin față, la nivelul gâtului, înlocuirea discului cu un grefon osos și fixarea vertebrelor asociate discului afectat cu ajutorul unei plăcuțe cu șuruburi. O astfel de intervenție are implicații majore în viața cotidiană, presupune o recuperare de durată, iar pentru persoanele active (în special sportivi de performanță, cum este și cazul fiicei dvs) poate însemna diminuarea drastică a activității, chiar întreruperea acesteia.

Cu toate acestea în centrele medicale de top, în special în cele din SUA, este folosită o procedură inovativă, în care discul afectat este accesat minim invaziv și înlocuit cu o proteză mobilă. În perioada în care mi-am desfășurat activitatea la Stanford Medical Center am tratat numeroși sportivi de performanță (care ulterior și-au continuat cariera) cu ajutorul acestei tehnici inovative.  Ulterior am îmbunătățit câteva aspecte, această tehnică devenind ULTRA minim invazivă. Pentru o persoană activă, îndeosebi pentru un sportiv, conservarea mișcării reprezintă un aspect esențial în activitatea acesteia. 

Din experiența mea, tehnica ULTRA minim invazivă oferă numeroase avantaje față de alte tehnici pentru hernia de disc precum: intervenție chirurgicală foarte scurtă ca durată (cca. 20 de minute), poate fi efectuată în regim ambulator sau cu spitalizare de 1 zi, nu este necesar un guler cervical, activitatea cotidiană se poate relua în 2-3 zile, iar recuperarea postoperatorie efectivă în 2-4 săptămâni, riscul de recidivă fiind zero.

Protezele mobile utilizate pentru înlocuirea totală a discului sunt de ultimă generație, sunt folosite cu succes de foarte mulți ani în SUA și au avut rezultate excepționale în evaluările la 10 ani de la operație (10 year clinical trials). 

Prin intermediul acestei tehnici ULTRA minim invazivă, și faptul că poate efectua asemenea intervenții la un standard foarte înalt precum în SUA, chiar și la noi în România, reprezintă un avans tehnologic foarte important și relevant pentru mulți pacienți care suferă de această patologie spinală. 

Datorită faptului că fiecare pacient are o situație particulară, recomand un consult detaliat în care trebuie luat în calcul tot tabloul clinic (istoric medical, simptome) cât și imagistic pentru a ajunge împreună, medic și pacient, la soluția cea mai eficientă pentru fiica dumneavoastră”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.