Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O nouă rachetă balistică ce poate fi lansată de la bordul unui submarin, afişată la o paradă militară la Phenian

GALERIE
Phenian racheta balistica
  • Phenian racheta balistica
- +

Coreea de Nord a afişat la o defilare militară, vineri, la Phenian, o rachetă balistică ce poate fi lansată de la bordul unui submarin (SLBM), cu câteva zile înainte de învestirea preşedintelui ales american Joe Biden, relatează AFP.

Defilarea a punctat al 8-lea Congres al Partidul Muncitorilor din Coreea (WPK, unic), în cursul căruia Kim Jong Un a prezentat Statele Unite drept ”principalul inamic” al ţării sale. Un Kim Jong Un zâmbind şi purtând un palton de piele neagră şi o căciulă de blană a supervizat parada, joi seara, la care particopau trupe de infanterie, artilerie, tancuri şi o defilare aeriană cu avioane care au format numărul ”8” pentru a marca congresul.

”Unităţile de elită maiestuoase şi rândurile de aramă invincibile ale Republicii care vor traversa ferm Piaţa Kim Il Sung reprezintă puterea noastră absolută”, a tunat înaintea paradei ministrul Apărării Kim Jong Gwan, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA.

”Arma cea mai puternică a lumii, rachetele baltistice lansate de pe un submarin, au intrat în piaţă una după alta, demonstrând puterea forţelor armate revoluţionare”, a scris apoi KCNA. Imagini surprind cel puţin patru rachete dotate cu ogive negre şi albe defilând în mijlocul mulţimii, care agită steaguri.

Ankit Panda, un expert de la Carnegie Endowment, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) cu sediul la Washington, declară că acest model de rachetă nu a mai fost prezentat anterior de către Coreea de Nord. Un expert de la Handong Global University din Coreea de Sud, Park Won-gon, le-a catalogat drept ”arma nucleară ultimă a Nordului”.

Asemenea rachete, tot mai mici, au fost prezentate şi au fost difuzate imagini de la teste de lansare, însă nu se putea stabili dacă au fost lansate de la bordul unui submarin. O rachetă balistică lansată de la bordul unui submarin (SLBM) funcţional ar permite Phenianului o schimbare de strategie, prin posibilitatea de a lansa un atac surpriză în apropierea Statelor Unite sau prin efectuarea unui atac fără forţe terestre.

În cadrul Congresului, Kim Jong Un a declarat că Nordul a finalizat planul unui submarin nuclear, însă o asemenea navă ar urma să fie funcţională abia peste ani de zile.

”CAPACITATE DE ATAC PUTERNICĂ”

La paradă s-au prezentat de asemenea rachete cu ”o capacitate de atac puternică care să aneantizeze total inamicii în mod preventiv, în afara teritoriului”, scrie KCNA.

Acest tip de expresie presupune că armele respective au o rază de acţiune care depăşeşte Peninsula Coreeană şi care ar putea atinge cel puţin Japonia. Însă KCNA nu menţionează nicio rachetă balistică intercontinentală (ICBM), ceea ce sugerează că este vorba despre o paradă de o amploare mai mică decât cea din octombrie.

O nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) de dimensiuni foarte mari a fost prezentată atunci, iar potrivit unor specialişti este cea mai mare rachetă cu carburant lichid care poate fi deplasată pe drum cunoscută în lume.

Statele Unite numără 28.500 de militari în Coreea de Sud, staţionaţi pentru a apăra vecinul Nordului, şi au o prezenţă militară semnificativă în Japonia. După ce s-au insultat reciproc şi s-au ameninţat cu războiul total, Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump auoperat o apropiere extraordinară, marcată de întâlniri istorice şi simbolice.

Însă niciun progres nu s-a realizat în spinosul dosar al programelor nuclear şi balistic ale Phenianului, iar negocierile se află într-un punct mort de la eşecul răsunător al celui de-al doilea summit al celor doi, la sfârşitul lui februarie 2019, la Hanoi, în Vietnam. Unul dintre motivele acestui impas este absenţa unui consens asupra concesiilor pe care Coreea de Nord este necesar să le facă în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse.

”RĂBDARE STRATEGICĂ”

Schimbarea la preşedinţia americană reprezintă o provocare strategică pentru Coreea de Nord, în contextul în care Joe Biden, care l-a catalogat pe Kim Jong Un drept un ”infractor” în cursul dezbaterilor prezidenţiale, este un adept al ”răbdării strategice” a administraţiei Obama.

Statele Unite ar urma să revină la oabordare mai clasică a Phenianului, insistând asupra faptului că sunt necesare progrese importante la nivelul grupurilor de lucru înainte să se ia în calcul o nouă întâlnire între lideri de rang înalt. Unii analişti consideră că Phenianul foloseşte congresul partidului unic pentru a transmite viitoarei administraţii democrate de la Washington un mesaj de forţă, cu scopul de a obţine concesii.

Coreea de Nord este vizată de mai multe serii de sancţiuni internaţionale cu privire la programele sale de înarmare nucleară şi de rachete balistice interzise. Ea şi-a impus totodată o izolare sporită, pentru a se apăra de pandemia covid-19, închizându-şi frontiera în ianuarie 2020 cu scopul de a se proteja de noul coronavirus care a apărut în China vecină sporind astfel presiunea asupra economiei sale muribunde.

În cadrul Congresului care s-a încheiat, Kim a fost ales duminică secretar general al Partidului Muncitorilor din Coreea, căruia îi era preşdinte, o schimbare de titulatură simbolică şi care vizează o consolidare a puterii sale, potrivit unor analişti. În timpul Congresului, Kim a constatat eşecul politicii economice din ultima vreme în Coreea de Nord şi a recumoscut că ”aproape toate sectoarele” nu şi-au atins obiectivele.

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri