Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O nouă serie de perle savuroase la română scris: Verbele la imperfect sunt împrumutate de poeţi de la olteni

GALERIE
perle, romana, bacalaureat
  • perle, romana, bacalaureat
- +

Lucrările scrise de la BACALAUREAT 2014 sunt un izvor nesecat de perle care cu siguranţă vor rămâne în memoria colectivă.

Ca în fiecare an, elevii care susţin examenul de maturitate dau dovadă de multă imaginaţie atunci când vine vorba de rezolvarea subiectelor de care habar nu au.

Unii, deşi sunt nepregătiţi, ţin morţiş să încerce să răspundă cerinţelor la BAC 2014, sperând, probabil, că profesorii care corectează lucrările se uită doar la numărul de rânduri scrise şi la caligrafie atunci când fac notarea.

Astfel, din bezna minţilor prea odihnite ale elevilor preocupaţi cu orice altceva în afară de învăţătură rezultă o mulţime de "perle" care în mod normal ar trece drept bancuri, după cum puteţi vedea mai jos:

"Două motive literare sunt că scriitorul e talentat şi că n-are servici, aşa că scrie şi vinde romanele"

"Rolul interogaţiilor retorice e să-ţi răspundă cineva când nu ştii unele lucruri. Doar că nu te aude nimeni, întrebarea e doar de design"

Citeşte şi: PERLE LA BAC: Cătălin a luat-o în luntre pe Cătălina si s-au iubit...


"Rolul verbelor la imperfect e să înţelegem că autorul era la început şi nu scria chiar grozav. Mai târziu în opera artistică criticii au observat că totul a devenit perfect, mai ales verbele"

"Aş vrea să comentez, dar nu ştiu ce înseamnă talazurile. Consider că la română puteam fi lăsaţi cu dicţionare şi la matematică cu calculator. In alte ţări aşa e"

"O secvenţă temporală este când omul se uită la ceas. Dacă se uita la o hartă era o secvenţă spaţială şi dacă punea o muzică era o secvenţă auditivă"

"În poezia «Leoaică tânără iubirea» autorul vede dragostea aşa neliniştită şi agitată ca un animal fioros înainte să se repeadăn la prada lui"

"O expresie modernă cu cuvântul «os» este «iOS». I vine de la internet"

"Rolul cratimei e să arate mai frumos pe hârtie expresia. Dacă era să scriem «sin semne», era prea înghesuit"

"Laitmotivul operei lui Arghezi este copilăria, cu veselie şi jocuri. Jocuri în poieniţe, ca pe vremea lui, nu online, ca acum"

"Propoziţie cu expresia os: Când i-am zis că îmi trebuie mai mulţi bani de buzunar, tata mi-a spus că ofticosu roade osu"

"Elementele de prozodie nu există, pentru că ne-aţi cerut o poezie, nu o proză"

"Verbele la imperfect sunt împrumutate de poeţi de la olteni că ei spun cu învaţai, fusei, mâncai. Şi au impresia că sunt mai şmecheri dacă le scriu în textele lor"

"Solicit comisiei să ia în calcul că acest subiect este o capcană şi să îi ajute pe elevi să nu cădem în ea"

"Nu înţeleg de ce avem poezie când toţi copiii au zis că nu le place poezia. Doar aşa ca să luăm note mici"

"Sincer, aceste activităţi de îndrumare a lecturii elevilor nu au niciun rost pentru că oricum nu mai citeşte nimeni cărţi. Toti preferăm să ne jucăm jocul ăla cu păsările pe telefon (nu pot să-i dau numele că se consideră reclamă)"

În lucrări s-au regăsit şi mesaje vulgare ale unor elevi nemulţumiţi că li se cere să ştie prea multe:

"Bai, fac ceva pe voi, nu se poate, dar ce p..a mea... e al zecelea an când dau ăştia liric, dar uite vă scriu Eminescu – Ion".

"Riga Crypto era o ciupearcă cam dură, faţă de baieţelul ei lapona Enigel"

"Ion de Eminescu are influenţe balzaciene, ce le împrumuta de la Proust"

"Eminescu e cel mai mare romancier din literatura română, având poezii precum: Luceafărul"

romaniatv.net

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri