O nouă stradă va apărea în Bucium. Se va semna un protocol și cu Apele Române

joi, 11 iulie 2024, 03:02
2 MIN
 O nouă stradă va apărea în Bucium. Se va semna un protocol și cu Apele Române

Primăria va amenaja o nouă cale de acces și o parcare pentru grădinița din zona Bucium. Clădirea a fost construită în spatele Școlii „Veronica Micle”. Pentru a putea amenaja accesul, municipalitatea va semna un protocol cu Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

Acordul, aprobat ieri într-o ședință extraordinară a Consiliului Local (CL), presupune ca Primăria Iași să utilizeze parte din terenul aflat în albia minoră a pârâului Vămășoaia. Proiectul prevede inclusiv amenajarea unei parcări în imediata apropiere a grădiniței. Accesul în parcare va fi realizat din stradela Bârnova, stradă care, de asemenea, va fi reabilitată. Stradela face legătura cu șos. Bucium, principala cale de acces din zonă.

Grădinița a fost construită de Primăria Iași cu fonduri europene, iar proiectul este în curs de finalizare. Clădirea are un regim cu parter și un etaj, la o suprafață construită de peste 1.600 mp. „Accesul la grădiniță se va realiza din stradelă printr-o cale de acces. În momentul de față, infrastructura este insuficient dezvoltată sau prezintă un grad ridicat de deteriorare. Sectorul de stradă propus spre modernizare nu are amenajat un sistem de colectare și evacuare controlată a apelor din precipitații”, se arată într-un raport al Primăriei, prezentat cu ocazia aprobării protocolului în plenul CL.

Se va moderniza doar jumătate din stradela Bârnova

Lungimea totală a traseului propus spre modernizare este de circa 210 metri. În total, Primăria are nevoie de circa 2.300 mp, iar circa 800 mp fac obiectul protocolului cu ABA Prut-Bârlad. Stradela are o singură bandă de circulație, dar vor fi amenajate platforme de întâlnire cu rol de refugiu pentru a putea permite trecerea vehiculelor care circulă din sens opus.

Parcarea va ocupa circa 650 mp și va găzdui 30 de locuri, dintre care 2 locuri sunt rezervate pentru persoane cu dizabilități. „Accesul la parcare se va face pe drumul de acces ce va fi amenajat în cadrul acestui proiect, din stradela Bârnova, situat pe partea dreaptă a străzii, pe sensul de mers șos. Bucium – șos. Bârnova”, se mai precizează în raport.

CITESTE SI: FOTO: Ca la ţară. Sute de ieşeni circulă pe o „stradelă“ de pământ fără becuri

Având în vedere că în protocol se arată că traseul amenajat are 209 metri, acest lucru înseamnă că nu toată stradela Bârnova va fi modernizată, ci doar până în zona grădiniței și a parcării propuse.

Încă de acum aproape 10 ani, mai mulți locuitori din zonă au solicitat insistent Primăriei să modernizeze artera de circulație. Stradela are o lungime totală de aproape 500 metri și face legătura între șos. Bucium și șos. Bârnova. În zonă, municipalitatea a emis, de-a lungul timpului, o serie de autorizații pentru construirea de locuințe, dar calea de acces a rămas nemodernizată.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii