O nouă teorie: Igiena orală precară este asociată cu hipertensiunea arterială
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O nouă teorie: Igiena orală precară este asociată cu hipertensiunea arterială

GALERIE
igiena orala
  • igiena orala
- +

Igiena orală precară este asociată cu hipertensiunea arterială şi cu o eficacitate mai scăzută a tratamentului pentru această afecţiune, potrivit unui nou studiu citat de Reuters. Între persoanele care sunt tratate pentru hipertensiune arterială, cele care au gingii bolnave au un nivel al tensiunii cu 2-3 mmHg (miligrame de mercur) mai ridicat decât cele care nu au probleme cu gingiile, precum şi au o probabilitate mai mică să o ţină sub control cu tratament.

”Literatura de specialitate recentă sugerează că sănătatea orală precară este asociată cu mai multe afecţiuni extrem de răspândite, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, atacul vascular cerebral şi obezitatea, iar acestea au legătură cu creşterea mortalităţii”, a declarat dr. Davide Pietropaoli, medic la San Salvatore Hospital şi Universitatea L’Aquila. Ce nu se ştia şi este surprinzător  este că boala periodontală poate afecta eficacitatea medicaţiei pentru tensiunea arterială ridicată, a adăugat Pietropaoli.

Cercetătorii au analizat date din Studiul de Examinare a Sănătăţii Naţionale şi a Nutriţiei din Statele unite, din perioada 2009-2014, referitoare la adulţi cu vârste de peste 30 de ani, cu hipertensiune, care au fost supuşi unui consult stomatologic. Dintre aceştia, peste 3.600 erau sub tratament pentru hipertensiune arterială, iar 460 nu.

În urma controlului stomatologic, s-a constat că 52% aveau boală periodontală, o boală inflamatorie cronică a ţesutului din jurul rădăcinilor dinţilor, care este asociată şi cu o stare inflamatorie la nivelul organismului, au scris cercetătorii în jurnalul Hypertension. Dintre cei bolnavi, majoritatea aveau o boală a gingiilor moderat-severă, aproximativ 3% o boală uşoară şi 12% o boală gravă.

Nivelul mediu al tensiunii arteriale sistolice, respectiv presiunea exercitată de sânge asupra vaselor de sânge atunci când pompează inima, a crescut progresiv în funcţie de boala peridontală uşoară, moderată şi severă. În ansamblu, persoanele cu hipertensiune şi boală periodontală au avut o probabilitate cu 20% mai mare, faţă de cei fără boală a gingiilor, ca hipertensiunea să nu poată fi controlată prin tratament.

În plus, controlul tensiunii arteriale a fost mai slab la pacienţii cu boală periodontală, pentru toate categoriile de vârstă. ”Dacă rezultatele noastre vor fi confirmate de studii clinice dedicate, sănătatea orală ar putea îmbunătăţi tratamentul hipertensiunii arteriale, care este considerată cel mai important factor de risc pentru bolile cardiovasculare”, a afirmat Pietropaoli într-un email. Cercetătorii mai sugerează că tratamentul periodontal, cumulat cu măsuri de schimbare a stilului de viaţă, cum ar fi exerciţiul fizic şi dieta sănătoasă, ar putea contribui la reducerea tensiunii arteriale şi limita necesitatea tratamentului pentru hipertensiune.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.