anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

IMAGINI: Elicopter SMURD Iași prăbușit, găsit arzând în ploaie. Membrii echipajului, carbonizați

GALERIE
tragedie smurd moldovasmurd iasi prabusit dddsmurd iasi prabusit 2smurd iasi prabusit 5smurd iasi prabusitsmurd iasi prabusit 4elicopter smurd (1)elicopter smurd (2)pilotul doru gavril și medicul mihaela dumeaelicopter smurd arzand in ploaie (1)elicopter smurd arzand in ploaie (2)elicopter smurd ars ploaie (1)elicopter smurd ars ploaie (2)cautare elicopter ploaie
 • tragedie smurd moldova
 • smurd iasi prabusit ddd
 • smurd iasi prabusit 2
 • smurd iasi prabusit 5
 • smurd iasi prabusit
 • smurd iasi prabusit 4
 • elicopter smurd (1)
 • elicopter smurd (2)
 • pilotul doru gavril și medicul mihaela dumea
 • elicopter smurd arzand in ploaie (1)
 • elicopter smurd arzand in ploaie (2)
 • elicopter smurd ars ploaie (1)
 • elicopter smurd ars ploaie (2)
 • cautare elicopter ploaie
- +

TRAGEDIE! Un elicopter SMURD plecat de la Iași s-a prăbușit în Republica Moldova joi după-amiază, pe data de 2 iunie, în pădurea din apropierea localității Haragâș din Cantemir. Aparatul a dispărut de pe radar la ora 14:23. La ora 15:00, fragmentele elicopterului EC 135 au fost găsite arzând în ploaie, iar trupurile celor patru membri ai echipajului au fost descoperite carbonizate.

ORA 23:45

Primele concluzii în urma accidentului SMURD: Cutiile negre sunt arse avansat, corpurile celor decedați, recuperate, tabloul incidentului se formează

Locul unde s-a prăbuşit elicopterul SMURD Iași a fost izolat la maxim pentru a păstra intactă suprafața accidentului. Corpurile neînsuflețite ale celor 4 membri SMURD au fost recuperate și vor fi transportate la Chișinău, iar ulterior va fi luată decizia unde vor fi supuse expertizei, în Moldova cu participarea părții române sau vor fi transportate direct în România. La fața locului s-au acumulat probe, s-au acumulat şi alte înscrisuri care vor fi utilitare la investigarea cazului. Anunţul a fost făcut de către Procurorul General Interimar, Eduard Harunjen, în cadrul unei ședințe de urgență convocată de către premierul Pavel Filip.

În dimineața zilei de mâine, la Chișinău sunt așteptați un grup de experți români pentru a continua investigaţiile. Potrivit Procurorului General Interimar la faţa locului a fost prezentă și o comisie din partea Autorității Aeronautică Civilă a Republicii Moldova care au încercat să recupereze mijloacele de stocare info.

„Din cauza arderii avansate a epavei am decis să nu facem acest lucru până nu vin colegii din România. Nava este una nouă pentru specialiștii noştri. Mâine vom lucra intensiv cu colegii din România după care vom reveni cu detalii noi, care a fost cauza prăbușirii. În acest sens avem interogate mai multe persoane și deja se crează un tablou a celor întâmplate. Pe această cauză a fost deschis un dosar penal pentru încălcarea regulelor de circulație și exploatarea necorespunzătoare a mijlocului de transport”, a declarat Procurorul General.

realitatea.md

ORA 23:30

Mesajul lui Dorin Chirtoacă: Ploaia a "inecat" un echipaj SMURD, cel mai probabil aceasta a fost cauza

"Este oribil ceea ce s-a intamplat. O tragedie care m-a lasat fara cuvinte. Uneori zici ca e blestem sa nu mearga bine lucrurile intre cele doua maluri ale Prutului. Cei care au dorit sa faca bine, sa salveze inca o viata de om, dupa ani la rand si-au riscat viata salvand vieti omenesti, nu au avut cum sa se salveze pe ei insisi. Personal percep ceea ce s-a intamplat ca fiind o jetfa pe altarul Unirii, pe altarul reintregirii neamului romanesc sau cel putin a integrarii europene a Republicii Moldova. La fel ca jertfa celor impuscati in '40 la ocupatie, a celor deportati in '41 si '49, a celor inchisi in GULAG-ul sovietic, la fel ca jertfa Doinei si a lui Ion, a celor de la 7 aprilie 2009, a lui Victor Nour, tanarul omorat la Iasi s.a.

Astazi ploaia a "inecat" un echipaj SMURD, cel mai probabil aceasta a fost cauza.

Fara suparare, de multe ori am impresia ca rautatea care a inceput sa prevaleze in ultima vreme, nu ne permite sa deosebim adevaratele tragedii si probleme grave cu care ne confruntam, de problemele de zi cu zi si alte lucruri care ne mai complica viata.

Zilele trecute nu a fost bine, s-au "inecat" cateva strazi si intersectii zilele trecute, dar si mai multe automobile. Da, ne-a deranjat, da, avem de suferit. Dar toata Europa e sub ape, zilnic sunt reportaje despre orase blocate si umplute la propriu de pietre si noroi din Germania, Franta. Schimbarile climatice isi fac mendrele (daca vrem sa intelegem care este una din cauzele principale si care apasa din ce in ce mai mult). Si la noi pe 31 seara a plouat in 2 ore cat pentru o luna. Este ca si cum ai incerca sa bei in doua ore cantitatea de apa pe care o bei in mod normal intr-o luna. Reuseste cineva?

Ploua si in in continuare. Cine stie ce ne mai asteapta si in continuare, mai ales cu infrastrastructura insuficienta, veche si complet uzata pe care o avem.

Ambele situatii s-au intamplat din cauza naturii, din cauza schimbarilor acesteia la care a contribuit omul prin iresponsabilitate fata de planeta (acesta este insa un alt subiect). Insa chiar daca s-a intamplat din cauza naturii, diferenta consta insa faptul infrastructura, lucrurile pot fi reparate, pot fi reconstruite, ceea ce s-a mai facut, se face si se va face si in viitor, pe cand vietile omenesti - NU.

Nu pot fi nici recuperate, nici inlocuite, nimic.

Condoleante familiilor, rudelor si apropiatilor, tuturor Iesenilor si tuturor romanilor. Vom cobori drapelul in berna la Primaria Chisinau, maine, vineri, 3 iunie.

Dumnezeu sa-i odihneasca"!

ORA 22:15

Procurorul general interimar Eduard Harujen: Au fost recuperate cadavrele, care sunt în drum spre Chișinău

"Vom decide cu colegii din România dacă examinăm cadavrele pe loc sau le repatriem. Și în România a fost declanșată o cauză penală. Mâine vom examina din nou locul accidentului. Vom constitui o echipă comună. Vom lucra intensiv cu colegii din România. Vom afla care este cauza accidentului. Adunăm probe și avem destule declarații ale locuitorilor", a mai spus Eduard Harujen.

ORA 22:00

Martorii spun că motorul s-a oprit în zbor

Eduard Harunjen, Procurorul General interimar al Republicii Moldova, a declarat că a fost declanșată o anchetă în urma prăbușirii elicopterului SMURD, în cadrul căreia martorii oculari au declarat că "a avut loc oprirea motorului în zbor".

"Noi am declanșat astăzi urmărirea penală pentru încălcarea regulilor securității zborurilor, în baza articolului 263, cod penal al Republicii Moldova. Investigațiile sunt declașate pentru această infracțiune pentru a avea un cadru de procedură legal ca să putem face cercetările. Acum se derulează cercetarea la fața locului, se strâng probe, se fac audierile martorilor oculari, cei care au văzut momentul impactului cu solul, accidentul producându-se la marginea unui sat. Au fost audiați martori care spun că au apărut defecțiuni la elicopter, în procesul de zbor, legate de funcționarea ritmică a motorului. Martorii spun că a avut loc oprirea motorului în zbor, membrii echipajului au încercat să-l pornească dar nu au reușit. Martorii mai spun că au fost frânturi de ritm ale motorului, elicopterul a început să cadă din unghi și s-a lovit de sol, în pădure. Sunt mulți copaci doborâți. Fragmentele elicopterului s-au împrăștiat pe o suprafață de mai multe sute de metri", a declarat Eduard Harunjen, Procurorul General interimar al Republicii Moldova.

Procurorul General interimar al Republicii Moldova mai precizat că de la fața locului au fost ridicate cadavrele celor patru persoane care se aflau în elicopter, fiind duse la Centrul de Medicină Legală din Chișinău, urmând ca în orele următoare să se stabilească toate aspectele legate de repatriere. O echipă formată din procurori militari români și specialiști criminaliști urmează să ajungă în Republica Moldova pentru a participa la cercetările care se fac la locul accidentului.

ORA 21:45

Ziua de 3 iunie este zi de doliu în Republica Moldova

Președintele Nicolae Timofti a semnat un decret prin care ziua de 3 iunie este declarată zi de doliu, în legătură cu prăbușirea elicopterului Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), în satul Haragîș, raionul Cantemir, soldată cu pierderi de vieți omenești.

Astfel, mâine, 3 iunie, în toate localitățile republicii, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare vor fi arborate în bernă drapelele de stat.

La ora 12.00, se va cinsti memoria victimelor accidentului aviatic, prin păstrarea unui moment de reculegere.

publika.md

ORA 21:40

Amintirile colegilor celor care au murit în misiune

Toţi cei patru oameni care au sfârşit tragic astăzi aveau o singură misiune, spun apropiaţii: salvarea vieţilor. Comandantul echipajului a fost comandorul Gavril Doru. Avea 53 de ani si avea o experiență de zbor pe elicopter de 4.181 ore. Copilotul a fost căpitan-comandorul Voicu Șocae. Avea 36 de ani şi 1.480 de ore de zbor. Medicul Mihaela Dumea mergea in misiuni aeriene de 5 ani. Şi Gabriel Sandu, asistentul SMURD, avea o experiență de 11 ani în elicopterele SMURD.

„Oameni excepţionali, a căror pierdere va fi greu de suportat pentru tot colectivul”, spune Mariana Păuleţ, medic primar de urgenţă la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi.

Pilotul Doru Gavrilă era comandor la Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi. Avea peste 4.000 de ore de zbor la activ.

„Doru Gavril era comandantul Unității Speciale de Aviație Iași din luna mai 2015. În vârstă de 53 de ani, el avea brevet de pilot militar, pe elicopter, din 1985, iar din 1991 era și instructor de zbor”.

Medicul Mihaela Dumea are 37 de ani, un băieţel de patru ani şi participa la misiunile SMURD de la finalul anului 2014, de când au fost reluate zborurile. Colegii spun că era dedicată cu totul activităţii de medicină de urgenţă.

„Dramatic, uluitor, pierdere uriașă pentru Spitalul Sfântul Spiridon. Aveau tăria și puterea și experiența zborului, ca să-l numesc așa, nu erau niște începători. E o dramă, e o dramă și dincolo de asta acești oameni au plecat să salveze niște vieți și și-au găsit sfârșitul”, a declarat Ioan Bârliba, directorul Spitalului Sfântul Spiridon.

„Mihaela Dumea, în afara faptului că era extraordinar de bine pregătită profesional, un om de o seriozitate şi de o modestie ieşită din comun, era şi cu o dragoste foarte mare pentru a împărtăşi studenţilor, colaboratorilor din tot ceea ce ştia ea, cu un singur scop: să salveze vieţi”, mărturiseşte medicul Mariana Păuleţ.

Era unul dintre cei mai vechi asistenţi medicali de la SMURD Iaşi. Adrian Gabriel Sandu, în vârstă de 40 de ani, participa la zborurile SMURD din anul 2005 şi şi-a pierdut şi el viaţa în accidentul din Republica Moldova. Soţia sa lucrează tot la SMURD. Au un copil care este în clasa întâi.

„Ne-am văzut dimineaţă, ne-am întâlnit la cafea dimineaţă, am băut cafeaua, iar ca şi colegi erau nişte colegi extraordinari, plini de viaţă”, povesteşte asistentul Ciprian Cornea.

„Gabi Sandu face parte dintre asistenţii care au făcut SMURD şi elicopter şi înaintea tragediei de acum 11 ani. Cu toate acestea, datorită pasiunii sale, a profesionalismului, a unui caracter uman excepţional a continuat să facă SMURD şi după această tragică experienţă”, spune medicul Mariana Păuleţ.

digi24.ro

ORA 21:20

IPOTEZE în cazul prăbușirii elicopterului SMURD: vreme rea, eroare de pilotaj, defecțiune

Există trei ipoteze privind cauzele prăbușirii elicopterului SMURD în Republica Moldova, acestea fiind vremea rea, eroare de pilotaj sau defecțiune tehnică, a declarat fostul director pentru securitate aeronautică Tarom, Valentin Duță.

"Sunt trei ipoteze: vremea rea, eroare de pilotaj sau defecțiune tehnică. Dacă era vânt, era periculos, se destabilizează foarte repede. Înainte de fiecare plecare, și la elicoptere, pe lângă faptul că raportează scris ce a fost remediat, comandantul este dator să treacă pe la meteo. Acolo probabil că era vreme rea, și mai ales deasupra unei păduri. Probabil ar fi vrut să întoarcă elicopterul dar nu a putut. Cel mai probabil nu și-a apreciat corect metarul meteo. Dacă nu era vânt este o eroare de pilotaj sau defecțiune tehnică. Potrivit procedurii, la decolare se depune planul de zbor. Se fac verificări la fiecare plecare dar dacă din Moldova urma să facă o altă cursă, e posibil ca verificarea să nu fi fost făcută. Comandantul unei aeronave care vine și aterizează dă direcției tehnice jurnalul care spune ce l-a supărat în timpul zborului. Aceștia iau jurnalul și sunt obligați să remedieze. Ei au venit de la Iași acolo, s-ar putea să le fi apărut ceva pe drum, le-au dat celor de acolo și probabil nu au știut ce să facă", a declarat fostul director pentru securitate aeronautică Tarom, Valentin Duță.

ORA 21:00

Doliul la Spitalul "Sfântul Spiridon" unde au lucrat medicul Mihaela Dumea și asistentul Gabi Sandu

FOTO: Adrian Cuba

ORA 20:40

Mai mulți ieșeni, majoritatea tineri, au ieșit pe ploaie din case pentru a aprinde lumânări în memoria celor patru membrii ai echipajului SMURD Iași care și-au pierdut viețile în tragedia aeriană din Republica Moldova.

Tinerii ieșeni au aprins candele la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului "Sfântul Spiridon". Acolo lucrau medicul Mihaela Dumea și asistentul Gabi Sandu. Ei au plecat azi (joi, 2 iunie) în misiune împreună cu pilotul Doru Gavril și copilotul Voicu Șocae.

ORA 20:15

Cadavrele celor patru membri ai echipajului vor fi transportate astăzi la centrul de medicină legală de la Chișinău.

Anunțul a fost făcut de viceministrul Sănătății Oleg Creciun.

ORA 20:00

Ședință extraordinară de Guvern în Moldova programată pentru ora 22:00

Prim-ministrul Pavel Filip va convoca o ședință extraordinară la Guvern cu șefii instituțiilor implicate în investigarea cauzelor şi stabilirea circumstanţelor accidentului aviatic din apropierea localității Haragâș, raionul Can­te­mir. Ședința va avea loc astăzi, ora 22:00.

publika.md

ORA 19:30

Elicopterul SMURD transportase o bătrână cu bronhopneumonie și se îndrepta spre salvarea altui pacient care suferise un accident vascular cerebral (AVC).

Informații referitoare la prăbușirea elicopterului SMURD în Republica Moldova transmise de Departamentul pentru Situații de Urgență:

Referitor la misiunea elicopterului, la ora 9.55 aeronava a decolat de la Iași cu direcția Vulcănești, Republica Moldova, unde a aterizat la ora 11.00.

La ora 11.30 a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani cu bronhopneumonie, pe care a transferat-o la Chișinău. După predarea pacientei, elicopterul alimentează și decolează din nou,în jurul orelor 13.10 către Cahul într-o misiune aero-medicală pentru salvarea unei persoane în vâstă de 64 de ani, cu accident vascular cerebral. Înainte însă de a ajunge la pacient a avut loc accidentul.

Aflați amănunte de AICI.

ORA 19:15

Aceasta este doctorița Mihaela Dumea care a murit în urma prăbușirii elicopterului:

Acesta este asistentul medical Gabi Sandu care și-a pierdut viața în misiune:

Acesta este pilotul Doru Gavril care a murit la manșa elicopterului prăbușit:

Acesta (din dreapta) este copilotul Voicu Șocae care și-a pierdut viața în tragedia SMURD:

ORA 19:09

ALTE FOTOGRAFII:

ORA 19:00

SECVENȚE DUPĂ TRAGEDIE:

ORA 18:50

Peste 40 salvatori, pompieri și paramedici sînt încă prezenți la locul incidentului, pentru monitorizarea situației

Mai mult, salvatorii vor asigura cu corturi și surse de iluminare echipele organelor de drept, care fac cercetările la fața locului pentru identificarea celor patru persoane. Mai mult, Serviciul Situații Excepționale ține legătura permanent cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pentru un schimb continuu de informații despre acest caz.

ORA 18:40

Un grup de tineri a venit la sediul Ambasadei României la Chişinău pentru a depune flori în semn de condoleanţe pentru victimele accidentului aviatic.

ORA 18:30

Drapelul va fi coborât în bernă la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași în semn de doliu.

Reprezentanții UMF au spus că vor ajuta familia medicului Mihaela Dumea cu tot ce e necesar. Doctorița preda de 8 ani la universitate.

ORA 18:10

Raed Arafat a transmis, printr-un mesaj pe contul său de Facebook, condoleanțe familiilor victimelor care se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Republica Moldova, menționând că s-a lucrat mult pentru ca proiectul cu Republica Moldova să fie implementat.

Secretarul de stat Raed Arafat a transmis, într-o postare pe Facebook, condoleanțe familiilor celor patru victime care au murit în accidentul din Republica Moldova, unde un elicopter SMURD s-a prăbușit în jurul orei 14:00.

„Condoleanţele familiilor şi prietenilor colegilor noştri pe care am pierdut astăzi în tragicul accident cu elicopterul SMURD prăbuşit în republica Moldova! În astfel de momente rămânem fără cuvinte şi fără răspunsuri şi ne întrebăm oare ce s-a întâmplat şi de ce a trebuit să se întâmple! Riscurile acestei meserii sunt asumate de noi când ne implicăm însă aceste riscuri trebuie să fie reduse la minim chiar dacă ele niciodată nu pot fi reduse la zero. Îmi pare rău că salvatorii devin victime şi rămânem neputincioşi când pierdem colegi valoroşi în misiuni de salvare. Nu avem de unde să ştim când astfel de tragedii urmează să se întâmplă altfel poate am fi făcut totul să le prevenim”, a spus Raed Arafat în postarea pe contul de Facebook.

De asemenea, secretarul de stat în MAI a precizat că a lucrat cu echipele din Iași și Moldova pentru a extinde SMURD-ul în Republica Moldova.

„Am lucrat mult cu colegii din Iaşi şi din Moldova că proiectul cu Republica Moldova să fie implementat şi să fie un succes şi îmi pare rău că ne confruntăm din nou cu o tragedie care pune la încercare echipa şi sistemul. Sunt convins că vom merge mai departe şi vom salva vieţi aşa cum am făcut întotdeauna”, a mai spus Arafat.

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat va merge în Republica Moldova în cursul acestei zile.

ORA 17:50

DECLARAȚIE ȘOCANTĂ: Doar o mână e întreagă, restul e carbonizat

"Elicopterul e bucăţi. Cadavrele sunt pe blocul principal. Doar o mână e întreagă, restul e carbonizat. Bucăţile au fost aruncate la 150 de metri. Era incendiu când am ajuns. Oamenii ardeau. Am auzit o bubuitură. Eram la magazin şi am auzit elicopterul, iar apoi fum. Nu mai puteam salva pe nimeni. Se pare, ca totuşi, cineva dădea semne de viaţă. Cineva s-a mişcat acolo. Nu ştiam cum să reacţionez. Oamenii care au venit ulterior au chemat serviciile", a declarat un martor ocular.

ORA 17:35

NOI IMAGINI DE LA CĂUTĂRI: ELICOPTERUL ARDEA ÎN PLOAIE

ORA 17:30

Printre cei patru membri ai echipajului elicopterului SMURD, prabusit joi dupa-amiaza in Republica Moldova, se afla si botosaneanul Doru Gavril, cel care se afla la mansa aeronavei.

Născut pe 11 martie 1963, la Viișoara, în județul Botoșani, pilotul Doru Gavril a fost pentru o perioadă comandantul Unității Speciale de Aviație Iași. Potrivit oficialilor Ministerului Afacerilor Interne, pilotul avea o vastă experienţă, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor.

Aflați amănunte despre pilotul Doru Gavril de AICI.

ORA 17:20

Familiile victimelor sunt anunțate de polițiști însoțiți de psihologi despre tragedia SMURD

Purtătorul de cuvânt al ministerul de interne a anunțat că în momentul de față, structurile „desfășoară procedura de anunțare a familiilor celor patru membrii ai echipajului. Pentru anunțarea familiilor au fost formate echipe de psihologi și polițiști de la IPJ Iași”.

ORA 17:15

Ultima inspecție făcută elicopterului EC 135 a fost făcută în februarie 2016

„La orele 15:00 am primit confirmare de la echipele sosite la fața locului, într-o zonă împădurită, că a fost găsită epava iar cele patru persoane de la bord sunt decedate. (...) Secretarul de stat Raed Arafat se deplasează în Republica Moldova. (...) Ultima inspecție perioadică a aeronavei EC 135 a fost făcută în februarie 2016. Toate aeronavele EC 135 au rămas la sol”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, ministerul a prezentat public și traseul elicopterului.

„După predarea pacientei elicopterul decolează, alimentează şi pleacă din nou în jurul orei 14.10 către Cahul într-o misiune aeromedicală, pentru salvarea unui bărbat de 64 de ani cu accident cardiovascular. Înainte însă de a ajunge la pacient a avut loc accidentul. Despre aeronavă vă pot spune că este de tip Ec135 cu număr de înmatriculare 347, fabricat în august 2014 şi a cărei ultimă inspecţie perioadică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic şi asisten medical. Pilotul avea o vastă experienţă, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor iar copilotul 1.480 de ore de zbor. Medicul avea o experienţă de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul de 11 ani. Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată şi în legătură cu autorităţile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic. Menţionez că cercetarea la faţă locului este coordonată de procurorul general interimar şi adjunctul şefului poliţiei naţionale din Republica Moldova”, a mai precizat Dajbog.

ORA 17:12

Raed Arafat merge în Moldova

Secretarul de stat în Ministerul de Interne de la București, Raed Arafat, își întrerupe vizita la o reuniune a Organelor de Situații Excepționale din Europa pentru a veni la Chișinău. Oficialul român spune că ancheta va fi efectuată de autoritățile de la Chișinău, dar vor fi implicați și experți din România.

ORA 17:10

Premierul Filip a dispus crearea unei comisii pentru elucidarea cauzelor ACCIDENTULUI AVIATIC.

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Autorităţii Aeronautice Civile, Procuraturii Generale să întreprindă toate măsurile pentru  investigarea şi elucidarea cauzelor accidentului aviatic din apropierea localității Haragâș, raionul Can­te­mir.

ORA 17:05

Un elicopter cu procurori şi specialişti din România e în aer spre Republica Moldova pentru a investiga situaţia împreună cu autorităţile de la Chişinău.

Procuratura Generală a Republicii Moldova s-a autosesizat în urma accidentului aviatic a elicopterului SMURD. Procurorii au pornit urmărirea penală în baza art. 263 alin. (2) Cod penal - Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a transportului aerian, care au provocat urmări grave.

ORA 17:00

Dosar penal deschis de Parchetul Militar după prăbușirea elicopterului SMURD în Republica Moldova

Procurorii de la Secția Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au deschis un dosar penal pentru a investiga cauzele prăbușirii elicopterului SMURD, au declarat surse judiciare.

Surse judiciare au declarat că Secția Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis un dosar pentru efectuarea investigațiilor privind cauzele prăbușirii elicopterului SMURD în Republica Moldova.

Ministerul Afacerilor Interne a precizat că sunt pregătite de plecare două aeronave cu specialiști din cadrul Poliției Române pentru a participa la cercetări alături de autoritățile din Republica Moldova, în prezent așteptându-se acodrul Procurorului General moldovean.

Patru persoane, membri ai echipajului unui elicopter SMURD, prăbuşit în Republica Moldova au murit în accident, anunţă Ministerul Sănătăţii de la Chişinău. Conform surselor citate de site-ul Unimedia, elicopterul s-a prăbuşit în zona localităţii Haragâş, în raionul Cantemir, în apropierea frontierei cu România. Potrivit surselor citate, elicopterul SMURD efectua o misiune de salvare şi zbura de la Cahul spre Chișinău. Aparatul dispăruse de pe ecranele radarelor la ora 14.00 (14.00, ora României).

Elicopterul care s-a prăbuşit aparţine de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi fiind detaşat pentru misiuni în Republica Moldova, au declarat, joi, surse apropiate anchetei. Potrivit sursei citate, echipajul de la bordul elicopterului, era format din patru persoane, pilotul, copilotul, medicul şi asistentul medical. Medicul şi asistentul medical erau de la serviciul de primiri urgenţe de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. 

ORA 16:40

NOI IMAGINI CU BUCĂȚILE ELICOPTERULUI PRĂBUȘIT:

ORA 16:30

Doctorița Dumea lucra la SMURD din 2014 și avea un copil de 4 ani.

ORA 16:00

Cei patru membri ai echipajului care și-au pierdut viața în tragedie:

- medicul de urgență Mihaela Dumea;

- asistentul Gabi Sandu;

- pilotul Doru Gavril;

- copilotul Voicu Șocae.

ORA 15:40

"Eram la mine, în biroul de la Primărie. Avea o distanţă foarte mică de  pământ. Vira când la stânga, când la dreapta. Era ploaie mare. Nu se vedea nimic. Era totul alb în faţă. Nu era vânt puternic. Nu ştiu dacă au fost explozii, era prea mare distanţa. Da, m-am speriat. S-a auzit o bubuitură. Au trecut câteva maşini de pompieri după 25 de minute, poate mai repede. Unii oameni s-au apropiat. Am văzut că au trecut mai multe maşini, am înţeles că sunt persoane carbonizate. Ei au încercat să aterizeze, dar nu au reuşit. Iarba era pătulită pe un teren mare", a declarat un alt martor pentru publika.md.

ORA 15:30

Martorii spun că una dinre cauzele prăbușirii ar fi ceața foarte deasă din apropierea localității Haragâș

FOTO: realitatea.md

ORA 15:23

 "A fost un sunet straniu. Am ieşti afară să vedem ce se întâmplă. Au văzut elicoperul care zbura cam jos. După 3-4 minute s-a auzit o bubuitură. Primăria vecină a confirmat prăbuşirea. Posibil au vrut să aterizeze pe un stadion. Elicopterul zbura la altitudine joasă, iarba era pătulită. Oamenii s-au speriat. Elicopterul avea viteză. E catastrofă. Vedem multe ambulanţe şi maşini ale pompierilor aici. Tot satul e bulversat", susţine primarul localităţii Capaclia, Alexei Busuioc.

ORA 15:21

„Elicopterul a căzut la pădurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legii cercetează cazul. Au intrat în pădure, s-au lovit şi au căzut. Nu putem spune cine sunt victimele. Durere mare. Cineva a încercat să salveze pe altcineva, dar şi-a pierdut viaţa. Erau imagini îngrozitoare. Am depistat bucăţi din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos înainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la faţa locului", a declarat, pentru Publika.md, primarul satului Haraî, raionul Cantemir, Iurie Bălănuţă, potrivit adevarul.ro

ORA 15:15

"Confirm faptul că s-a prăbuşit elicoperul SMURD în raionul Cantemir. Toţi cei aflaţi la bord sunt decedaţi. Decizia de decolare şi zbor aparţine Autorităţii Aeronautice din România. Elicoterul se îndrepta după un pacient la Cahul. Echipajul este completat de un pilot, copilot şi asistent medical", a declarat viceministrul Sănătăţii Oleg Crăciun.

ORA 15:07

"Am văzut o mână, un picior, căştile piloţilor. Martorii au scos un pilot cu tot cu scaun, dar doi erau arşi. Sunt trei cadavre. Au căzut în marginea localităţii. Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au căzut în pădure. Nimeni nu a rămas în viaţă. Plouă tare. Poliţiştii strâng totul grămadă. E straşnic. Aproape este stadionul. Nu cred că pilotul a încercat să aterizeze pe stadion. Elicoperul avea viteză, dar a zburat normal. Vântul e moderat acum, nu e puternic", a declarat un martor publicației publika.md.

Mai jos este un material video cu echipajul SMURD înainte de tragedie.

ORA 15:06

„La 14.13 s-a înregistrat apelul care anunţa că un elicopter SMURD a căzut. La faţa locului s-au deplasat trei echipaje. Urmează ca pompierii să ajungă la faţa locului. Elicopterul s-a prăbuşit la 100 de metri de pădure“, a declarat, Liliana Puşcaşu, ofiţer de presă DSE Moldova. Potrivit acesteia, elicopterul se întorcea de la Chişinău şi urma să meargă la Cahul, pentru a prelua un alt pacient. 

ORA 15:01

În această dimineață, elicopterul SMURD a fost solicitat de medicii din Vulcănești, pentru a transporta aerian și monitorizat un pacient, internat în spitalul rational. Era vorba despre o femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută.

 

Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii și medicii SMURD Iași, scrie publika.md

La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, femeia fiind preluată de către o ambulanță 903 și transportată la Spitalul de Urgență. Aceasta a fost a 19 operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.

ORA 14:56

Din primele informații se pare că este vorba de echipajul SMURD de la Iași și că s-ar fi prăbușit.

Elicopterul a decolat de la ora 9 spre Chișinău. S-a deplasat într-o localitate pentru a prelua un pacient și urma să se întoarcă la Chișinău.  Dar, a dispărut de pe radar.

Autoritățile din Republica Moldova au fost sunate de un primar care a spus că a văzut că elicopterul avea probleme.

Elicopterul s-a prăbușit în localitatea Haragâș din Cantemir, scrie unimedia.ro. Potrivit ofițerului de presă al Serviciului moldovean de protecţie civilă şi situaţii excepţionale (DSE), Diana Țurcanu, unul dintre membrii echipajului a fost găsit mort

Deocamdată, nu se cunoaște nimic despre ceilalți membri ai echipajului. Cert este că în aparatul de zbor se aflau doar membri ai echipajului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.