O nouă victimă A7: O familie din Stolniceni-Prăjescu s-a trezit cu mai mult de un hectar de teren (în loc de 82 mp) răscolit de buldozere

vineri, 24 mai 2024, 03:06
3 MIN
 O nouă victimă A7: O familie din Stolniceni-Prăjescu s-a trezit cu mai mult de un hectar de teren (în loc de 82 mp) răscolit de buldozere

Cazul familiei din Pașcani care a fost expropriată de aproape 3000 mp de teren intravilan pentru Autostrada A7 și a aflat valoarea despăgubirilor după aproape un an nu este unul singular. Ceva mai la sud, în comuna Stolniceni-Prăjescu, o altă familie a rămas fără aproape tot terenul, cultivat parțial cu lavandă.

„Stați liniștită, vă anunțăm noi”, ne-a spus Ștefania Ababei că i s-a repetat de fiecare dată când a mers la primărie, după ce aflase că traseul viitoarei autostrăzi ar putea să treacă peste terenul agricol pe care îl are. Pe o treime din suprafața de 1,5 hectare, soții Ababei aveau de câțiva ani lavandă, din care produceau ulei esențial.

Însă această sursă de venit a dispărut practic peste noapte. De unde i s-a spus că va pierde doar câteva zeci de metri pătrați de teren, mai precis 82 mp, Ștefania Ababei a descoperit că în realitate mai rămâne cu doar câțiva ari. Când a mers la „locul faptei”, a constat că jumătate din suprafața cu lavandă era deja „nivelată”. Inginerul echipei de construcții i-a spus că a așteptat deja două luni să vină să recolteze. Dar pe proprietari nu i-a anunțat nimeni.

 

Cu impozitele la zi, dar cu terenul luat

 

Tronsonul de autostradă dintre Bacău și Pașcani a fost atribuit în februarie 2023 companiei de drumuri Spedition UMB, care a început lucrările propriu-zise astă-toamnă. Dar pe lista celor peste o mie de imobile (terenuri) expropriate pe raza comunei Stolniceni-Prăjescu și pentru care statul român urmează să plătească despăgubiri nu se află și familia Ababei. Terenul însă e în tabel și în dreptul lui figurează „proprietar neidentificat”.

CITEȘTE ȘI: Victime ale autostrăzii A7: statul a luat terenul unei familii de ieșeni, dar le-a comunicat exproprierea după 9 luni

Această mențiune ridică mari semne de întrebare, câtă vreme terenul fusese obținut prin retrocedare de bunicul Ștefaniei Ababei în 2004, ajungând cu câțiva ani în urmă în proprietatea ei, care a fost la zi cu impozitele. Mai mult decât atât, terenul era întabulat și avea număr cadastral – dublat acum de cel al statului român.

De la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară am aflat că o măsurătoare în coordonate stereo ar fi eliminat orice dubiu asupra proprietarului, dar că, altfel, primăria locală împreună cu proiectantul – binecunoscuta firmă Consitrans, care lucrează și pe traseul A8 – realizează listele de exproprieri. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este beneficiara terenurilor expropriate și tot CNAIR plătește despăgubirile stabilite – foarte mici, respectiv 1,40 lei/mp la Stolniceni-Prăjescu.

 

Se rezolvă cu o rectificare?

 

Primarul Costel Hugianu, care ne-a trimis inițial la OCPI, ne-a spus că știe cazul soților Ababei, dar că nu are soluții la îndemână. Totuși, specialiști din domeniul cadastru cu care am discutat acest caz ne-au precizat că astfel de situații sunt foarte des întâlnite de-a lungul traseelor dumurilor noi sau pe amplasamentele parcurilor eoliene, de exemplu. Ele au drept cauze, pe de o parte, documentația nu tocmai exactă aflată la primării, dar și nepriceperea unora dintre cei care se ocupă de ea.

Chiar și așa, lucrurile se pot îndrepta cu o rectificare trimisă de primărie la CNAIR. Mai ales că soții Ababei încă nu au primit nicio notificare din partea CNAIR – document care oferă un termen de contestare.

CITEȘTE ȘI: Autostrada A8 din judeţul Iaşi: 53 de clădiri vor fi demolate. Proiectul a fost depus pentru avizare la Mediu

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii