Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O nouă zi importantă pentru Poli

GALERIE
consiliuSfaiter-1
  • consiliu
  • Sfaiter-1
- +


Mâine, Consiliul Local Iaşi va decide dacă va aloca 1 585 000 lei clubului de fotbal.

 

Politehnica Iaşi continuă să facă echilibristică deasupra prăpastiei, redresarea promisă în vară, după ruşinoasa retrogradare din Liga I şi schimbarea capilor clubului, întârziind să apară. Deşi a primit în acest an de la Consiliul Local Iaşi peste 1,25 milioane euro, faţă de aproximativ 0,9 milioane anul trecut, când juca în Liga I, Poli a rămas în ape tulburi, cu datorii estimate de către şefi de peste un milion de euro. Şi cum finanţarea se bazează aproape în exclusivitate pe bani publici, viitorul depinde doar de robinetul Consiliului Local. Pe care consilierii locali ar putea să-l menţină deschis ori să-l închidă. Cauzele situaţiei actuale sunt multiple.

În primul rând, erorile uriaşe comise în Liga I. actualii şefi ai grupării ieşene au anunţat că au găsit în vară datorii în jurul a două milioane de euro, multitudinea gafelor şi scandalurilor din sezoanele precedente fiind decontată scump. Afirmaţiile stau în picioare în opinia multora, care apreciează că modul în care a fost condusă Politehnica în trecut a generat rezultate dezastruoase, sportive şi economice. Acestea au avut ca rezultat pe lângă punerea la zid şi jignirea în ultimul hal a foştilor şefi ai Politehnicii de către suporteri, blocarea finanţării de către CL, care a condiţionat reluarea alimentării cu bani publici de plecarea foştilor conducători, şi o imagine deplorabilă a fotbalului ieşean în ţară. A da vina doar pe “greaua moştenire” ar reprezenta o mare eroare.

Actuala conducere a comis multe gafe, nu a concretizat promisiunile de reformare şi nici pe cele de reducere drastică a cheltuielilor, pentru a aduce clubul pe linia de plutire. Astfel, Poli, aflată la mijlocul clasamentului, consumă cât o echipă cu pretenţii de promovare, unele salarii ale jucătorilor sau de la birouri fiind ameţitoare pentru eşalonul doi. Deşi obiectivul declarat este redresarea economică. Nu numai pe latură financiară lucrurile nu s-au schimbat radical în bine. La Centrul de Copii şi Juniori problemele continuă să fie uriaşe, derapajele de la normalitatea unei entităţi care poartă eticheta Iaşi rămân la cote ridicate, profesionalismul nu reuşeşte să-şi facă cuib în Copou, unde subiectivismele continuă să se simtă ca acasă.

 

Cornel Șfaițer ar putea să vină în Copou

În tot acest peisaj sumbru, există, totuşi, o rază de speranţă, tatonările purtate în vară cu managerul actual al Sepsi Sfântu Gheorghe şi creatorul FC Botoşani, Cornel Şfaiţer, pe marginea preluării conducerii Politehnicii neintrând încă în fundătură. Despre Şfaiţer se spune că ar putea veni de anul viitor în Copou dacă datoriile Politehnicii vor ajunge la un nivel acceptabil şi ar exista o stabilitate financiară în 2022.

Pentru a mişca pe prima direcţie amintită, clubul ieşean, care a produs sume simbolice, are nevoie de încă o injecţie consistentă de bani publici pe acest final de an. Astfel, ar putea încheia pe zero prima jumătate a sezonului în curs iar datoriile din trecut nu vor mai spori. Pentru aceasta, clubul a solicitat de la municipalitate noi fonduri, 1 585 000 lei, cererea urmând a fi dezbătută în şedinţa CL de vineri.

Aprobarea alocării banilor pentru Poli era aseară sub semnul întrebării. În condiţiile în care managerul clubului, consilierul PMP Florin Briaur, nu are mâine drept de vot pe tema fotbalului, majoritatea actuală, formată din 11 consilieri PNL, doi PMP şi Cezar Baciu (USR PLUS), rămâne doar cu 13 voturi. Adică tot atâtea câte au USR PLUS (opt voturi fără Baciu) şi PSD (cinci voturi). Drept urmare, pentru ca Politehnica să poată supravieţui şi să spere că la anul vor apărea vremuri mai bune, ar fi nevoie ca măcar unul din consilierii care au făcut opoziţie până acum în CL să susţină finanţarea. Aşa cum s-a întâmplat în iunie, când toţi cei de la PSD au votat “pentru” proiectul legat de sport.

Ce vor face consilierii PSD şi USR PLUS rămâne de văzut. Vor trece peste permanentele dezamăgiri şi vor aproba finanţarea, pentru a nu îngropa definitiv posibila sosire a lui Şfaiţer, care, după rezultatele foarte bune din trecut, dă speranţa că ar putea genera aşezarea Politehnicii pe un făgaş normal şi deschiderea unei campanii de promovare în elită? Sau nu vor mai avea răbdare şi vor închide robinetul banilor publici şi, foarte probabil, şi clubul, taxând problemele care parcă nu se termină în Copou şi fac din fotbalul ieşean o gaură neagră în care se tot aruncă bani fără speranţă? Răspunsul îl vom afla mâine.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri