O operație greu de uitat: 16 kilograme de tumori înlăturate într-o singură procedură de 6 ore
Pe profesorul universitar Gabriel Dimofte îl poți întîlni la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, dar pe chirurgul Gabriel Dimofte îl găsești însă în sălile de operații de la Institutul Regional de Oncologie. Din copilărie și-a dorit să facă medicina și în mod particular chirurgie. A fost admis la Facultatea de Medicină, iar în primii ani de studenție lucra în fiecare vară în secția de chirurgie a Spitalului din Suceava.
Citește integral ediția nr. 25 a Ziarului de Sănătate
Își făcea planuri de viitor, desi la acea vreme toate ușile erau închise. Putea doar să spere în acele timpuri. Anul 1990 i-a adus o diplomă de medic, dar și o deschidere unică pentru generația lui.
„Toate ușile s-au deschis și nevoia de medici tineri era uriașă, ca și entuziasmul celor care ne-au fost profesori și ne-au solicitat să aplicăm pe pozițiile apărute în clinici. Am obținut un post în Clinica I Chirurgie de la Spitalul «Sf Spiridon». Mi-am făcut ucenicia în acea clinică și tot acolo am lăsat 20 de ani din cariera mea de chirurg”, a explicat prof.dr. Gabriel Dimofte.
La Institutul Regional de Oncologie poate spune că este alături încă de la primii pași care s-au făcut pentru organizarea lui. A participat la început într-un grup de specialiști care au pregătit primele structuri ale institutului. Din 2011 este medic chirurg aici și director medical al unui spital care „tocmai se năștea”. În toți acești ani prof.dr. Gabriel Dimofte a operat mii de pacienți, iar la peste 10.000 le-a făcut diverse procedee endoscopice.
„Nu stiu dacă e mult sau puțin, dar îmi place să cred că este mai important să faci bine și să nu îți fie greu să te uiți în spate la un moment de bilanț”, a spus chirurgul.
Dificultatea să operezi un prieten
Prof.dr. Gabriel Dimofte a povestit că este foarte greu să operezi pe cineva drag, pentru că într-un fel sau altul trebuie să te detașezi și să te gândești numai la problema medicală și rezolvarea ei, fără să asociezi sentimentele pe care le ai.
„Cu ani în urmă am operat un prieten drag. Intervenția chirurgicală a fost una extrem de complexă, cu riscuri foarte mari. Vorbim de rezecție de multiple organe și implicit riscuri asociate. Operația a durat peste 5 ore și am excizat tumori care împreună cântăreau peste 16 kg. Simțeam presiunea de a opera cât mai complet acel cancer, știind că de calitatea intervenției depind șansele de supraviețuire. Marele miracol al medicinei moderne este că după o operație de 5-6 ore poți sta de vorbă cu pacientul, iar de cele mai multe ori acesta este senin și încântat că te vede din nou. Așa a fost și întâlnirea cu prietenul meu după ce și-a revenit. A urmat o evolutie rapidă, cu ani mulți de viață de bună calitate și întâlniri de suflet în care ambii puteam înțelege suferința, fiecare din perspectiva lui, fiind preocupați ca celălalt să se simtă bine și să nu transmită îngrijorarea sa”, a povestit prof. dr. Gabriel Dimofte .
„A fost unul dintre cele mai stresante momente din carieră”
Un alt caz de care își amintește medicul este al unui bărbat diagnosticat în copilărie cu o boală inflamatorie a colonului. Bărbatul s-a adresat către mai multe secții din țară și din străinătate și a fost mereu amânat, deoarece erau necesare echipe foarte complexe de specialiști care să studieze cazul, iar acestea nu se întruneau.
Pacientul a ajuns într-o suferință foarte mare la sora profesorului Dimofte, care este tot medic. Aceasta l-a rugat pe fratele ei să se uite pe explorările medicale ale pacientului și să îi dea un sfat. „Pacientul avea o tumoră a nervului sciatic, un nerv care controlează în mare parte membrul inferior. Era poziționată extrem de prost, lângă vase mari cu risc extrem de hemoragie intraoperatorie și cu un abord aproape imposibil”, a explicat prof.dr. Gabriel Dimofte.
Acesta a decis să încerce operația și a intrat în sală împreună cu un bun prieten al său, profesorul Dragoș Pieptu, care avea experiență în tumori ale nervilor mari. Sperau ca împreună să ia cea mai bună decizie.
„A fost o operație extrem de dificilă în care ne-am confruntat cu o localizare foarte profundă și un abord la limita posibilului. Ne-a fost imposibil să facem o disecție la vedere în codiții de siguranță. Într-un moment de disperare, în care voiam să abandonăm, am reușit să disecăm tumora și să o extirpăm fără sângerare. A fost unul dintre cele mai stresante momente din carieră, care probabil mi-a scurtat viața coronarelor cu niște zile, dar a adus fericirea pe chipul unui pacient a cărui durere atroce a trecut”, a concluzionat medicul.
Prof.dr. Gabriel Dimofte spune că nu durata intervențiilor chirurgicale arată neapărat o complexitate sau o gravitate a unei proceduri, deși a fost implicat în operații care au durat peste șase ore neîntrerupt. Cele mai complexe proceduri, explică specialistul, sunt rezecțiile complete de tumori care necesită chiar și trei echipe chirurgicale care fac diferite proceduri în timpul aceleiași operații.
„Pentru mine aceste operații sunt un motiv de mare mândrie pentru că este o bucurie să poți gestiona un pacient cu o patologie complexă punând împreună echipe diferite care lucrează în armonie perfectă. Operațiile grele nu sunt neapărat cele mai lungi, uneori gestul cel mai dramatic poate dura câteva minute sau câteva secunde și poate purta o încărcătura emoțională uriașă”, a punctat prof.dr. Gabriel Dimofte.
Publicitate și alte recomandări video