anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

O parte din taxele elevilor la Şcoala şi Grădiniţa „Junior” a UAIC vor fi suportate de stat: vor fi viraţi 1 milion de lei finanţare de bază

GALERIE
Gradinita-Junior-2
 • Gradinita-Junior-2
- +

Taxele pentru Grădiniţa şi Şcoala „Junior” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) vor scădea substanţial începând cu partea a doua a acestui an, după ce Ministerul Educaţiei a pus în vigoare într-un final legislaţia aprobată din 2020. 

Astfel, au fost alocaţi aproape 1 milion de lei către UAIC pentru finanţarea de bază a celor 230 de elevi care studiază la Grădiniţa şi Şcoala „Junior”, la toate formele de învăţământ: 49 de elevi la nivelul preşcolar cu program prelungit, 134 de elevi la nivelul primar şi 47 la nivelul gimnazial.

„Această finanţare este o gură de aer pentru noi, mai ales că legislaţia pentru acordarea finanţării a fost aprobată din 2020. Reamintim tuturor că atât şcoala, cât şi grădiniţa sunt deschise tuturor, nu doar angajaţilor universităţii, iar metodologia pentru admiterea din anul viitor urmează în curând să fie făcută publică”, a declarat lect. univ. dr. Bogdan Neculau, coordonatorul activităţilor de la liceu şi a tuturor programelor preuniversitare de la UAIC.

Acesta a explicat că taxele nu vor fi eliminate în totalitate fiindcă o parte din activitatea de la şcoală este cea de after-school, când elevii au program suplimentar şi care nu va fi acoperită de finanţarea de bază. În orice caz, spune Bogdan Neculau, taxele vor fi scăzute, o decizie urmează să se ia în perioada următoare la nivelul conducerii UAIC, după ce se va semna contractul instituţional între universitate şi Ministerul Educaţiei.

„Şcoala Gimnazială «Junior» este în reţeaua de stat şi avem autorizate, în acest moment, toate nivelurile de învăţământ, de la nivelul preşcolar, până la cel liceal. Pentru liceu aşteptăm emiterea Ordinului de Ministru, după ce Consiliul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, în urma vizitei de evaluare externă efectuată anul trecut în vară, a decis autorizarea”, a declarat prof.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

CITESTE SI: Premieră la Iaşi: de la grădiniţă până la doctorat. Vom avea prima universitate din ţară ce poate pregăti complet un tânăr

La nivelul anului şcolar 2022-2023 la Şcoala şi Grădiniţa „Junior” funcţionează 12 formaţiuni de studiu: 2 la nivel gimnazial, 7 la nivel primar şi 3 la nivel preşcolar. Activitatea de liceu a fost acreditată anul trecut, iar din toamnă vor fi înmatriculaţi elevi la primele două clase.

După cum a mai scris „Ziarul de Iaşi” şi în august 2022, la gimnaziu şi liceu vor preda profesori de la licee precum Negruzzi, Racoviţă, Colegiul Naţional, Liceul Economic 2 sau Şcoala 22, dar sunt şi tineri care au obţinut note mari la titularizare şi predau acum în mediul rural. Bogdan Neculau explică faptul că sunt în special acei tineri care au arătat o înclinare către activitatea de predare didactică şi au păstrat legătura cu facultăţile unde s-au format.

Şi profesorii care vor preda la liceu au deja contractele semnate, chiar dacă activitatea este posibil să înceapă din 2023, fiindcă în dosarul de acreditare provizorie au fost depuse inclusiv contractele semnate cu cadrele didactice şi planurile de învăţământ. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.