anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

O pată pe obrazul Chinei

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Admirăm progresele Chinei la capitolul PIB uitând ce procent din acest uriaş amalgam este realizat în lagărele de muncă forţată. Invidiem ascensiunea tehnologică a acestei ţări ignorând faptul că, acolo, accesul la cunoaştere e un substitut, nu un auxiliar al libertăţii.

Acum aproape şapte ani, semnatarul acestor rânduri era onorat să semnaleze, în pagina de opinii a Ziarului de Iaşi, decizia comitetului norvegian de a decerna Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2010 scriitorului şi dizidentului chinez Liu Xiaobo, aflat în detenţie - al patrulea stagiu în sistemul concentraţionar chinez.

Acum, probabil în urma unei decizii luate la vârful ierarhiei de partid şi de stat, Liu a fost pus în libertate. Suferă de cancer şi, se pare, boala a atins un stadiu deosebit de avansat. Nu a apucat să ispăşească întreaga sentinţă de unsprezece ani dictată în 2009, după un proces ce a durat nici mai mult, nici mai puţin de două ore, pentru vina de a organiza o mişcare de protest, Carta 08 (după anul iniţierii, 2008), a cărei sursă de inspiraţie a fost  Carta ’77 din Cehoslovacia erei comuniste.

China post-totalitară de astăzi nu este Cehoslovacia post-totalitară din anii 1970. Expresia folosită de Vaclav Havel în „Puterea celor fără de putere” şi utilizată frecvent de politologi, după aceea, îşi propunea să nuanţeze între diversele faze ale dictaturii comuniste, pornind de la momentul-cheie al reprimării Primăverii de la Praga. La fel trebuie procedat în cazul Chinei. Zgârie-norii, autostrăzile suspendate, discursul pro-globalizare al preşedintelui Xi Jinping (care, desigur, e mult mai simpatic decât Donald Trump) sau răspândirea internetului (care nu le oferă utilizatorilor autohtoni nimic despre represiunea Tienanmen 1989) nu pot ascunde faptul că Republica Populară rămâne un regim represiv, detestabil.

Liu Xiaobo şi-a început campania non-violentă în favoarea drepturilor omului în Piaţa Tienamen, alături de studenţi, tinerii intelectuali şi toţi cei însufleţiţi de perspectiva liberalizării. Prima arestare a venit pe 5 iunie, la o zi după masacru, iar de atunci a devenit un obişnuit al închisorilor şi lagărelor de reeducare chineze. Cariera universitară a tânărului doctor în Litere (titlu obţinut în 1988) s-a sfârşit înainte de vreme, familia i s-a destrămat, întreaga lui viaţă a ajuns să fie influenţată de fluxurile pro- sau anti- toleranţă de la vârful politicii chineze. Concesii, însă, nu a făcut, iar opiniile pro-americane - şi  favorabile implicării SUA în apărarea drepturilor omului - i-au adus şi mai multe probleme acasă. Spre dezamăgirea comuniştilor de la Beijing, Liu nu a vrut să rămână în Vest când le convenea lor. A început, aşadar, succesiunea de arestări, culminând cu cea din 2008, care a marcat renunţarea la orice menajamente din partea autorităţilor.

Şi, în buna tradiţie comunistă chineză, s-a încercat scoaterea forţată a lui Liu Xiaobo din spaţiul public. Lucrările i-au fost puse la index, iar soţia lui a fost plasată sub arest la domiciliu imediat după ce Liu a fost anunţat ca laureat Nobel - una dintre puţinele ei ieşiri a fost cea în timpul căreia şi-a văzut fratele condamnat la închisoare pentru o presupusă fraudă. Din moment în moment, însă, restricţiile îi vor fi ridicate pentru a putea fi alături de soţul ei, în clipele foarte grele pe care le traversează.

Pentru est-europeni, destinul lui Liu Xiaobo ar trebui să reprezinte un îndemn la meditaţie asupra propriului trecut. Pentru Havel, Michnik şi mulţi alţi exponenţi notabili ai rezistenţei pro-democratice, anii de detenţie politică au însemnat nu doar o perioadă de suferinţă, ci şi una de maturizare şi pregătire pentru noile roluri pe care - din fericire - au fost chemaţi să şi le asume după 1989. Pentru Liu Xiaobo s-ar putea să fie prea târziu: trupul îi este prea slăbit, iar adversarul nu pare deloc a se afla într-o fază terminală a bolii politice. Din contra, guvernarea cu mână de fier, tot mai desprinsă de filonul marxist-leninist-maoist, pare stabilă şi performantă. Tentaţia noastră rămâne aceea de a spune că în China autoritarismul este cea mai bună soluţie, că despoţii sunt înţelepţi şi bine selectaţi, ba chiar că succesiunea lor la putere e mai elegantă şi mai eficace decât bulversările din democraţiile occidentale. Admirăm progresele Chinei la capitolul PIB uitând ce procent din acest uriaş amalgam este realizat în lagărele de muncă forţată. Invidiem ascensiunea tehnologică a acestei ţări ignorând faptul că, acolo, accesul la cunoaştere e un substitut, nu un auxiliar al libertăţii. E nevoie, din când în când, de revenirea în actualitate a unor personalităţi precum Liu Xiaobo pentru a ne trezi la realitate

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.