anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

O păţesc şi feţele bisericeşti, nu numai oamenii simpli. Ping-pong cu 7 ha ale Mănăstirii Durău

GALERIE
manastirea_Durau
 • manastirea_Durau
- +

Un dosar de fond funciar a rămas uitat timp de 10 ani în sertare. Mănăstirea Durău a păţit ce au păţit mii de ieşeni aflaţi în aceeaşi situaţie. Comisia Judeţeană de Fond Funciar le recunoaşte dreptul de proprietate, primăria comunei răspunde că nu are pământ, trimite dosarul înapoi, după care nu se mai întâmplă nimic. Mănăstirea s-a adresat instanţei, iar Judecătoria a găsit o rezolvare. Decizia va aparţine însă Tribunalului.

Legile fondului funciar au stabilit o procedură simplă teoretic. Cel care are dreptul la pământ îl primeşte de regulă pe vechiul amplasament. Dacă vechiul amplasament nu mai este liber, se caută teren altundeva în aceeaşi localitate. În situaţia în care comisia locală de fond funciar nu mai dispune de teren suficient, se caută teren liber în altă localitate, cât mai apropiată cu putinţă. În cazul mănăstirii Durău, procedura s-a gripat după primul pas.

În octombrie 2011, mănăstirii i-a fost recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 7 ha de teren, pe raza comunei Tomeşti. Dosarul a plecat de la Prefectură la primăria comunei. În iunie 2012, primăria a trimis documentaţia înapoi la Iaşi, cu propunerea de atribuire a unui alt amplasament, pentru că în comună nu mai exista teren liber. În următorii 8 ani, nu s-a mai întâmplat nimic, aşa că mănăstirea a chemat în judecată primarul comunei Tomeşti, comisia locală de fond funciar, comisia judeţeană şi Agenţia Domeniilor Statului, cerând eliberarea titlului de proprietate şi obligarea primarului din Tomeşti la plata de penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.

În instanţă, reprezentanţii comunei Tomeşti au spus ceea ce ziseseră deja: în localitate nu mai există teren liber, iar ADS este dator să dea pământ în altă parte. Prefectura a invocat excepţii procedurale, susţinând că ar putea deveni parte în cauză doar după ce ar primi din partea comunei Tomeşti documentaţia necesară emiterii titlului de proprietate. Aceasta, deşi documentaţia nu poate fi întocmită decât după identificarea unui amplasament liber. La rândul său, ADS a arătat că nu dispune de teren în Tomeşti, dar are la Bârnova, Holboca, Ţuţora, Schitu Duca şi Iaşi. Doar că nu i s-a cerut.

Analizând actele dosarului, magistraţii Judecătoriei au ajuns la concluzia că soluţia este simplă. ADS a fost obligată să transmită comisiei locale Tomeşti o suprafaţă de 7 ha aflată pe raza vreuneia dintre localităţile limitrofe comunei, comisia locală să facă documentaţia necesară pentru emiterea titlului de proprietate şi să o trimită Prefecturii, iar aceasta să emită titlul. Soluţia nu a fost agreată de ADS, care a declarat apel. Acesta a fost înregistrat miercuri pe rolul Tribunalului, primul termen de judecată nefiind încă stabilit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.